Примате ли нето 847 КМ плате, да би могли рећи да сте просјек?

Просјечна мајска нето плата запослених у Републици Српској износила је 847 КМ и у односу на април номинално је већа за 0,8 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

петак, 22 јуна, 2018 / 13:36

Највиша просјечна нето плата од 1.313 КМ исплаћена је у подручју финансијских и дјелатностима осигурања, док је најнижи мајски просјек од 558 КМ израчунат у грађевинарству.

У мају у односу на април највећи номинални раст нето плате од 6,1 одсто регистрован је у сектору вађења руде и камена, док је највеће процентуално смањење плате од 3,3 одсто забиљежено у сектору осталих услужних дјелатности.

Просјечна мајска бруто плата износила је 1.356 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у мају су у односу на претходни мјесец у просјеку биле више за 0,2 одсто, док су на годишњем нивоу у просјеку више за 1,4 одсто.

Највећи раст цијена у мају од 1,2 одсто забиљежен је у одјељку превоз усљед виших цијена горива, док је највећи процентуални пад цијена од 0,6 одсто остварен код одјеће и обуће због акцијских цијена.