Инцко ради на укидању санкција функционерима?

Високи представник Валентин Инцко обавијестио је извјестиоца Европског парламента за БиХ Дорис Пак да се ради на ревизији случајева грађана БиХ који су још под санкцијама ОХР-а. Дорис Пак, која је прије неколико дана разговарала са Инцком, изразила је увјерење да ће се то питање привести крају. "Инцко ме је у том разговору увјерио да […]

четвртак, март 3, 2011 / 09:32

Високи представник Валентин Инцко обавијестио је извјестиоца Европског парламента за БиХ Дорис Пак да се ради на ревизији случајева грађана БиХ који су још под санкцијама ОХР-а.

Дорис Пак, која је прије неколико дана разговарала са Инцком, изразила је увјерење да ће се то питање привести крају.

"Инцко ме је у том разговору увјерио да се ради на ревизији тих случајева, и то случај по случај, и увјерена сам да ће се то питање привести крају. Међутим, кад се донесе мјера као што су санкције, показује се да ју је врло тешко скинути, односно да ју је лакше примијенити него укинути", рекла је Дорис Пак за Срну.

Под санкцијама ОХР-а још се налази 121 лице, од којих су већина Срби.

Прошле седмице професор Универзитета у Бањалуци Бранко Докић писао је о овом проблему генералном секретару Савјета Европе Торбјорну Јагланду, а копију писма, између осталих, доставио је и европарламентарки Дорис Пак.

"Понекад ствари треба да се убрзају и зато мислим да је Докићево писмо добро и да је потребно. Заиста, ту ситуацију је потребно привести крају због тих људи, али и зато јер је БиХ потребна нормалност. Ту земљу морамо да третирамо као нормалну земљу у сваком погледу, у којој живе нормални људи. Докићево писмо је служи као позив на буђење око тог специфичног случаја", навела је Дорис Пак.

Она каже да не зна колико ће трајати ревизија ових предмета.

"Нисам упозната са тим процедурама да бих ово могла процијенити, али сам сасвим сигурна да ће процедура да се убрза када се оформи власт у БиХ. Тада ће и земља имати другачији ауторитет", рекла је Пакова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *