ЕБРД и ИФЦ добили потписе 120.000 људи који су против хидроелектрана

Представници кампање "Сачувајмо плаво срце Европе" доставили Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) чије је сједиште у Лондону петицију коју је потписало преко 120 000 људи широм свијета. Петиција је покренута у априлу 2018 године у оквиру ове кампање.

петак, 22 јуна, 2018 / 13:35

(Наши еколошки оријентисани НВО-посленици не пишу српским језиком, па је ово саопштење пресловљено, усљед невољности да исправљамо етимолошки правопис других језика. Не добијамо новац ни за објаву, камо ли за то.)

Позивају се Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), Европска инвестициона банка (ЕИБ) и Свјетска банка (ИФЦ) да зауставе инвестирање у хидроелектране на Балкану прије него што посљедње дивље ријеке Европе буду неповратно уништене.

Заједно, ове институције су инвестирале око 724 милиона еура у најмање 82 хидроелектране широм Балкана, од којих се 37 налази у заштићеним подручјима. Ове банке су улагале у хидроенергију путем комерцијалних банака, укључујући, између осталих, аустријску Ерсте и талијанску Уницредит банку, које су финансирале најмање 158 хидроелектрана.

Ова кампања позива банке да одмах зауставе финансирање пројеката који се налазе у заштићеним подручјима и вриједним ријекама, те да примјењују строжије услове за кредите у овом сектору. Такође их позива на повећање издвајања средстава за енергетску ефикасност и развој других обновљивих извора енергије, највише соларни потенцијал који у великој мјери остаје неискориштен у регији.

Тхереса Сцхиллер, ЕуроНатур: "Међународне банке попут ЕБРД-а морају се суочити са одговорношћу у времену климатских промјена и прекомјерног искориштавања природних ресурса. Позивамо ЕБРД да се повуку из финансирања хидроенергије на ријекама Балкана како би сачували ову јединствену европску природну баштину".

Улрицх Еицхелманн, координатор кампање "Сачувајмо плаво срце Европе" и директор организације Риверwатцх: "Штета је што ЕБРД и друге финанцијске институције потичу уништавање највриједнијих ријека у Европи, што је довело до губитка биоразноврсности, незадовољства грађана и уништавања заштићених подручја. Морају престати улагати у хидроелектране и развијати модел улагања у друге стварне обновљиве изворе енергије, попут соларне".

Јелена Иванић, Центар за животну средину: "Потребно је улагати у друге видове енергије, као што су соларна и вјетроенергија, а првенствено у енергетску ефикасност. Приоритет треба да нам буде очувања наших ријека и богатства биодиверзитета, а не уништавање истих зарад мале количине енергије".

Кампања "Сачувајмо плаво срце Европе" (хттп://www.балканриверс.нет) је покренута од стране невладиних организација ЕуроНатур и Риверwатцх, заједно са локалним партнерима са Балкана, организацијом Банкwатцх и компанијом Патагониа. Циљ кампање је сачувати ријеке Балкана од уништења планираном изградњом хидроелектрана.5 КОМЕНТАРА

 1. Од кога ви тражите да зауставе уништавање наше будућности, од балканских политичара, посебно наших у Српској и банкара?

  Лијепо чути, још боље видјети да се нешто покушава, али покушавала су еколошка удружења и до сада, па све што су бранили направи се, од Медне, Угра, па…………..

  Нема моје колеге и колегице ништа без зелених у парламенту, тамо се то зауставља, овако остаје позитиван резултат еколога задњих година само Лазаревић и зелени.

  Лазаревић који је својом снагом и храброшћу, до душе уз помоћ Кустурице зауставио рудник никла-пакла у Вишеграду, који је заједно са еколозима спасио за сад НП Сутјеску,који је свој излажући живот смртној опасности због спреге политичке и праве мафије зауставио злочиначко тровање хемијским отпадом из Високог романијске регије…………………………

  Немају еколози никакве шансе без учешћа у парламентима на свим нивоима и у власти, па зар вам то нису доказале зелене партије Европе које су препородиле Европске најразвијеније земље, исти су то људи као ми, бивше вође еколошких удружења које су основале зелене партије јер другачије није ишло, зар не?

  Морам да кажем да јако поштујем рад еколошких активиста, али господо,бар вас неколико познатих, ви то радите из љубави, али за плату.

