Друштво хрватских новинара у БиХ осудило нападе на новинаре Независних новина

Из неког разлога, а биће занимљиво пратити ако Глас Српске дође у сличну позицију, Друштво хрватских новинара у Босни и Херцеговини најоштрије осуђује данашње пријетње смрћу новинарима "Независних новина" сматрајући то нападом, не само на новинаре у редакцији, него и на новинарство као професију.

четвртак, 17 децембра, 2020 / 12:16

Како је објављено и на порталу Независних новина, непознати мушкарац назвао је данас редакцијски број и упутио изравну пријетњу ријечима "Затварајте канцеларије раније, данас ћете бити мртви". Пријетња је упућена с непознатог броја, а цијели случај пријављен је МУП-у Републике Српске.

Нажалост, такве пријетње постале су честа појава у Босни и Херцеговини те се ствара слика да је то нешто "уобичајено". Позивамо надлежна тијела да процесуирају такве случаје насиља, напада и пријетњи новинарима, да пријаве не остају само "мртво слово на папиру" јер такав поступак представља најтежи облик напад на слободу изражавања као и права на сигуран и достојанствен рад новинара.

Пораст броја вербалних и физичких напада на новинаре као и пријетњи посљедица је непроналаска особа које пријете или нападају новинаре, некажњавања или благих санкција према нападачима. Из свих наведених разлога, потребно је да надлежна босанскохерцеговачка тијела покажу да се напади на новинаре, на слободу изражавања неће и не смију допуштати, поготово у овом и сличним случајевима када су угрожени животи новинара.

Институција морају подузети снажне кораке за проналазак и санкционирање свих нападача на новинаре и медијске куће. А уз њих позивамо и Уред ОХР-а, међународне институције, страна велепосланства у Босни и Херцеговини и Међународну федерацију новинара да се снажно заложе за подизање разине заштите новинара и слободе изражавања у Босни и Херцеговини.

Друштво хрватских новинара у БиХ