Дани(ј)ел Симић

Будућност у повратку: Гдје је Љубљана, а гдје Трбовље?

Да нешто у културној политици РС није у реду до нивоа психијатријског поремећаја, уочљиво је из чињенице да Бања Лука не посједује озбиљну дискографску кућу

четвртак, 29 новембра, 2018 / 02:44

(Текст поново објављујемо због изложбе коју група Ирвин, за паре Републике Српске, 29.11.2018. прави у Музеју савремене умјетности РС, а да ни једна једина ствар, од имена и писма, до тематике, не да се не уклапа, него је сасвим против културне политике Републике Српске.)

Прије једно пола године, претраживачем случајно заглавим на веб-презентацији седмог броја часописа бањолучке Гимназије. И ту се згранем. Нешто Гимназијом, у коју нијесам ушао од матуре, а углавном над радовима Нине Вулете IV4, Ање Рајковић II2, Горана Дакића IV9, а нарочито Матеја Савића (разред није наведен). Клинци су сјајни!

Но, погодило ме да, и поред тога што ми годинама нијесмо имали струје, а они у ВЦ-у имају мобилне који омогућавају интернет и МП3 формат – слушају музику која је била бајата и у вријеме кад се моја генерација тамо сакривала да пуши.

При томе се, наравно, мисли на онај дио популације, који Секу Алексић, Марију Шерифовић, Александру Радовић и сличне; не сматра врхунцем музичког израза. Ми смо, дакле, преко касета преснимљених са пиратских издања из Пољске, те касетофона прикључених на акумулатор, слушали далеко савременију музику. Како је то могуће?

Да нешто у културној политици РС није у реду до нивоа психијатријског поремећаја, уочљиво је из чињенице да Бања Лука не посједује озбиљну дискографску кућу. Чак ни ону која се бави продукцијом народњака! Кад нема услова за улагање ни на том пољу, за које очигледно постоји тржиште и могућност профита, онда о правој умјетности не вриједи ни говорити. Људи који руководе економским токовима у РС, очигледно имају аверзију према производњи, као начину стицања профита. Без обзира на све приче о путу ка ЕУ, заборавља се да код развијених земаља Запада, индустрија забававе чини један позамашан, и изразито значајан комад бруто националног дохотка. Да не причамо о политичком утицају који се добија наметањем културне премоћи и постављања стандарда у сфери духовног живота.

Но, нашим властима не смета што остајемо културноумјетничка колонија и овца за шишање. Уз силне милионе које је РС донирала филмској индустрији Србије, да нема Дулета Мазалице, који у филму Свети Георгије убива аждаху тумачи кратку ролу Гаврила Принципа, испало би да је цјелокупно глумиште у РС ретардирано. С капацитетом за ситне епизодисте и статирање у ку’рузима. Све апологетски-дупеувлакачке сентенце, којим режимски медији фризирају Турнеју, не могу сакрити фијаско таквог улагања. Осим што је филм лош, те припадници ВРС представљени као у тужби Хрватске Хагу, и Горан Марковић, гостујући на Студију Б уочи Београдске премијере, образложио је генезу остварења ријечима: Постојала је раније та представа (…) послије су се у то укључила различита министарства и ово је резултат тога. Различита министарства?!? Ништа о замајцу који ће развити кинематографију РС, ништа о нашим парама, укратко, ни ријечи о РС какве овдје просипа локалним комплексашима. Његов емотивни однос према РС, био је видљив и из самог наслова: Клепи паре и бјежи без освртања! Ко је ту ћорав?

Маћехински и тезгарошки однос Србије, потпуно непознавање и незанимање за специфичне културнополитичке услове у којима живимо, најсликовитије је представио поздрав фронтмена групе Дел Арно бенд, који је у микрофон овогодишњег Неофеста узвикнуо: Добро вече шехер Бања Луко!; на бучно негодовање и шуму средњих прстију управљених ка бини.