  Кад је већ тако, онда се прикључите зеленим Српске, радећи у удружењима за исту плату, али се упоредо борите са нама на једини могући начин, па сутра кад успијемо, другачије бити не може,одлучујте ви о томе, односно, радите за народ уз посланичку и министарску плату.

 2. Која заједљивост и зашто си ти одједном против мене, зар што сам увијек искрен?

  То си ми до сада увијек уписивао као врлину, али нема везе, ја само констатујем да еколошка удружења треба да постоје, једном сам овдје писао да ће кад ми будемо власт, сва еколошка удружења добити канцеларије и сву логистику у свакој општини, тамо гдје их нема, основаћемо их, све да могу бити коректив власти, поготово, контрола рада наших зелених одборника, посланика, министара.

  Ја сам Јасмине само рекао да је пар познатих еколога у Српској професионално плаћено да се волонтерски бави еколошким радом.

  Па кад је тако, хајде познати еколошки борци заједно са Николом и зеленим да промијенимо ствари, урадимо исто што су урадиле вође еколошких удружења прије пар деценија у Њемачкој, Аустрији, Белгији и други данас због зелених најчистијих и најразвијенијих земаља Европе, зар ово није тачно Јасмине?

  Бићу директан, зашто Црнковићка не би била наш носилац листе за Бања Луку, сигурно би прошла, али не, она каже да не би у политику.

  Па сунце ти јебем, шта је 300 концесија на ријеке него политика, коју то концесију неко еколошко удружење заустави, кад би била посланик зелених после избора, па још предсједник њеног инфраструктуром и струком јаког удружења, ШТО ИМА ПРАВО ПО ЗАКОНУ, могла би зауставити све и једну концесију у НСРС до Божића.

  Другим ријечима, Јасмине, за ове јадне подвале, добио си од мене велики минус, боље ти је што овдје сереш, да коментаришеш мој коментар о Босићу.

  Али, нећеш ти то, ти си овдје и кометарисао, да се тамо не би почело причати нешто што је добро за Републику Српску, зар не?

 3. Кад је већ тако, онда се прикључите зеленим Српске, радећи у удружењима за исту плату, али се упоредо борите са нама на једини могући начин, па сутра кад успијемо, другачије бити не може,одлучујте ви о томе, односно, радите за народ уз посланичку и министарску плату.

  Nasa zemlja vristi za zelenim i ekologijom.Ali ti si se odmakao debelo u vode nacionalizma.A sve kako si poceo Horoza slusati…Nista licno,ne pjeni na mene bez veze samo ti pokusavam otvoriti oci.

  Ovdje si Ti trebao biti na celu ovih udruzenja,a ti nemas pojma ni sta oni pokusavaju ni dokle stizu.

  Ebo te taj kompezacioni mandat sto sve gazis sto si do sad imao za njega

 4. Ја нисам националиста, ја сам Србин по рођењу и убјеђењу,нисам по занимању, то је доказано кроз моју часну историју, али да видим далеко, видим, па сходно томе морам да бдијем над мојим народом, баш због оних који тренутно о њима(не)мисле.

  То је Јасмине моје морално право, право као хуманисте,те јаког и искусног припадника српског народа.

  Баш овакви треба да бдију, да нас поново, „наши“ и „ваши“, све под командом ментора не пошаљу поново у ров, умјесто да нас запосле и да као људи користимо одморе на мору и планини, као сви народи гдје се овакви зелени националисти питају.

  Друго, опет ти удружења, па она су основа, али еколошка удружења не иду на изборе,значи,ако нема зелене партије у парламентима, као у развијеној Европи, нећемо никад ништа промијенити.

  Еколошка удружења постоје прије и после рата, шта су урадили?

  Ја сам као дугогодишњи предсједник еколошког удружења због тога 2010 и кренуо у једину борбу која може дати резултат.

  Не сумњаш ваљда у мене да знам шта радим, понављам, бити предсједник еколошког удружења, или познати активиста, не искључује твоју кандидатуру за одбборника, посланика, или сутра министра екологије, што би чак неки јак човјек из еколошких удружења могао бити, рецимо Црнковићка.

  Заједно једино можемо, али нажалост, они који плаћају активисте-волонтере, очигледно имају интерес да зелени никад не буду фактор у одлучивању, него само фактор у ТЕЛАЛУКУ, што рекао Симо.

Оставите одговор