Џалил: Гадафи може да остане у Либији ако се формално повуче

Вођа либијских побуњеника Мустафа Абдел Џалил рекао је да Муамер Гадафи може да остане на територији Либије под условом да се формално повуче и пристане на међународну супервизију свог кретања. Џалил, бивши Гадафијев министар правосуђа, је у интервјуу за Ројтерс рекао да је он то предложио прије мјесец дана преко УН, али још није добио […]

недеља, 3 јула, 2011 / 20:11

Вођа либијских побуњеника Мустафа Абдел Џалил рекао је да Муамер Гадафи може да остане на територији Либије под условом да се формално повуче и пристане на међународну супервизију свог кретања.

Џалил, бивши Гадафијев министар правосуђа, је у интервјуу за Ројтерс рекао да је он то предложио прије мјесец дана преко УН, али још није добио одговор од Триполија.

"Као мировно рјешење ми нудимо да се он повуче и нареди војницима да се врате у касарне, а затим може да одлучи да ли ће остати у Либији или ће отићи у иностранство", рекао је Џалил.

Он је додао да ако Гадафи жели да остане у Либији побуњеници ће одредити мјесто и то ће бити под међународном супервизијом.

"Изнијели смо понуду преко изасланика УН. Још нисмо добили одговор", рекао је он, додајући да побуњенички прелазни савјет вјерује да Гадафи може бити смјештен у војну касарну или "цивилну зграду" у Либији, не износећи детаље.

Либијски побуњеници и њихови западни савезници одбацили су свако рјешење које не укључује оставку Гадафија рекавши да се он мора повући и да је то услов за почетак мировних преговора.

Гадафи је до сада чврсто одбацивао међународне позиве да се повуче најављујући да ће се борити до смрти.

Џалил је рекао да побуњеници желе да преговорима дају другу шансу.

"Поздрављамо политичко рјешење у циљу заустављања крвопролића и избјегавања даљег уништавања земље. Али уколико не нађемо рјешење онда ћемо се фокусирати на војну акцију", рекао је Џалил.

За сада нема одговора из Триполија на понуду побуњеника, али Гадафи је рекао да је он легитимни лидер Либије и да неће напустити Триполи без борбе.

Говорећи о будућој Либији Џалил је рекао да ће то бити демократска држава која поштује исламску традицију.

Он је додао да је ријешен да води земљу у времену послије Гадафија када ће Либијци изабрати новог лидера на фер и слободним изборима.

"Либија ће бити слободна демократска исламска земља, која ће се заснивати на стандардима умјереног ислама, укинуће убиства цивила и неће пљачкати свој народ", рекао је Џалил.

У међувремену, сукоби су дошли до застоја и у војном и политичком смислу упркос напорима Запада да појачају војну кампању НАТО бомбардујући циљеве широм земље.

Након што је рат ушао у пети мјесец неке земље покушавају да посредују и спасу што се спасити може тражећи рјешење које ће задовољити и побуњенике и Триполи, али за сада без успјеха.

Побуњеници су рекли да не виде рјешење према којем би Гадафи остао на политичкој сцени земље након четири деценије, како кажу, тешке репресије и кршења људских права.Оставите одговор