Сурови реалитет, свео је и перспективну музичку сцену РС и БЛ, на мјеру која одговара количини слуха наше политичке и финансијске елите. Мисли се и на урођени, и на образовањем стечени слух. Тако се набацало пара на силне фестивале, од којих нико није видио икакве вајде. Једино је Демофест показао да имамо способности и знања, да се без помоћи државе организује и промовише нешто, што ће нас поставити на регионалну мапу. У 2008. ће помена бити вриједан и Хард рок радио фестивал, јер је прошли петак у БЛ коначно довео неки састав планетарне тежине. Лајбах! Осим што су најзначајнија група из бивше СФРЈ, једина за коју је, усљед крајњег квалитета и оригиналности, уопште чуо ико са Запада; пристали су да им прегрупа буде побједник Демофеста. А то је невјероватно!

Ту опет долазимо до омладинаца са почетка. Толико су затуцани, да ту част више не могу ни да сваре. Лајбах је једина група коју сам слушао као дјечак, а коју слушам и данас. Но, у сред њиховог изванредног наступа, дворана Борик је остала полупразна. Чему се онда у будућности могу надати састави као Сопот или Афродизијак? Гроф Ђураз, напримјер, несумњиво би могао закрпити ону тржишну рупу, каква је настала апстиненцијом српског крила Забрањеног пушења. Али ко ће то подржати?

Било би непоштено не пребацити дио поруге и на умјетничку заједницу РС. Посебно ону у Бањој Луци. Изразита несиндикалност и одсуство свијести о потреби ауторитета домаће културне заједнице, наше умјетнике срозава на ниво фотографа за свадбе. Због обавеза у иностранству, нијесам стигао посјетити ни један дан БЛИФФ-а; али ми смета што све те силне замјерке од људи из бранше, слушам само по кулоарима. Те махалско-кафанске опсервације, специјалитет су једног другог ентитета, док ми у РС на критику без изласка у јавност, можемо гледати само као на оно, што она у суштини и јесте: кисело грожђе.

Давно су момци из Трбовља, Љубљани дали швапско име, и освојили свијет. Питање је куд би стигли, да су се назвали Сингидунум?

Прва објава: 21.11.2008.31 КОМЕНТАРА

 1. „чињенице да Бања Лука не посједује озбиљну дискографску кућу“

  Kako ovo? Pa zar BL nije oduvijek bila gradska sredina koja je odisala kulturom?
  Nesto se ne mogu sjetiti BL muzicke predratne scene.. Podsjetite me.
  Cak je i nesretni Travnik imao Vajtu i Tesku industriju uz onog pajsera Zlatka Pejakovica

  Maja Tatic? Buahhaaahahaha
  Ah da..sjetih se.. Stojanka Bodiroza Cana.. Da, to je BL muzicki brend po ukusu vecine

  Svaka cast mladim iz Rock Simfonije, benda Brutal Protest, Tupas Mene.. i to je sve..
  Ma neeee… ja grijesim..BL nikad nije bila selendra sto bi Kusta rekao… Ja sam seljak, a BL je oduvijek bila metropola, narocito kulturna, i narocito sada

  1. Шта ће и Вук, џаба тупи језик.
   Нашем народу када би Бог са неба сишао и нацртао шематски приказ шта је најбоље народ би одлучио ситносопственички јер је стока обична.
   Ево данас су Срби провели дан пљујући по Насеру и суду.
   Има ту материјала да могу прежвакати иста говна још пар мјесеци.
   А мени жао команданта и државе БиХ колико су морали уложити у ситне српске душе – будале.
   Продати кости жртава за ауто или чин може само србин.

 2. Много је ово важна тема, просвјета и култура, то је једноставно кључ изградње-доградње индентитета,посљедично самопоуздања нације и одгоја здраве, хумане и писмене нације, посебно одгоја младости која у наследству има снажну традицију свог народа,тако да има на чему бити одгојена по свим питањима, све идући у корак са новим временом.

