21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Догодило се на данашњи дан: Изетбеговићева апелација против имена Српске

Дани лете, а неки догађаји као да су се десили ко зна кад. Или као да се никада нису ни десили. Као иницијатива Бакира Изетбеговића, коју су покрили сњегови и шаш. Не први пут.

петак, 24 јануара, 2020 / 07:01

Да се присјетимо да је 24. јануара 2019. предсједник СДА одржао прес конференцију, у вријеме значајног натезања око тога да ли се савјет министара може саставити без АНП или не, са које су новинари извијестили овако:

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је да ће захтјев Уставном суду БиХ за преиспитивање имена Републике Српске вјероватно поднијети бошњачки представници у Народној скупштини Српске у року од пола године.

– Даћемо извјестан рок, даћемо шансу да се поправе односи према БиХ, њеном Уставу, интегритету, према Закону о одбрани БиХ, према стратегијама које смо усвојили, према повратницима у РС. Темпираћемо то у сљедећих пола године. Ако се они промијене, и ми ћемо се промијенити – рекао је Изетбеговић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Као што знамо, ни након пола године, као ни пола године од пола године, никакве иницијативе није било. Јасно је да је у питању политичка игра притиска, којом се замишља као инструмент за постизање неког цља. Што не зна да иницијативе за иницијативу неће бити, будући да је у питању стална играрија.

Прије нешто мање од три године, Изетбеговић је тврдио да неће тражити оцјену уставности имена Републике Српске.

Тог јануара 2017. Изетбеговић је за "Ал Џазиру” рекао да је прије било идеја да покрене овакву иницијативу, али да то сада не планира. Као аргумент је изнио то што у енглеској верзији у оригиналу Дејтонског мировног споразума стоји ‘Република Српска’, што ништа на енглеском не значи.

Иако се ништа од тога није промијенило, Изетбеговић три године касније, износи тврдњу да је име потребно мијењати, "јер је у овој земљи све и српско, али није ексклузивно српско, јер припада и осталима”. Пао је приједлог да се зове "Република Српска, Бошњачка и Хрватска". То што је мноштво муслиманских "интелектуалаца" градило причу око тога да се у једној држави не могу налазити једна федерација и једна република, заборавном Бакиру је промакло.2 КОМЕНТАРА

 1. Blago nama kada se moramo“ bojati “
  hoće li Bosanski Kurdi osporavati ime Republike Srpske ili ne ..
  Najpametnije bi bilo prepustiti Republiku Srpsku Šiptarima.
  Neka nam ljudi pokažu kako se u roku od godinu dana Bosanskim Kurdima a i međunarodnoj zajednici savijajju rogovi i otvara put ka NEZAVISNOJ REPUBLICI SRPSKOJ.
  Mi „prepametni „Srbi se sa Bosanskim Kurdima NATEŽEMO VEĆ 25 godina od kraja rata pa je nakon svih mogućih poniženja došao i naziv Republike Srpske na red !
  Izvinite pali Borici jer niste znali za kakvu gamad od naroda ste dali svoje živote i živote vaših porodica.
  Kako stvari stoje ,i vaše Spomen ploče će uskoro doći na red .
  Za govana nije država ,već za narod koji će svi izginuti za jednog !!!
  Šiptari kapa dole .

 2. Лично би волио да се деси такво што јер би тиме показале двије ствари.
  Прва је да би суд уколико би се прогласио надлежним обесмислио своје постојање а врло је вјероватно да би тако било чиме би се показала друга ствар а то је да напокон видимо од каквог патриотског материјала је направљен Милорад Додик јер уколико би се Република Српска упустила у спор тиме би дефинитивно признала и будућу одлуку за коју и слијепци знају каква би била. Углавном, можемо из свега овог профитирати уколико Додик не буде оно што често зна бити а то је мали миш.