12:34 Сазнало се ко је бирао радове за МСУРС: Предсједник жирија управник Свеучилишне галерије у Мостару11:54 Грци пишу да је Кинжал пробуразио бар 40 официра НАТО у Кијеву11:50 Нуждић: Зашто Тужилаштво БиХ не подиже оптужнице за масакр у Мркоњић Граду?11:48 Лукашенко неће да је у облацима: Запад није заинтересован за суверену Бјелорусију и Русију11:46 Брнабићка: Бећировићев видео за подршку Милу, срамота је и увреда за суверенитет Црне Горе11:41 Док Додик не прича са Марфијем, Хелез их призива да од БиХ направе Украјину11:37 Вимблдон: Руски и бјелоруски тенисери ће се морати одрећи отаџбине, ако желе да играју тенис11:34 Срето Ного хвали Додика за прекид дружбе са амбасадорима Велике Британије и Сједињених Америчких Ентитета11:26 Калабухов објавио: Милићи се братиме са Новоуљановском11:22 Рјешење засигурно: Данијел и Ранка против исплате разлике минималца на руке

Ђорђе Јеж: Лепа Радић је и даље све, само не Српкиња

И тако задњих дана, портали из Хрватске и ФБиХ објављују причу о Лепој Радић и њеном страдању… Ваљда нека накнадна памет?! Кају се?

петак, 12 јуна, 2020 / 23:06

И све помињу, и гдје је страдала, и како је страдала, и од кога, и гдје је рођена, и гдје објешена.

И ко су отац, мајка, учитељи, рођаци. И у ко јој је био комесар…

Само једно нигдје не помињу!

Нигдје не пише да је била Српкиња.

То нећете наћи.

Млада скојевка, партизанка, комунисткиња, антифашисткиња, Југословенка, чак је крсте и као "Босанку"… но, нигдје не написаше да је била Српкиња из Градишке, чији је ђед био православни свештеник Милош Радић.

Овако се офирно ради на ревизији историје и крађи тековина НОБ-а, који су као партизани у проценту око 70% 1945.(а преко 90% 1941.) изнјели Срби.

Са простора цијеле Краљевине Југославије, а највише из данашње БиХ и Хрватске. Непријатељске офанзиве на територији Републике Српске углавном.

Срби су имали два ослободилачка покрета отпора у Другом свјетском рату и не може се истина и борба за овај други, идеолошки и неправедно оцрњен и запостављен за вријеме комунизма, градити на начин што ћемо се одрицати партизана и НОБ-а чији смо били најбројнији и борци и страдалници.

Нити смијемо дозволити овакву крађу хероја и наших тековина, нити смијемо бити саучесници у томе.104 КОМЕНТАРА

 1. Ништа јој не би било, чак и да је ударала са бомбама на њих.

  А да је била у војсци нашао би се неко да је спаси, како год.

  За разлику од војске КПа која није бринула о тим ‘ситницама’. Дал’ је срећа дала ил’ несрећа.

  Покој јој младој души, човјек је остала у нељудска времена, права Српкиња.

 2. Lepa Radić je partizanka postala u Drugom krajiškom odredu gdje ju je Mladen Stojanović obučavao da bude bolničarka.
  Mladena Stojanovića je 1. aprila 42. ranjenog ubio Rade Radić za vrijeme četničkog puča.
  9. juna Radić potpisuje sporazum o priznavanju vlasti NDH, u kojem stoji: Četničke postrojbe sa svojim predstavnicima obavezuju se u svakom pravcu pomagati državne vlasti NDH – te da će porodice četnika koji poginu u borbama sa partizanima dobiti novčanu naknadu. Draža prigovara četnicima zbog sporazuma – zato što ih nisudobro držali u tajnosti.

  Autor ovog teksta piše o „dva oslobodilačka pokreta otpora“ i izjednačava Mladena, Lepu i druge partizane sa onim koji su se cjenkali sa ustašama (20 kuna cjepanice, 30 kuna balvani). Sjetite se toga kada pišete o ustaškoj novčanici u današnjoj Hrvatskoj – „oslobodioci“ Radić i Drenović nisu ni malo bili gadljivi na te novce.

  Zato pitah autora teksta – bi bilo sa Lepom da su je četnici uhvatili? Kako se može pričati o „dva oslobodilačka pokreta, a ne odricati od partizana koje su četnici izručili nacistima i ustašama.
  28. maja 42. Ante Zićarić, zapovjednik ustaške bojne piše u izvještaju: „Za uhićene vođe partizana traže od nas otkupninu, a i novac za pripomoć… Ustanovio sam da većinu četničkih vođa možemo za novac ili kakvu uslugu kupiti“.

  Ili za lovačku pušku. Znate li za lovačku pušku koju je četničkoom vojvodi Keroviću poklonio Hampe, zapovjednik Handžar divizije. Sjetite se i toga kada pričate o zločinima handžar divizije nad Srbima podrinja. Za njemcima i handžar divizijom ide četnički odred za čistoću koji ubija ranjene partizane i prikuplja opremu pa za to dobija oružje, novac i zajedničke derneke kod manastira Tavna. Hej, oficiri handžar divizije i „vođa oslobodilačkog pokreta“ vojvoda Kerošević na slavi kod manastira, poklone razmjenjuju. Lažem – trebaju li vam nacistički izvještaji o tome ili već znate, dragi autore.