  Волим умјетнике, волим непокорене, волим људе који дају посебан шмек времену у коме живе, паметна нација то само каналише, односно инкорпорира у досадашња постингнућа нације.

  Много смо запели у овој деградацији свега што вриједи,односно, запело смо у овом несистему вриједности.

 3. Kultura ,estrada,unjetnici,sport….Sve sto je valjalo otjerano je.Zatrto.

  Zasto to ne priznati.Tako je iako nije lijepo za usi.KO kaze da Banja luka nije imala poznate licnosti taj je ili bezobrazan ili glupi nacionalista pa samo priznaje Srbe za nositelje vrijednosti…

  Abas Arslanagic,Marjan…

  Abas Arslanagić
  Država Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
  Osobne informacije
  Puno ime Abas Arslanagić
  Rođenje 2. rujna 1944.
  Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Derventa
  Visina 192 cm
  Klub
  Trenutačni klub Flag of Bosnia and Herzegovina.svg RK Borac Banja Luka
  Pozicija trener
  Reprezentacija
  1969.- Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavija (igrač)
  Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavija (izbornik)
  Flag of Croatia.svg Hrvatska (izbornik)
  Katar (izbornik)
  BiH (izbornik)
  Trenerska karijera
  Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavija (juniori)
  Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavija (seniori)
  Flag of Croatia.svg Hrvatska
  RK Bosnamontaža Prijedor
  RK Metaloplastika Šabac
  Flag of Austria.svg SG Handball West Wien
  Borac (Banja Luka)
  Katar
  BiH
  Bosna (Sarajevo)
  Badel Zagreb
  RK Medveščak Zagreb
  RK Lokomotiva Zagreb
  Sport Lisboa e Benfica
  Laško
  Osvojene medalje
  rukomet
  Svjetska prvenstva
  bronca Francuska 1970. Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavija
  bronca DR Njemačka 1974. Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavija
  Olimpijske igre
  zlato Munchen 1972. Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavija
  bronca Seul 1988. Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavija (trener)
  Abas Arslanagić (Derventa, BiH, 2. rujna 1944.) je nekadašnji rukometni vratar, trener, profesor tjelesne kulture i športski novinar. Danas je trener banjalučkog Borca. Otac je hrvatske rukometne reprezentativke Maide Arslanagić.

  Sadržaj
  1 Igračka karijera
  2 Trenerska karijera
  3 Izvori
  4 Vanjske poveznice
  Igračka karijera
  Počeo se baviti rukometom s 14 godina, 1958. godine u svom rodnom gradu u lokalnom klubu Partizanu iz Dervente,[nedostaje izvor] da bi tek četiri godine kasnije u Partizanu[nedostaje izvor] iz Beograda počeo profesionalnu karijeru. Nedugo zatim, odlazi u Banju Luku gdje se stvarala jedna nova generacija i momčad, s kojom će osvojiti mnoge naslove, između ostalog i naslov europskog prvaka 1976. godine. Službeno je za Borac odigrao 232 utakmice, gdje je kao vratar postigao 18 golova. S klubom je osvojio 4 nacionalna prvenstva i 5 kupova u bivšoj državi od 1972. do 1976. godine.[1] Za reprezentaciju Jugoslavije je prvi put zaigrao 1969. u Ljubljani protiv Njemačke, za koju će ukupno odigrati 125 utakmica i postići jedan pogodak.[1] S reprezentacijom je osim zlatne medalje na olimpijadi u Münchenu 1972. osvojio i dvije bronce na svjetskim prvenstvima 1970. i 1974. godine.[1] Imao je dva nastupa za selekciju Svijeta. [1]

