Поново отворен древни храм Бафуон

Древни храм Бафуон, који се налази на чувеном археолошком локалитету Ангкор, на северозападу Камбоџе, поново је данас отворен за посјетиоце након више деценијске рестаурације, преноси АФП. Свечаном отварању храма присуствовали су камбоџански краљ Нородом Сихамони и француски премијер Франсоа Фијон, чија је земља финансирала реализацију читавог пројекта. Рестаурација, вриједна 10 милиона евра, завршена је након […]

недеља, 3 јула, 2011 / 21:21

Древни храм Бафуон, који се налази на чувеном археолошком локалитету Ангкор, на северозападу Камбоџе, поново је данас отворен за посјетиоце након више деценијске рестаурације, преноси АФП.

Свечаном отварању храма присуствовали су камбоџански краљ Нородом Сихамони и француски премијер Франсоа Фијон, чија је земља финансирала реализацију читавог пројекта.

Рестаурација, вриједна 10 милиона евра, завршена је након готово пола вијека мукотрпног рада археолога на поновном састављању 300.000 камених блокова Бафуона, једног од најимпозантнијих камбоџанских споменика после Ангкор Вата.

Током 60-их година прошлог века, група француских археолога раставила је храм, јер је почео да се урушава и његове блокове разместили по околној џунгли.

Напори да се пирамидална структура Бафуона врати у првобитно стање стопирани су избијањем грађанског рата 1970. Да ствари буду још горе, црвени кмери су након доласка на власт 1975. уништили записнике археолога о распореду камених блокова.

Године 1995., када је ово подручје поново било безбједно, поново је покренут пројекат рестаурације, познат и као највећа тродимензионална слагалица на свијету.

Некадашња престоница Кмерског царства, Ангкор, једно је од најзначајнијих археолошких локалитета југоисточне Азије. Простире се на површини од 400 км и садржи остатке који потичу од ИX до XВ вијека, укључујући и чувени храм Ангкор Ват. Комплекс је под заштитом Унеска.