  I za kraj, na raskršće gdje će biti obješena, Lepu dovode u kolima uz još jednu djevojku, njenu drugaricu Fadilu Mahić. Lepu su tu objesili, a Fadilu o kojoj više nema spomena odvezli na neko drugo raskršće na neku drugu granu, bez fotografije.

  Lepa jeste bila ponosna, prelijepa, herojska Srpkinja, duša i svjetlo koje zaslužuje da nas vječno opominje na cijenu slobode i otpora. Ali nemojte da je tjerate u jarugu sa nacističkim liferantima i slugama koji su isto potekli od srpske majke. Nisu ni Fadila i muslimani u handžar diviziji imali ništa zajedničko. I četnici i handžarlije bi isto učinili tim djevojkama da. su ih uhvatili – ili ubili ili prodali nacistima- dovoljnmo su to puta u toku rata dokazali i učnili.

  One su sestre Ivana Gorana Kovačića, čovjeka koji je najsnažnije čistim srcem opisao svo zlo ustaškog pokolja nad Srbima. I kako je završio – zaklan od strane „drugog oslobodilačkog pokreta“.

 3. Раде Радић није убио Стојановић, а требало је, ако неком није јасно објаснићу му (наравно ако хоће да употреби мало своје памети).
  Што се тиче Лепе, није Српкиња. Изабрала несрпску страну. Бити комуниста, поготово Титов комуниста је неспојиво са српством. Аутор текста сам наводи да је Југословенка. Значи није Српкиња. Борећи се за југо комунистичке „вриједности“, значи одрицање свега што је српско.
  ЧЕШЊАК. Чешњак је живи доказ свега наведеног.

 4. I ne pomislih reagovati na tvrdnje izrečene nakon mog komentara jer sam vjerovao da pisci istih ipak nisu htjeli da se upuštaju u raspravu već samo da ponove svoje zakucane pozicije, ali vidim da prejako udarih sa činjenicama da zubima se grizu tastature bez namjere da se prizna. Razumljivo je ako neko ne poznaje logičke metode da upadne u nepotpunu indukciju, problem je ako to postane tehnika kojom se planski računa na neukost onih kojima se obraćamo i čak drži arogantno i ad hominem onoga koji drugačije tvrdi nazivamo ustaškim potomkom.

  Da pojasnimo jednim sličnim primjerom pa ćemo se vratiti na temu. Svako malo se ovdje vrati tema o bijelim trakama u Prijedoru o čemu sam davno rekao dovoljno pa nema potrebe da se javljam, ali da pokažemo uzaludnu metodologiju:

  Na ovom portalu se kao jedan od uzvišenih ciljeva izabralo opovrgavanje podatka da su u toku sukoba u Prijedoru nesrbi bili obavezani da nose bijele trake. Što samo po sebi predstavlja sasvim legitimnu tvrdnju pa čak i kada se kao argument iznosi tvrdnja o nepostojanju materijalnih dokaza u vidu audio snimka i fotografija. Naravno, to bi značilo da i tvrdnja da nije bilo zločina u Jadovnom jer nema fotografija ima jednaku vrijednost. Ili ako odbacite svjedočanstva ljudi koji su posjetili logore u Prijedoru da su nevjerodostojna jer su angloamerikanci valjda onda istu dokaznu vrijednost imaju i svjedočanstva fašističkih italijanskih vojnika o masakru na Pagu. Argumentum ad ignorantiam je jeftini sofizam ako se koristi u već spomenutoj indukcijskoj metodi da se kroz negaciju jedne tvrdnje postigne rušenje cjelokupne slike o dešavanjima u Prijedoru 92.

  Dakle, postavimo niz tvrdnji: a) Tomašica je najveća promarna masovna grobnica iz rata 92-95., b) Prijedor je grad sa najviše masovnih grobnica iz rata 92-95., c) Korićanske stijene su mjesto masovnog strijeljanja zatvorenika u prijedorskim logorima, d)Krizni štab ARK koji je imao nadzor i nad Prijedorom je izdao i nadzirao odluku u kojoj je naređeno „otpuštanje nesrba iz javnih preuzeća i ustanova“, e) isti Krizni štab, opštinske vlasti i SJB provode odluku o dozvoli prognanim „muslimanima i Hrvatima“ da iznesu najviše 300 DM, a da im se ostalo oduzme, i na kraju f) nesrbi u Prijedoru su bili obavezni nositi bijele trake i staviti bijele čaršafe na kuće.

