Рио Тинто спрема тужбу против Србије

Глобални рударски див Рио Тинто остварио је рекордну добит прошле године усред скока цијена робе. У свом годишњем извјештају компанија је навела да "истражује све опције” и "преиспитује правну основу” одлуке Владе Србије да обустави његов пројект литија и бората на подручју Јадра.

четвртак, 3 марта, 2022 / 18:55

Изјава је повећала забринутост да би компанија могла поднијети тужбу суду.

Нето зарада Рио Тинта прошле је године досегла рекордних 21,09 милијарди УСД или 116% више него 2020. Попут својих конкурената укључујући Гленцоре и БХП, англо-аустралијска компанија имала је користи од снажног раста рударских производа.

Рио Тинто је рачунао на пројект за рударење и прераду литијума и бора у Србији како би профитирао од очекиваног пораста потражње за батеријама за електричне аутомобиле и другим облицима складиштења енергије, али је заустављен у јануару.

Влада у Београду, под притиском масовних протест због забринутости за природу због предложеног подземног рудника, поништила је просторни план за пројект. Премијерка Ана Брнабић рекла је да Рио Тинто "апсолутно није дао довољно информација” властима и мјештанима погођених подручја Јадра и Рађевине на западу земље. Тврдила је да је Влада Србије тим потезом укинула све дозволе и одлуке.

– Разочарани смо овом објавом и посвећени смо истраживању свих опција и разматрамо правну основу одлуке и импликације за наше активности и људе у Србији, навео је Рио Тинто у годишњем извјештају, што је повећало забринутост у Србији да је могао изнијети ствар на суд.

Поновио је тај став неколико пута у цијелом документу. Компанија је за пројект у јулу прошле године издвојила 2,4 милијарде долара.

Прва продајна производња очекивала се 2027. с повећањем до пуне производње од 58.000 тона литијум карбоната за батерије, 160.000 тона борне киселине и 255.000 тона натријевог сулфата годишње, стоји у извјештају.

Јадар је први литијум пројект Рио Тинта.