Дупло голо: Годишњица Вестендорповог октроисаног грба

Високи представник у БиХ Карлос Вестендорп изабрао је и наметнуо грб БиХ 20. маја 1998. године пошто се чланови Парламентарне скупштине БиХ нису могли договорити о томе.

среда, 19 маја, 2021 / 09:32

Грб је само један од наметнутих симбола данашње БиХ, око којих није било, а ни данас нема, заједничких погледа три народа, а неких народа, као српског, у тим погледима очито ни нема.

Како смо јуче објавили фотографију таблице која је наизглед "домаћа", а на њој пише НАТО, тако и на овој регистарској таблици која садржава грб Карлоса Вестендорпа, скраћеница тзв. Оружаних снага БиХ пише само на латиничном писму. Без обзира што је то таблица на војном возилу и самим тим за унутрашњу употребу, јер сигурно неће прелазити границу, нема потребе за латиничним ознакама које се продају под "међународне". Свакако нема никаквог оправдања онда да буду само латиничне, осим из намјерног азбукоубиства.

Вестендорпов грб је замијенио дотадашњи развијен на основу средњовијековног знамења са љиљанима, а који је прогласила ратна влада Алије Изетбеговића. Током ратног сукоба постао је готово искључиви симбол муслимана, без обзира што је то грб српског краља Стефана Твртка Котромањића.

Већина грађана БиХ не разумије симболику садашњег грба БиХ нити га препознаје као свој.

Према неким објашњењима, жути троугао на грбу требао би да симболизује географски облик БиХ, његове три странице симболишу наводно три конститутивна народа, а жута боја – Сунце.

Плава боја симболизује небо или међународне организације /УН или ЕУ/, а звијезде су, такође, према неким објашњењима, симболичка веза са заставом ЕУ.

Грб, као и застава и химна данашње БиХ, не представља вољу грађана и народа који у њој живе, већ су, углавном, наметнути у недостатку било какве историјске или националне везе и консензуса међу народима у БиХ.