  I bez obzira na to što u haškim presudama već od samog početka postoje zabilježena i svjedočanstva onih koji su bili dužni nositi bijele trake i što tadašnji optuženici i njihovi advokati nisu negirali te tvrdnje današnji revizionizam suočen sa nepobitnim činjenicama od a) do f) bira f) jer se to čini kao tačka koju je najlakše dovoditi u pitanje i krnjom indukcijom stvoriti neku bolju prošlost.

  Pri tome imamo naredbu o otpuštanju i progonu, materijalne dokaze zatvaranja, mučenja i strijeljanja i na kraju sistemsko zataškavanja zločina koje je u slučaju Tomašice trajalo sve do 2012., ali bijele trake su: „podmukli pokušaj da se Srbi izjednače sa nacistima“.

  Ta bijela traka i tada i danas je samo simbol niza postupaka koji su bili dio zločina, najmanje važan dokaz zločina, ali danas je simbol i onih bačenih u Korićansku liticu i Tomašicu, a koje niko ne može danas pitati o tome da li su nosili bijele trake. Jer i nije problem u trakama već u ubijanju i sakrivanju tijela ubijenih koje nije samo trajalo jedan dan ili godinu već dugi vremenski period. Ali, onima koji danas opovrgavaju postojanje bijelih traka, to je samo metoda skretanja teme sa postojanja planskog zločina etničkog čišćenja.

  Dobro, sad smo razjasnili istovjetnost metoda, ali da čitaoci i oponenti razumiju do sada rečeno ostavićemo jedan dan i vratiti se Radiću, njegovim zločinima, saradnji sa ustašama i njemcima te četničkoj saradnji u kojoj je izručivanje zarobljenih partizana njemcima i handžarlijama bilo uobičajeni postupak. Kao da bi odbrana Radića odbranila i Kerovića od saradnje sa handžar divizijom.

  Naravno, spreman sam i da ih poštedim ako se uzdrže od daljih jeftinih odbrana logičkim smicalicama.

 5. da, da Češnjak… upravo to je ta strategija. Već sam pisao ovde, kao kada bi Njemci od milione ispaljenih granata na Staljingrad uzeli jednu i za nju optužili crvenoarmejce. I onda divanili godinama o tome, a to što je grad poravnan i kolektivna tragedija ljudi koji su tu živjeli koga to briga.
  Naravno, kada je u pitanju Srebrenica, dovoljan je tračak zdravog razuma da se upita zašto taj grad ’93. ima 3-4 puta više stanovnika nego inače. Biće da ih je tu smjestio general Dragoljub Ojdanić štiteći ih od ratnih strahota. A može biti da ti ljudi nisu imali umjetnički senzibilitet za performanse tipa „živa lomača“, Milana Lukića. Istina, dvije godine kasnije kažnjeni su radi toga što su ’92. napustili ta „bienala mladih srpskih umjetnika“.

 6. Чешњак и Истина, не морате сваку тему злоупотребљавати да изразите своје фрустрације, пробајте се конкретније држати теме, а не користити је за друге ствари. Покушавате нам причати приче о српским недјелима о којима је све испричано и вишеструко увећано. Тако да немате рећи ништа ново, али, ако стварно хоћете овдје комплетну истину причајте овдје и јавно свугде о турским, муслимански, бошњачким, хрватским и комунистички делима, недјелима и злодјелима. То је још увијек 90% сакривено. Пустите Србе и четнике, свакако су оцрњени увећано 500%. Ви то знате боље од нас, сигурно.

 7. Paja, šta god vi mislili, zeznula vas je medijska era, vijesti su brzo išle sa lica mjesta. Da nije bilo agencija bez sumnje srpski neimari zločina dosegli bi normu NDHazije. A što se tiče osmanlija… e pa zamislite da su tolika stoljeća imali egzekutivnu produktivnost srpske vojske devedesetih, pa na ovim prostorima bi i kukce istrijebili.

 8. Raja,
  hvala za brigu za moje mentalno zdravlje. Nisam znao da ću imat besplatnu priliku da mi stručnjak postavi dijagnozu frustriranosti.
  Samo sam imao namjer da raspravim o metodu nepotpune indukcije koji je primjenjen u reakciji na moj post. Tu sam se Prijedorom poslužio tek kao primjerom za određivanje postupka bez namjere da ovdje otvaram tu temu i rado ću se vratiti na početne postulate čim mi se za bilo koju od mojih tvrdnji izrečenih u vezi sa četničkom saradnjom sa njemcima, ustašama i handžar divizijom pruži dokaz i historiografski predoči da sam se pozivao na lažne, falsificirane dokumente.

  Rečeno je da sam na „laži“ o četničkoj odgovornosti, prvenstveno Rade Radića, za ubistvo Mladena Stojanovića, „iskonstruisao“ sve ostale laži.

  Pokazao sam metodološku neodrživost te tvrdnje, ali ipak čekam kontraargumente za bilo koju od mojih tvrdnji ili pak cjelinu.

  U međuvremenu, dišem duboko i čistim čakre od nakupljenih frustracija

 9. Za sve one koii osudjuju cetnike na jedan prljav nacin trebalo da procitaju knjigu pod nazivom „Memoari komandira Kokorske cete“. Seli Kokori na tromedji Celinca, Prnjavora I Laktasa administrativno. Autor opisuje karakter rata u siroj Banjaluckoj regiji. Preminuo 2008 godine u 85 godini zivotq. Do 1943 u siroj regiji Banja Luke na Prema jugoistoku nisu postojali partizani I cetnici vec ustanici antifasisti I borci prvenstveno protiv ustasa I ndh. Sa nijemcima igraju stalno igru I drze na distanci uslovljavajuci ih nenapadqnjem ako budu drzali ustase podalje of tog kraja. Usput receno Rade aRadic je is tih krajeva odnosno Josavke. Dakle 43 ubacuje KPJ poslije sporazuma na Jalti bugarskog partijasa I ratnog zlocinca is prvog svjetskog rata Danka Mitrova sa zadatkom da ustanike podijeli na partizane I cetnike. I tada krece vece stradanje srpskog civilnog zivlja u tom kraju. Na kraju rata najvece zlocine protiv srpskiu civila ioji nisu bili no u jednok pokretu prave muslimani ustase Koji su pred kraj 44 presli u partizane I to po zadatku lokalne ispistave komunista. I tako dalje ….

 10. Vjerovatno je bili zlocina I cetnike na nekim mjestima Ali je bili I zlocina partizana Prema civilima takodje na nekim mjestima. Mislim ne mogu se partizani posmatrati kao cistunci totalni kao u partizanskim filmovima. Takodje cetnicki ustanicki pokretu po karakteru sigurno nije zlocinacki Niti genocidan Prema drugim narodima za razliku od ustaskog Koji je to nedvosmisleno. Da su na Jalti podrzali Drazu Mihajlovica imali iste filmove poslije rata sa istim narativima samo bi cetnici umjesto partizana bili u glavnoj ulozi. Najeninentniji svjetskog istoricari englezi I ameri tvrde da su postojala dva antifasisticka pokreta.

 11. Crni,
  memoari nisu historija, oni mogu biti začin na dokumentaciji. Nažalost, pogrešno iznosiš čak i godine o početku sukoba četnika i partizana pa će vjerovatno trebati još dosta vremena dok budeš spreman za ozbiljniju raspravu.

  U martu 42. sekretar travničkog NOP-a Abid Lolić vodi grupu mladih ljudi u partizane, među njima su Ibrahim, Branko, Atif, Mile, Niko… Četnici Rade Radića su ubili dio njih, a ostatak od skoro trideset ljudi dokrajčili su ustaše.

  Kada kažeš da četnički pokret nije genocidan prema ostalim narodima, da li ti ne poznaješ rečenicu: „Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.“ ili imaš neki dokaz da dokument u kojem Draža daje tu instrukciju nije tačan?

 12. ЧЕШЊАК,
  дај те ви доказе и аргументе за своје тврдње, ако очекујете контра аргументе.
  Постављам вам два блиц питања:
  1. Како објашњавате могућ и успешан долазак из Француске у Југославију, тзв. „Шпанаца“ (југокомунистичких добровољаца), учесника Шпанског грађанског рата у периоду април-јули 1941, све преко територије под контролом Гестапоа.
  2. Зашто су четници Драже Михаиловића били у шуми, ако су већ по вама били сарадници окупатора? Зар им није боље да су у градовима као и остале квинслишке формације које наводите (усташе, ханџарлије, домобрани, љотићевци…)?
  ИСТИНА,
  дајте нам нешто, нешто ново, о тој Ендехазији. Из прве руке. Нешто што не знамо. Нешто из вашег најближег окружења, села, улице, фамилије. Сигурно сте нешто начули од старијих. Било би то лијепо чути, истину од ИСТИНЕ. Нпр, гдје су били и шта су радили ваши најближи, дједови, очевиод 41-45? Сигурно знате добро.

 13. Raja,
  Historijski revizionizam je legitiman postupak i podrazumijeva prilaganje novih dokumentovanih činjenica i opovrgavanje autentičnosti nekih prethodnih. Izvini, ali trideset godina od silaska komunista sa vlasti oni koji smatraju da je istina suprotna od već rečene su na potezu da nastupe sa argumentima. Izvolite dokažite neautentičnost zapisnika sa četničkog savjetovanja gdje Radić potvrđuje ubistvo, „ali oporavljenog“, Stojanovića, demantujte istinitost ustaških izvještaja u kojima se registruje četnička spremnost za saradnju uz materijalnu naknadu, demantujte autentičnost sporazuma u kojima su četnici potvrdili svoju odanost NDH, negirajte izvještaj komandanta handžar divizije o susretu i poklonu lovačke puške vojvodi Keroviću. Dokažite da je laž da je kralj smijenio Dražu i zapovijedio potčinjavanje svh četnika partizanskom pokretu.
  Negdje do 2015. ovdje su mnogi obećavali istinu nakon otvaranja britanskih arhiva. Evo, čekamo i dalje.

