Ђукановић дао Абазовићу мандат да саставља владу

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић саопштио је да даје мандат за формирање владе лидеру Грађанског покрета (ГП) УРА Дритану Абазовићу.

четвртак, 3 марта, 2022 / 19:03

Ђукановић и Абазовић су се састали раније данас, сазнају "Вијести”, када је предсједник Црне Горе обавијестио потпредсједника Владе да је завршио консултације и да намјерава да да мандат.

"Консултације о мандатару за састав Владе, на које су позвани представници политичких партија заступљених у Скупштини Црне Горе, окончао сам у понедјељак, 28. фебруара 2022. године. Наиме, почевши од петка 25.фебруара, разговоре сам имао са предсједником Социјалдемократске партије (СДП) Рашком Коњевићем, предсједником Социјалдемократа Црне Горе (СД) Дамиром Шеховићем, представницима Грађанског покрета УРА Боженом Јелушић и Милошем Конатаром, предсједником Бошњачке странке (БС) Ервином Ибрахимовићем, предсједником Демократске уније Албанаца (ДУА) Мехмедом Зенком, предсједником Демократске партије (ДП) Фатмиром Ђеком, предсједником Албанске алтернативе (АА) Ником Ђељошајем, предсједником Форце Генци Ниманбегуом, предсједником Либералне партије (ЛП) Андријом Поповићем, потпредсједницима Демократске партије социјалиста (ДПС) Јевтом Ераковићем и Абазом Диздаревићем, генералним секретаром Александром Богдановићем и шефом њеног клуба посланика у Скупштини Црне Горе Данијелом Живковићем”, наводи се у образложењу упућеном предсједавајућем Скупштине Страхињи Булајићу.

Остале парламентарне партије, додаје Ђукановић, нису исказале интерес за учешће у консултацијама на ову тему.

Казао је да су га представници ГП УРА и њихови политички партнери недвосмислено увјерили да имају парламентарну већину за избор 43. Владе у Скупштини, те да је стога донио одлуку да мандат за формирање Владе повјери Абазовићу.

"У увјерењу да је у најбољем интересу Црне Горе да што прије добије Владу у пуном капацитету њене функционалонсти, посебно због додатних безбједносно- политичких изазова генерисаних ратом у Украјини и његовим рефлексијом на стабилонст нашег региона, очекујем да у кратком року Парламент Црне Горе одржи сједницу и одлучи о програму и саставу Владе на предлог мандатара”, закључио је Ђукановић.