Америка оптужила Швајцарску и Вијетнам да манипулишу курсевима валута

Сједињене Државе су Швајцарску и Вијетнам означиле као манипулаторе валутама, што је можда једна од посљедњих нуспојава Трaмпове администрације према међународним трговинским партнерима.

четвртак, 17 децембра, 2020 / 21:29

Три нова имена додана су на списак земаља за које сумња да предузимају мјере за девалвацију својих валута у односу на амерички долар.

Ово је први пут након 2019. године да је САД другу земљу означио као манипулатора валутама када је прозвао Кину у вријеме када су двије највеће свјетске економије биле у напетим трговинским преговорима.

У свом годишњем извјештају америчко Министарство финансија у сриједу је оптужило Швицарску и Вијетнам за интервенцију на валутним тржиштима до јуна 2020. године како би се спријечило ефикасно прилагођавање платног биланса.

У првој реакцији, Швајцарска национална банка (СНБ) рекла је да неће мијењати своју монетарну политику, иако је Швајцарска од стране Министарства финансија именована манипулатором валутама, додајући да је централна банка и даље спремна да дјелује агресивно на Фореx тржиштима.

"Интервенције на девизном тржишту нужне су у швајцарској монетарној политици како би се осигурали примјерени монетарни услови а тиме и стабилност цијена”, додају.

Из Швајцарске банке истичу да би нагло јачање франка било штетно за економију и намјеравају да наставе с досадашњом политиком, која укључује и опсежне куповине америчких дионица. Вијетнам није коментарисао оптужне САД-а за манипулацију курсем донга.