  1. Ne razumijem, šta ta tvrdnja znači, da su njemci ubacivali komuniste u Jugoslaviju da bi organizovali otpor protiv nacista. Neki od španskih boraca jesu do okupacije Francuske boravili u tamošnjim izbjegličkim logorima jer im je bio onemogućen povratak u Jugoslaviju sve do trenutka kada sistemi ovih država nisu uništeni i oni se vraćali kući. Ali stvarno ćeš mi morati objasniti smisao i važnost te konstrukcije.

  2. Prva stvar, moramo biti vrlo oprezni u klasificiranju nečega kao pokreta nad kojim Draža ima nadzor. Prva odlika onoga što trpamo u zajednički nazivnik jeste neorganizovanost čime se prvenstveno potvrđuje Dražina nesposobnost. Četnici su boravili i u Splitu i u Banja Luci, višestruko, dokumentovano, neki su su i lješkarili u Mrkonjić gradu, a neki su se držali šume kao Radić da bi mogli bolje zarađivati na isporuci drva za teslićku destilaciju.

  3.U komentarima uz tekst na
  https://www.frontal.rs/naprej-zastava-slave-slovenci-snimili-film-o-svom-partizanskom-junastvu/
  stavio sam nekoliko zapisa ljudi iz tog vremena o ponašanju ljudi u mjestu u kojem sam rođen. Moj djed je 41. bio mobilisan u domobrane, ali se uspio demobilisati kao otac osmero djece, njegov najmlađi sin je sa 16 godina 43 već bio u partizanima odakle se vratio sa teškim promrzlinama dobijenim u borbama protiv ustaša u Posavini što ga je pratilo do kraja života.

 14. A šta da vam pišem, šta god napisao a da se ne slaže sa vašim predođbama biće tretirano kao neistina. Dvadeset i neke, u kraljevini tri brata od dede na njivi ubili su komiti, naravno navođeni od komšija jer im nije odgovaralo da neko u selu ima pet sinova ‘nesrba’ spremnih za ženidbu. Ako vam kažem da je vijest stigla i do Beograda i da se niko nije iz uha počeešao radi toga, ne morate vjerovati. Dvadeset godina kasnije, ustaše upravo koriste ta ubistva za mobilizaciju ljudi, niko od familije nije se odazvao u ustaše, jer ih je pranana majčinim mlijekom zaklela da se ne svete. Čak su se i lokalni Srbi čudili tome?! Da vam ne pričam da u tom mjestu svakako niko ne živi jer su svi protjerani. S mamine strane također iako je njen daidđa nosilac spomenice, čak i na Blajburgu bio u završnim operacijama.
  Ne želim privatizirati ovu komunikaciju, ja potpuno razumijem tu vašu svijest. Vas naprosto izbezumi da neko mora odgovarati za smrt nekog ‘turčina’ ili ne daj bože Šiptara. Duboko sam ubijeđen, da su kojim slučajem u Srebrenici bili zarobljeni npr. Hrvati, zločin sigurno ne bi bio tih razmjera. Duboko u podsvijesti postojao bi strah od odgovornosti. Ali za muslimane koji su jel ‘prodali veru za večeru’ zakon je bio sličan kao za divljač. Trinaest generala NDH bili su Srbi, samo jedan musliman. Ali to ne pije vode. Nikad srpska vojska prema hrvatima ni izbliza nije pokazivala bestijalnost kao prema muslimanima. Svetislav Basara je te fenomene razjasnio do atoma… nema mu ikog da ga argumentima potuče. Bez želje da ću nešto promjeniti u vašim stavovima, vaš racio ovo razumije, ali onaj dio pripadajuće kolektivne svijesti drži se izreke koju sam samo u srbiji čuo: Ko prizna prašta mu se pola, ko ne prizna prašta mu se sve. Ta je izreka premisa definicije ‘vaše’ pravde: Odluka suda u našu korist.

 15. Raja prvo ja Sam doktor nails,
  Smijesno mi je da me ti tretiras kao neki sudija I odredjujes koliko Sam ja ozbiljan za raspravu. Drugim nisam Ti se licno obratio nego ukljucio u raspravu. Iznio Sam istinu u jednom kraju onako kako je bilo. Primjer Koji si ti iznio je isto mozda istinit I ja ne negiram to. Primjer gdje cetnici sa Manjace sjede sa ustasama u Banja luci (poznata slika) moze da znaci da su ti isti cetnici na takav mudar nacin sacuvali 100 % srpski zivalj sa Manjace. Bilo je primjera gdje su I ustase I partizani saradjivali, sta cemo sa Tim? Ima I partizana Koji su klali I silovali Ali to ne znaci da nisu bili ipak na antifastickoj strani. Cetnici na pocetku rata su vrlo zateceni svime a kamoli da imaju neki genocidan plan za istrebljenje drugih naroda ili konc logore. Ono sto je nedvosmisleno jeste da je ndh I ustaski pokret bez ikakve dileme 100% zlo. Zastovsu englezi I ameri podrzavali I cetnike I partizane do Jalte a onda u trgovanju sa Staljinom pustili cetnike niz vodu ? Vans muslimanima je u interest da budu izjednaceni cetnici I ustase. Cetnici su imali masovnih zlocina Ali je vecina njih ne svi ali ipak vecina bila uradjena iz odmazde zbog zlocina muslimanskih ustasa Koji su cinili vecinu ustasa I vecinu zlocina Koji je ndh napravila na teritoriji tadasnje bih. Cesnjak malo se gubis u borbi da dokazes crni bijelu sliku onog rata, ja Sam rekao da je u kraju Koji Sam naveo sukob poceo 43, sto ne znaci da je na drugim mjestima bilo tako I da je u tvom primjera isto vjerovatno bilo kako si opisao.

 16. Crni, ljudi iz kokorske čete su učestvovali u ubistvu doktora Stojanovića i u drugim sukobima sa partizanima još u martu 42. Nije sada važno da li se pisac memoara pogrešno sjeća ili si ti pogrešno pročitao. Stvar je u tome da memoari i lična sjećanja ne mogu biti zamjena za dokumente. Adokumetni govore drugačije. Opet kažem, postoji mogućnost da je neki dokumet falsifikat ili nedovoljan kao historiografski dokaz za neki zaključak, ali to se opet može demantovati samo drugim dokumentom, a ne pričom koju sam čuo.

  Problem je u tvrdnji da su četnici saradnjom sa ustašama sačuvali „100% srpski živalj“. Istu tezu je skoro plasirala i poslanica Trivić. Logičan slijed te tvrdnje predstavlja ustaše kao one koji su koristili legitimnu silu protiv pobunjenika. Ako kažete da je četnički potpis lojalnosti režimu Ante Pavelića obezbijedio sigurnost Srbima u NDH time ubijene Srbe od strane tog režima predstavljate kao pobunjenike na koje je primjenjena vojna sila uređenog državnog sistema koji nije proganjao lojalne Srbe. Dobro razmisli o tom argumentu i koliko je koristan u ovakvim raspravama.

  Druga stvar, to nije tačno, imaš u evidencijama logora Jasenovac kroz sve mjesece rata spiskove ljudi svih nacionalnosti koji su iz Banja Luke isporučivani u Jasenovac- dok se u to vrijeme četnici šetaju Banja Lukom.

  Husu Hodžića, iz Tešnja, koji je još 41. odveo grupu mladića u partizane u borbama na Kozari u oktobru 42. je vjerovatno ubio zarobljeni ustaša musliman. Muslimansku djecu u to vrijeme nije ubijao niko u Tešnju, ali je on otišao na Kozaru da od nacista i ustaša brani srpsku djecu. On kao i Lepa, nije ljudsko pravo na život određivao nacionalnošću niti je vjerovao da se stvari rješavaju tako se organizuje „Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.“.

  Potpisati sporazum o priznavanju legalnosti zločinačkog režima i danas nakon toliko godina to pokušavati opravdati brigom o srpskoj djeci znači prihvatiti kao normalno da se ne čini ništa dok zločinci trijebe djecu Roma i Jevreja.

  Lepa Radić to nije mogla ni zamisliti i zato se borila protiv naciszma i ustaša dok su neki drugi priznavali tu vlast, trgovali sa njom i u zajedničkim akcijama sa nacistima, ustašama i handžar divizijom ubijali njene saborce i izručivali ih na strijeljanje ili deportacije u logore.

  To je sva istina o laži zvanoj „dva antifašistička oslobodilačka pokreta“

 17. Češnjak,

  Prvo nije korektno da Ti kažeš da ljudi iz Kokorske čete su učestvovali u ubistvu doktora Stojanovića i u drugim sukobima sa partizanima još u martu 42. jer to naprosto nije tačno. U tom kraju nisu postojali partizani i četnici do Jalte i 43 sredine ponavljam. I pisac se vrlo dobro sjeća svega jer Mi je nebrojeno puta sve prepričao u dahu dok je bio živ. Pisac je inače pobjegao sa kamiona 1941 u jesen koji je vozio za Jasenovac kada je kamion stao kod Dubice da se vozač i ustaški vojnici koji su to pratili odmore tj. pišaju i popiju vode.Imaš previše stereotipnu sliku i razmišljanje o tako kompleksnoj temi. Tvoje zaključivanje, da ako su četnici sa Manjače potpisali sporazum da ne ratuju prvih godina sa ustašama, koji su tada u naponu snage i sačuvaju civile na neki način predstavlja izdaju svih onih ubijenih srpskih i drugih civila na drugim mjestima od strane monstruoznog režima ndh jeste naprosto razmišljane čovjeka koji se kreće u granicama stereotipa i koji je poprilično indoktriniran ideologijom bratstva i jedinstva. Masa četnika i ustaša kao hrvatskih tako i muslimanskih posebno domobrana je prešlo u partizane krajem 44 i početkom 45 što je isto jedna živa istina i dokumentovana sa svih strana. Šta ćemo sa tim, onda je cijela borba KPJ-a jedna velika izdaja i zabluda. Jer su na kraju rata prihvatili one (mislim na ustaše i domobrane i drugi konkurentni antifašistički pokret koji je imao anomalija ali nije bio zločinački). Kao i u ovom ratu gdje su VRS pogurali muslimane u Mostaru ili hrvate u srednjoj Bosni prihvatili 10 000 civila koji su objektivno trebali stradat, ne mijenja karakter rata odnosno nisu poslije toga zaraćene strane postale prijateljske nego naprotiv. Pojednostavljuješ previše stvari Češnjak i gledaš stereotipno. Druga stvar da li Ti je palo napamet da je KPJ falsifikovao neke dokumente možda ili neke događaje koji im ne idu u prilog. Kaže se da pobjednik uvijek piše istoriju.
  Pozdrav