  Marijan Beneš (Beograd, 11. lipnja 1951. – Banja Luka, 4. rujna 2018.), hrvatski boksač iz Bosne i Hercegovine, uz Matu Parlova smatran najboljim hrvatskim boksačem u socijalističkoj Jugoslaviji, ali i u hrvatskoj športskoj povijesti, vrlo popularan i cijenjen u Jugoslaviji. Slovio je za neustrašivog boksača koji je na protivnika jurišao ne obazirući se na rizik i ozljede.[1] Osim u boksu, okušao se i u pjesništvu, pišući uglavnom o Banja Luci.[2]

  Osobni život
  Rođen je u Beogradu 1951. u obitelji oca Josipa, Hrvata, i majke Marije rođ. Vukić, Srpkinje.[3] Pod utjecajem svoga oca, učitelja glazbe, svirao je glasovir i violinu te je zajedno s trojicom braće i sestrom proveo djetinjstvo u Tuzli. S deset godina stupio je u boksački ring i već u prvoj borbi pobijedio osam godina starijeg suparnika. Kao šesnaestogodišnjak potpisuje za banjalučku Slaviju u kojoj je trenirao tijekom cijele amaterske karijere.[4]

  Više puta je izrazio javno protivljenje uklapanja velikosrpske ideologije i težnji političkog Beograda u politiku SFR Jugoslavije[3][4], iako se i sam izjašnjavao Jugoslavenom i jugonostalgičarom ne poričući pritom svoju hrvatsku narodnost.[3] Bio je sudionik Rata u Bosni i Hercegovini u kojem 1992. izgubio brata, a kasnije i suprugu Stanu koja je nakon rastave s kćerima Žanet i Marijanom otišla živjeti u Niš. Naposlijetku je otjeran iz Banja Luke, „grada kojeg je volio najviše na svijetu“ prema vlastitim riječima.[2] Ratne godine proveo je u Hrvatskoj, a u Banja Luku se vratio 1996.[4], u kojoj mu ni u godinama nakon rata nije bilo dozvoljeno trenirati u matičnom klubu.[3]

  Bolovao je od Alzheimerove bolesti te naposlijetku i preminuo 4. rujna 2018. u Banja Luci.[1]

  Športska postignuća
  Za amaterske karijere osvojio je devet naslova prvaka Bosne i Hercegovine, četiri naslova prvaka Jugoslavije i brojne revijalne naslove, za što je odlikovan Zlatnim bedžom Jugoslavenskog sportskog lista. Amatersku karijeru okrunio je osvajanjem zlatnog odličja na Europskom amaterskom prvenstvu u Beogradu 1973. godine, za što je proglašen najboljim športašem Jugoslavije (zanimljivosti radi, godinu prije i nakon nagrada je otišla Mati Parlovu). Unatoč oboljenju od hepatitisa, koji mu je mogao okončati karijeru, upornošću i radom se vratio u ring i nastupio na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976., na kojima je zaustavljen u drugom kolu.

  Nakon Montreala okrenuo se profesionalnoj karijeri te brzo napredovao do europskog vrha. Tako je u ožujku 1979. u Banja Luci osvojio EBU-ov naslov nokautiravši branitelja naslova, Francuza Gilberta Cohena. Pojas je obranio četiri puta. U 394 boksačke borbe u karijeri, pobijedio je u njih 309, od toga sedam puta nokautom. Pritom je 26 puta lomio kosti i ozlijedio glasnice zbog čega je govorio tiho i sporo.[4] Iz boksa se povukao 1983. te je zbog ozljeda ostao slijep na lijevo oko.[4]

  Dzaba sve,samo Srbin se pika.Samo uljudno Svaka sredina dozivljava ono sto je zasluzila,Sarajevo nije nista bolje da se razumijemo.

 4. Много је ово важна тема, просвјета и култура, то је једноставно кључ изградње-доградње

  индентитета,посљедично самопоуздања нације и одгоја здраве, хумане и писмене нације, посебно одгоја младости која у наследству има снажну традицију свог народа,тако да има на чему бити одгојена по свим питањима, све идући у корак са новим временом.

