Додик за већу сарадњу са хрватским привредницима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Српска учинити све да смањи администивне препреке и обезбиједи одређене видове помоћи и финансијске подршке за пројекте, без обзира одакле долазе, па тако и за оне из Хрватске. "Створили су се сви политички, економски, па чак и финасијски услови да заједно радимо и дефинитивно завршимо оно […]

четвртак, март 3, 2011 / 09:53

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Српска учинити све да смањи администивне препреке и обезбиједи одређене видове помоћи и финансијске подршке за пројекте, без обзира одакле долазе, па тако и за оне из Хрватске.

"Створили су се сви политички, економски, па чак и финасијски услови да заједно радимо и дефинитивно завршимо оно што је одавно планирано, а то је пројекат `Горњи хоризонт` у РС, који подразумијева изградњу хидроелектране `Плат 2` и тако ријешимо питање енергетске ефикасности обје земље", рекао Додик на привредном форуму у Загребу.

Обраћајући се привредницима из Хрватске и Српске, Додик је додао да је заједнички циљ и ријека Сава, њено чишћење и одржавање пловности, изградња мостова, али и анализа њеног хидропотенцијала.

Додик је навео да је основни проблем РС, која дјелује у отежаним условима сличним за све привреде у региону, што више увози него што извози, нагласивши како постоји жеља да се радом на заједничим пројектима побољша економска ситуација.

Он је истакао да је, током боравка у Хрватској и разговарајући са људима из државног врха, стекао утисак да не постоје системске нити било које друге политичке препреке да се отпочне обиман пројекат сарадње на многим мјестима.

"То подразумиејва евидентирање свих појединачних интереса с једне и друге стране. Спреман сам да у оквиру својих послова, сваком од тих интереса дам посебан допринос и да пратимо у фазама како ће бити реализовани. Сви из Хрватске који су дошли у мој кабинет, затражили било какву интервенцију и подршку, добили су је", нагласио је Додик.

Предсједник Српске поручио је хрватским привредницима да су добродошли сви који дођу у РС са жељом да улажу у реални сектор, нагласивши да ће имати исти третман као и домаће фирме.

"Неће бити оклијевања да се финансијски подрже колико је то могуће, а за мала и средња преузећа та средства су 2,5 милиона евра, под веома повољним условима и дугорочном аранжманима, са грејс периодом који у правилу траје онолико колико траје инвестирање и са каматом од највише шест одсто", навео је Додик.

Изразивши увјерење да ће пословни интереси привредника из РС у Хрватској бити третирани на исти начин, Додик је навео да треба отворити питање имовине предузећа из РС у Хрватској, али је додао да је то за неке друге тренутке и неко друго вријеме.

"Хрватски привредници су веома присутни у РС и значајан број компанија остварује своје пословне интересе. Мени је то драго и мислим да ће, након данашњег састанка који ће сигурно резултирати низом других пројеката на различитим нивоима, та сарадња још више ојачати", рекао је Додик и позвао све привреднике да уложе додатне напоре како би заједно осмислили и реализовали пројекте.

Предсједник Додик је нагласио да је обострана жеља да се успостави конекција у изградњи гасовода.

У раду форума, који су организовале привредне коморе РС и Хрватске, учествовало је по 20 привредника с обје стране. 0 КОМЕНТАРА

  1. Као до сад није била одлична сарадња. Додиче, де мало види са српским фирмама да се нешто направи

  2. „“Јакоје““
    У недостатку интелектуалних израза потежете за глупостима, то је одлика исфрстрирности особе која на види даље од свог носа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *