Додик: Ескобар и Нелсон лажу о санкцијама које су ми наметнуте

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да замјеник помоћника државног секретара САД и специјални изасланик америчког предсједника Габријел Ескобар и амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон настављају да лажу када је ријеч о санкцијама које су му уведене.

понедељак, 17 јануара, 2022 / 21:04

Одговарајући на питања на конференцији за новинаре у Бањалуци, Додик је упитао шта су допринијеле санкције о којима говори Ескобар.

"Кажу не могу се вршити трансфери новца. Што се мене лично тиче нисам вршио никакве трансфере нити имам неке рачуне у иностранству. Знају они то савршено добро, али настављају да лажу и он и Нелсон. Нисам знао да су толики лажови. Невјероватно лажу", истакао је Додик.

Он је рекао да за Ескобара постоји низ шпекулација да је добио силни новац док је радио у Црној Гори.

"Да ли је то истина или није ја не знам, али пошто они шпекулишу о мени и ја имам право да изнесем шпекулације које сам чуо. Знамо да неке дипломате Стејт департмента имају имовину у Црној Гори", нагласио је Додик.

Говорећи о најавама званичног Брисела везаним за могућност да ускрате средства за БиХ, Додик је навео да је ту ријеч о раније утврђеним средствима од којих је дио већ дошао у БиХ.

"Други дио треба да стигне. То је дио помоћи везано за пандемију и нема везе са структуралним средствима везаним за ове процесе. Ми смо у процесу разговора са ЕУ око средстава из пакета од девет милијарди за западни Балкан, предвиђеним за БиХ. Република Српска је добила три или четири пројекта за праћење на кредитној основи са дијелом донације", рекао је Додик.

Он је објаснио да је ријеч о пројектима изградње ауто-пута од Добоја до Модриче, пута Шћепан Поље – Фоча и пруге од Шамца према Добоју.

"Ми ћемо градити ауто-пут и ако не добијемо та европска средства, наравно добро би било да се она добију. Опште је познато да су сва та средства политички мотивисана и да се у том погледу траже политички уступци. Ми ћемо видјети како ствари стоје у том погледу", нагласио је Додик.

Говорећи о посјети комесара ЕУ за проширење и сусједство Оливера Вархељија, Додик је рекао да је тема разговора током те посјете било управо оно што је Верхељи рекао, а не оно што представља "бошњачка машинерија по свијету".

"Он је дошао и рекао да је став европске политике да се обезбиједи функционисање заједничких институција и да требамо ми Срби да се тамо вратимо. Ниједног тренутка није било никаквих уступака ни нама ни било коме другоме", рекао је Додик.

Говорећи о необјективности "бошњачке машинерије", он је навео примјер парламента Њемачке у којем је муслиман поријеклом из Котор Вароши именован за извјестиоца са ових простора.

"Сада ја требам да кажем да је он објективан и да га треба послуштати. Наравно да није ни објективан ни да га треба послушати. Према ономе што је прво рекао не мора ни долазити овдје", истакао је Додик.