  —-

  Vidte ovoga…

  Cita li uopste sta pise,naucio par novih rijeci i misli mi budale.Nikad te umne rijeci prije nije koristio,a bog me ubio ako uopste zna sta znace.Cuj prosvjeta i kultura.Same te dvije rijeci u istoj recenici da ogoljevaju kao zakletog monarhistu.Pokusava na dostignucima socijalisticke dijalektike(pola Vas i ne zna sta to znaci)promovirati totalnu suprotnost.Odaje se ko Titov pionir a vamo bi monarhiju..

  Sikter

  1. Pajdo..ne znam tog Fikreta… ali vjerujem da se qrcio i kofrcio..jbg, snagator
   U ta zla doba 92e, ubijani su ljudi samo zato sto su bili druge nacionalnosti.
   Nesretnog Fikreta su bar pronasli i sahranili, dok se stotinama Sarajevskih Srba ne zna no trag ni grob

   Znas sta pajdo… Nabijem i tebe i sve ove turke sto si gore pobrojao.
   A znas zasto?
   Zato sto svaku temu useres svojim glupostima. Et’ k’o da mi ne znamo da se 92e-95e desavalo svasta.. Bilo,.,proslo..ne ponovilo se… Ne pada mi na pamet da pravim zrtvu ni od sebe ni od svoga naroda….A ti radi sto hoces, imas pravo…bas kao sto i ja imam pravo da te zatjeram u kurac

 5. 🙂 Tesko je dijeliti drzavu sa srpskim sljamom i fasistima, zar ne?
  Mogu misliti kako ti je sad..adrenalin i ljutnja rastu, prelazi vec u bijes.. a ne mozes nista da uradis osim sto lajes. I opet se ne osjecas dobro kad se izlajes

  Pajdo, nas oko milion ovdje se necemo nikad promijeniti..ne zavaravaj se i ne cekaj bezze
  Srbi u Srbiji ce se mozda i mijenjati, ali mi nikad. Tako da je daleko taj dan koji cekas

  Jos jedared.. Nabijem na kurac i tebe i ovog Fikreta i Abasa Arlsanagica i svu turadiju (nekonstruktivnu, cast pojedincima na ovom portalu)

 6. 🙂 🙂 🙂 🙂
  Boli, pajdo, a? Pritisak skocio? Zlijezde luce hormone vise no sto treba?
  Dzaba sve. Jope sutra kad se probudis, vidjeces gomilu srpskih fasista i sljama.. I jope prekosutra.. i svaki dan, pajdo

  Jesi li nasao nekog iz Srpske, evo mozda na ovom portalu, ko razmislja drugacije kad je drugovanje sa turadijom u pitanju?

  OK..mislim…gubimo i mi…jbg, svaka akcija ima reakciju..zbog takvih turskih pajsera, Mile dobija izbore.. ali nema veze… dosadice vam za nekih 20 godina… A do tada ce broj srpskih fasista i sljama ostati isti.. isti kao i prije 20 godina.. Nista se nije promjenilo…

  Samo lakopo.. Mojne se sikirati.. Nisam zao pa da ti zelim brzu smrt..ali ako tako nastavis, pajdo.. otici ce ti zivci

  Allahimanet pajdo

 7. Е људи, ово тек сад причитах, па пошто сам вечерас посебно инсиприсан, одмах да кажем мом Јасмину, да није Додик ни за шта крив, али да је Симо крив за све, то је точно.

  Што се тебе тиче Коле, не сери и не курчи се без правог имена и презимане, ти да набијеш на кураџц свјетску легенду?

  Та легенда се зове ел- гранде Абаз Арсланагић, највећи рукометни голман свијта свих времена, олимпијски првака,заједно са мојим Лазаревић, чувеним доктором Небојшом Поповићем из Борца и другим великанима српског и свеукупног спорта прије спасиоца Алије.