 18. Danko Mitrov bugarin sa jugoistoka Srbije inače ratni zločinac bugarske vojske iz prvog svjetskog rata odgovoran za likvidaciju i ubistva hiljada srpskih civila tog kraja kao partijski funkcioner dolazi u krajeve oko Banja Luke 43 (mislim na tromeđu opština Laktaši – Čelinac – Prnjavor) i pravi rascjep među jedinstvenim antifašističkim pokretom. Normalno da to nije zadokumentovao niti jedan komesar KPJ jer im to ne ide u prilog. Ali je čudno kako tako krupnog ratnog zločinca primaju u svoje redove i unapređuju i šalju na takve „specifične zadatke“ i poslije rata je dobio jednu od većih ulica u Banjoj Luci. Kao i masu ratnih zločinaca iz austrougarske vojske iz prvog svjetskog rata. Tvoja konstatacija da je 13 Srba generala bilo u ndh ništa ne govori o srbima kao narodu već o tih 13 izroda odnosno ličnih interesđija koji su tako sačuvali svoje dupe i konformizam. Kao i u ovom ratu u VRS je bilo oficira muslimana i hrvata koliko hočeš kao i srba u ARBIH. To je njihova privatna stvar i svako vjerovatno ima posebnu priču od njih i nek im služi na čast ali oni nisu nikakva baza da donosiš zaključke generalni ili izvodiš neke implikacije na osnovu toga. Takve stvari nisu matrematika niti ih možeš matematički razjasniti do punog smisla. Kao što ni život nikakvim matematičkim modelima ne možeš razjasniti i objasniti svaki i svačiji je zaseban i specifičan kao i ljudske sudbine.

 19. To si pročitao na wikipediji. Po riječima autora Danko Mitrov je bio mnogo stariji i iskusniji od njih stariji 10 i više godina, a autor je negdje oko 1920 godišta. što ne isključuje ono što sam ja pričao. Pogotovo što se tad za rođenje mnogih nije znala pouzdano godina. Drugo mjesto rođenja mu je dolje negdje jugoistok Srbije a ne Koprivnica. Otkud taj bugarin u Koprivnici pogotovo njegov otac.Pretpostavljam da mu je kao važnom šrafu KPj-a dobro izfrizirana biografija kao i još mnogim drugima što nema veze sa istinom. Međutim wikipedia je svetinja zar ne ?
  Ako je to sve što je ostalo da repliciraš oko tog lika onda sam zadovoljan. A ti istina molim te pokaži mi kako ste vi i hrvati imali razumijevanje za srbe počekom 90 – ih, u hrvatskoj preko noći su srbi izbrisani iz ustava novog hrvatske kao konstitutivan narod. Znaš li Ti šta to znači, to znači da ne može bilo koja manje važna odluka da se donese bez saglasnosti političkih predstavnika srpskog naroda a ne da se odlučuje o njegovoj sudbini bez njegovog učešća i pristanka. A u bih ste to zajedno perfidnije pokušali uraditi kao lafo građanski referendum pa eto još pride glasali i neki srbi po sarajevu i tuzli pod pritiskom i ustrahu. Znaš da ti objasnim kako bi to ekvivalentno izgledalo danas pa da i tebi i svima koji razmišljaju poput tebe to malo razjasnim. Zamisli kada bi srbi i muslimani danas izglasali u dejtonskoj bih da hrvati nisu više konstitutivan narod u bih (ima ih 11 % sada, a srba je bilo preko 31 % po popisu iz 91). Ili da srbi i hrvati izglasaju da muslimani nisu konstitutivan narod u bih više i da se njihovi politicari zajedno slože i kažu idemo na građanski referendum i dobiju zajedno 55 % glasova. kako bi vi ili hrvati reagovali na to ? onako ćutili bi i rekli pa nije fer tužit ču vas sudu u strazburu. A pogotovo jer ste takav scenario ne svi muslimani i hrvati ali ipak većinski hrvati i muslimani uradili 41, i posle tog iskustva šta da vam dopustimo da nas bez borbe sjebete, e brate ne može. Da li ćemo preživjeti ili nećemo za 50 godina nisam siguram, zbog procesa koji prevazilaze globalno sve nas ali bi bili najgori da smo vam dopustili da nas žedne preko vode prevedete drugi put zaredom. Rat je najgora stvar za jednog čovjeka i za jedan narod koji može da doživi u svom životu ali ono što bi nas srbe snašlo da nismo odreagovali na jedini način koji su nam ostavili političari iz druga dva naroda bi bio za nas gori od rata. Po preuzimanju kontrole nad cijelom bih ta nova vlast 92 hdz i sda nakon referenduma bi sa par odluka i ekscesa, doprinijela da se kroz godinu dana otprilike pola srpskog življa iseli iz biih, i poslije toga tako obezglavljeni ne bi imali nikakvu šansu za oporavak ili otpor totalnoj propasti. Možda češnjak i istina vi ne mislite tako ili niste imali takve planove za mene i moje, ali vaši političari koji su vladali tada i sada ih imaju.
  Na kraju ću završiti sa jednom konstatacijom:
  ŽAO MI JE SVIH NEVINIH ŽRTAVA I CIVILA KOJI SU STRADALI U RATU NA SVIM STRANAMA, A SVIM MONSTRUMIMA; ZLOČINCIMA KOJI SU UBIJALI NEVINE I NEJAKE NEK VJEČNO GORE U PAKLU !!!!

