Ефбиховски Земаљски музеј у Сарајеву се грије на рачун свих нас

Министарство просвјете и културе Републике Српске најоштрије осуђује одлуку Савјета министара БиХ кojoм се незаконито суфинансира Земаљски музеј из Буџета БиХ и фаворизује као установа културе од посебног значаја, иако је култура у надлежности ентитета односно кантона.

понедељак, 4 марта, 2019 / 14:25

Одлуком да се Земаљском музеју БиХ обезбиједи гријање путем централне котловнице институција БиХ, као и да трошкове гријања сноси Савјет министара БиХ, наставља се противуставно фаворизовање институција културе које и територијално и административно припадају Федерацији БиХ, односно Кантону Сарајево.

Ова одлука, донесена на 166 сједници Савјета министара БиХ одржаној 12.02.2019. ана приједлог министра цивилних послова БиХ у техничком мандату Адила Османовића,представља још један у низу покушаја преноса надлежности из области културе на ниво БиХ.

Министарство просвјете и културе Републике Српске није консултовано у вези са наведеном одлуком и од српских представника у Савјету министара БиХ затражиће детаљнуинформацију. Подсјећамо да је Уставом Републике Српске, Уставом БиХ и Уставом Федерације БиХ, као и Дејтонским мировним споразумом дефинисано да је област културе у надлежности ентитета односно кантона. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *