Шта је толико хитно по питању статуса апсолвената са истеклим стажом?

Министарство за науку и технологију, предложило је Скупштини да хитно брише законом утврђено право студената да након истека апсолвентског стажа полажу испите уз одговарајућу накнаду.

понедељак, 4 марта, 2019 / 08:51

Пише: Стефан Мачкић

Народна скупштина Републике Српске би на предстојећој сјединици требало да разматра Приједлог Закона о измјенама и допуни Закона о високом образовању Републике Српске. Обрађивач Приједлога је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, на чијем челу је Срђан Рајчевић.

У образложењу Приједлога позива се на Пословник Скупштине, према којем се по хитном поступку може доносити закон када се „уређују питања и односи настали усљед околности које нису могле да се предвиде, а недоношење закона би могло проузроковати штетне посљедице по живот и здравље људи, безбједност Републике и рад органа и организација”.

Главнина предложених промјена тиче се усаглашавањa Закона о високом образовању са недавно донесеним, новим Законом о републичкој управи, којим је установљено ново, горе поменуто Министарство, што и није спорно.

Предлаже се, такође, и да се продуже рокови у којима студенти који студирају по старом Закону о универзитету треба за заврше дипломске и постдипломске студије. Ово, дакако, нису околности које нису могле да се предвиде, већ је то „проблем” који је познат већ годинама, те се годинама и продужавају ти рокови.

У Приједлог је, међутим, тихо и под кринком заштите права студената продужавањем рокова, уврштена и одредба којом би се избрисала одредба Закона којом се утврђује право студената којима истекне апсолвентски стаж да наставе да полажу преостале испите, уз плаћање одговарајуће накнаде.

Шта је све нејасно

Нејасно је, за почетак, како тај дио Приједлога испуњава услове прописане Пословником за разматрање по хитном поступку, када уопште није ријеч о непредвидивој околности, нити би недоношење таквог рјешења проузроковало било какве штетне посљедице по живот и здравље људи или безбједност Републике и рад органа и организација.

Поред тога, бесмислено је и образложење тог дијела Приједлога. Тако се наводи да „у Закону постоји одредба […] којом је прописано да високошколска установа својим актом регулише правила студирања апсолвената”, те да се „[у] примјени Закона одредба која се брише показала […] као непотребна”.

Нема потребе за законом, јер извршни органи поштују закон?

Брисање законом утврђеног права правда се, дакле, тиме да то право ионако признају извршни органи, па и нема смисла да се оно гарантује законом. Илити – нема потребе за законом, јер извршни органи ионако поштују закон!

Скупштински одбори ће разматрати Приједлог у понедјељак, 4. марта 2019. године. Сви који овим Приједлогом – или било којим другим – нису задовољни, могу да се обрате надлежним скупштинским одборима путем контакт обрасца или путем телефона посланичких клубова, истакнутих на веб страници Скупштине.

Приједлог ће да разматрају скупштински Законодавни одбор, Одбор за питања дјеце, младих и спорта и Одбор за образовање, науку, културу и информисање (на овим везама можете да видите ко сједи у тим одборима). Контакт-подаци Министарства које је обрађивач Приједлога, доступни су овдје.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *