Фронтал.РС за сва (тешка) времена

Екстремно смо актуелни. Фронтал.РС чак има банер – Докинимо посљедњу тиранију у Европи, са ликом Валентина Инцка као кловна. Посјета након наметнутог закона је експлодирала.

понедељак, 2 августа, 2021 / 19:14

Дјелује као да смо се прилагодили ситуацији, али ми тај банер имамо већ годинама. И сада је дошло вријеме да га промијенимо, јер се промијенио шеф уреда колонијалне управе у државној заједници Српске и Ефбиха. Такође, наша фотогафија Валентина Инцка као кловна у три варијанте, дијељена је широм планетарне мреже ових дана.

Ми своје ставове не мијењамо, посебно према ОХР, па смо ту да и Кристијана Шмита окитимо како овај сват заслужује.

Шмит је за себе рекао да је "идеја Ангеле Меркел" и већ је из Њемачке почео причати како неће бити прекрајања граница, а када је стигао на терен, одмах се запутио у Мостар, град гдје избора није било 12 година, управо због ОХР и њихових фаворита у унитаризацији земље.

На локалу је одмах почео да прича како је његова земља "уједињена без испаљеног метка", алудирајући да на Српску и Ефбих гледа као Источну и Западну Њемачку, што је не само забрињавајуће – већ и увредљиво. Додао је, занимљиво, да он није "велики везир Босне" бирајући појам из оријентално-турске традиције, јер очигледно након Валентина Инцка је јасно да је у питању "земаљски поглавар".

Као и у вријеме Аустроугарске, односно њемачке окупације 1941-1945. године, највише су му се у Сарајеву обрадовали локални муслимани. Два муслиманска члана предсједништва, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, примили су државног секретара у Министарству спољних послова СР Њемачке Мигуела Бергера, који је дошао као подршка свом земљаку, који по тумачењу Запада има полубожанске овласти.

Окупациони канцелар из ОХР, Кристијан Шмит, има намјеру да као неко из ЕУ, управља процесима приступања тој истој унији. Што би у његовој земљи било сасвим немогуће, са становишта сукоба интереса. Било би немогуће било гдје у оквирима здравог разума. Михаел Мартенс, новинар Франкфуртер алгемајне цајтунга критиковао је и Шмита и такав лицемјеран приступ демократији као таквој.

Шмит такође поздравља Инцков маневар, што је јасно договорено прије његовог доласка, а ова прескупа БиХ којој непотребна, дупла администрација, 2021. односи чак 449 милиона КМ, посљедње што треба је наметање једној страни рјешења мајоризацијом и силом, као што је учињено 1991. и 1992. године.

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, није био присутан на састанку са Бергером. Мирко Шаровић, други најмоћнији страначки главар каже да уколико је дошао да користи Бонска овлаштења – ништа од дружења. Он осјетно не користи врједносне квалификације у смислу – признавања или не признавања, али се осјећа да везано за Шмита признаје само Њемачку.

Игноришући Републику Српску која га не сматра за високог представника, он се прво посвећује Мостару, као да поново, као 1994. године, прави прво Вашингтонски споразум, па ће даље насиљем ка Дејтонском. Састаје се са фрањевцима у Мостару, градоначелницом Сарајева (али, ето не Бање Луке или Бијељине или Добоја или Приједора или Требиња…), разним етничким и неетничким форумашима, а онда и са главним газдом – амбасадором САД Ериком Нелсоном. На овај начин је опет изигнорисао и другу суперсилу на терену – Русију и Игора Калабухова, који га не сматрају високим представником такође.

Ваљда да се нагласи његова надређеност демократској вољи грађана, каквим-таквим локалним уставима и законима, примопредаја од Валентина Инцка у оставци, извршена је уз предају свих аката ОХР пред Предсједништвом БиХ.

СДА данас има страначки састанак, управо поводом његовог доласка, а Бакир Изетбеговић након пријетњи осветом са територије Републике Српске, сада пријети старом муслиманском мантром упереном ка Србима: Будите мирни, пустићемо странце на вас. Тако да он очекује да ће наредних мјесец дана бити мирно (читај – неће он правити проблеме), а да се у еРеСу уразуме прије него што почну смјене?!

Нермин Никшић, пак, тражи да се странац бави домаћим изборним законима и тужака СДА и актуелну коалицију на нивоу државне заједнице, уз поруку другу Шмиту – рачунајте на нас (СДП).

Кристијанова испразна жвака, као и свих претходника, да му је "жеља да буде посљедњи високи представник", може бити извршена одмах. Кристијане, спакуј се и иди кући, јер пола државе те не жели, као што не жели ни у НАТО. Гдје ћемо даље, како ћемо се организовати и живјети, ствар је нас који живимо овдје.

Пусти нас да се договоримо, а ти се бави својим народом, у својој земљи. Тутор нам не треба. Старатељ је за малоумне и овдје искључиво прави проблеме.

Сретан пут, прије него ти нос поцрвени.

Поздравља те уредништво Фронтал.РС