 8. Коле,

  „овдје је само Симу све дозвољено“.

  Теби још једном јавна опомена, прво вријеђаш људе, друго штетиш Србима својим ступидним коментарима, треће, штетиш порталу, четврто, кад си тако опасан, знаш ко сам, дођеш па кажеш, „капетане, ја сам оно говно Коле“.

  1. Odjebaus pajseru
   Sta si umislio, ko si ti da odredjujes sta steti Srbima, sta steti portalu itd…
   Ono ture je prvo pocelo vrijedjati..procitaj komentare iznad..sta ocekujes, da odcutim?
   Ne vidjeh da si reagovao na njegove uvrede kapetane

   Jos jedared…Jebem i tebe, i tureta i legendu

  1. Ne, samo si ti pickica ovdje ispao, ostali nisu pokusavali da se uvlace nikom u dupe. Klasicni moderni srbin iz srpske.. jak kad treba drugom srbinu prisrati a picka kad turcinu ili ustasi treba pokazati mjesto.

   Ne komentarisem tvoje tekstove niti tvoje komentare jer ne nalazim to bitnim za mene. Ne znam zasto si se zakacio za mene, niti me interesuje.. ali znaj da reagujem na sve sto se se mene tice.
   Uvlaci se turcima, nekim svojim buducim biracima, kome hoces..ali od mene odjebaus

  1. Hja frajera, oba mi oca..
   Ne znam tacno jel tvoj ili sin nekih drugih Lazarevica je sluzio pod mojom komandom na Koranu pocetkom 2000e… Nije ni bitno uopste…
   Bitno je da si fulio..po ko zna koji put..ovaj put sa mojim godistem..Srbovanje je smijesan koncept kojeg prezirem..narocito kad Srbi medj sobom Srbuju

   O’ladi loma…previse je za danas tebe

  2. А кад си у чувеној колумни штикао омладину да се буни, глумио си фрајера!

 9. Нисам ја њих „штикао“ да млате као кита по самару, него да преко друштвених мрежа писмено утичу на јавно мнење и владавину права, плус да своје родитеље и старе науче да од србовања живи само пар стотина политичких курви.

  1. Тражио си од омладине да се буне против политичара.
   Што се буниш?
   Зар ти ниси политичар?

 10. Овај Коле, ако је уопште млад, није се бунио ни против кога, него је млатио на порталу, на јаком порталу, мјесту гдје пишу и коментаришу много јаки људи.

  Значи, уклопи се, читај, уживај, погледај како се понекад велемајстори подјебавају, напиши нешто смислено, или ћути, не брукај и себе и свој народ сајбер Србине.

  Фронтал још увијек највише вриједи на медијском небу Српске, без обзира што су овакви као Коле прије пар година увредама отјерали много писмених људи.

  Шта сад треба, да Фронтал постане мачије и дјечије јебалиште, мјесто гдје се иживљавају разне фрустриране будале, или они који мисле да мисле?

  1. Batice..a da ti nije mozda slucajno palo napamet da su komentatori otisli zbog tebe?
   Ono..nemoj mi reci da ne postoji ni promil mogucnosti da je to istina

   Osim toga, pa prije 3 dana mi napisa hvalospjeve na neki moj komentar..kao, postujem ljude s mudima i slicno, blabla..

   Jel ti imas pajdo, poremecaj licnosti? Sindrom podvojene licnosti

   Pratim frontal godinama i poceo sam da komentarisem nedavno, jer trenutno imam vremena..

   Ti cini mi se, vazis za dezurnu budalu ovdje..koju svako zajebava kad stigne..i koja pride misli da je prejak , aaaaaaaaj…mia madre

   Obecavam da je ovo moj zadnji post u vezi tebe..mnogo si prejak..
   Obicno komentarisem teme, a ne pojedince.. no ti i zeiss ste bili izuzeci jer ste definitivno bolesni likovi

Оставите одговор