 20. Amrikanci i englezi napadnu irak pod izgovorom hemijskog oružja Sadama, rezultat rata preko milion mrtvih ponajviše iračkih civila ubijenih bombama iz zraka, vode i kopna od starne NATo snaga. Rasturena zemlja koja se neće nikad sastavit više. Nakon rata UN kaže nije bilo hemijskog oružja. I šta se desilo, nikom ništa. Ima li međunarodnog suda za to. Ima li međunarodnog suda za druge slučajeve slične tome koji su se dešavali. Naravno da nema. Ovo je tebi istina mali dodatak.

 21. Црни се баш расписао унитарном хрватском латиницом , коју Срби много готиве .На примјер, у Дервенти сам видјео укупно три ћириличке фирме : кафић , књижара ( 2х3 м) и сластичарна.Тако она данас изгледа као 1992. када ју је окупирала хрватска војска.
  Читали смо на овом порталу – што нико није демантовао – да у уџбенику за учитеље пише да су равноправне ћирилица и латиница. Управо сам показао колико су равноправне. Иста таква лажна равноправност је била у вријеме великог љубитеља Срба , вољеног и никад умрлог друга Тита, а ако је ипак умро онда никад прежаљеног. Тада је лажна равноправност била у српскохрватском језику и несрпској држави , а сада су српски језик и српска држава макар по имену. Па ако тако данас уче учитеље, истоме ће они учити дјецу и ћирилица ће још више бити сатјерана у српска гробља. У Бањој Луци су Филозофски и флилолошки факултет а у Палама филозофски факултет , па се питам има ли на њима иког паметног када јавно не примјећују оволику латинизацију српског народа.
  Друг Тито више не влада Србима сада влада другарица хрватска латиница !

 22. Sve sam vas razumio, u pitanju su preventivni zlocini. Ali otkud tolika zelja za ubijanjem?! Donekle i mogu razumjeti tu srpsku sansu devedesetih, takva prilika se rijetko ukaze. Armija je svojim rasporedom vec na pocetku kontrolisala teritorij, promjena oznaka i heraldike, ljudstva bila je samo formalnost.
  Iskreno, hipoteticki, evo da je danas isti raspored stanovnistva, nema garnizona JNA, jel vi stvarno mislite da bi tako lako ocistili npr. Podrinje?! Bome bi to bilo vrlo guravo, a cijena previsoka, ishod neizvjestan… Mogu razumjeti da ste tad imali istorijsku sansu da se to lagano odradi, ali cemu ta masovna ubijanja, nerijetko ritualna, zar nije dovoljno protjerati?!
  Vec sam pisao ovdje, sljedece sedmice bice 25 godina Srebrenice. U dvadesetak dana tog ljeta 95. imate istovjetne situacije, slucajeve zarobljenih u Srebrenici i zarobljene vojnike 21. kordunskog korpusa u Oluji. U prvom slucaju i dan danas forenzika ima posla, a u drugom zahvaljujuci pokojnom generalu Stipeticu 6000 vojnika Cede Bulata pusteni su kuci. Nijedan ubijen!
  Da se razumijemo, tu nemam nikakve dileme, teritorije su zeljeli svi, ali ubilacki potencijal devedesetih je bio srpski exkluzivitet. Da je kojim slucajem Mladic izvodio operaciju tog zahvata tipa Oluje, sudeci po jednoj lokkalnoj operaciji u Srebrenici – broj ubijenih bi postao troznamenkast.
  Nazalost, sad bas ogoljeno razgovaramo, Hrvati su prioritet davali protjerivanju, a Srbi ubijanju. Cifre to neumoljivo ukazuju.

 23. Crni
  Све је твоја ствар, па и крајње примитивна реакција на примјерен коментар. Не вјерујем да ће ти ико повјеровати да користиш оба писма. Ако из збиља користиш , онда је непристојно да хрватску латиницу користиш на једином ћириличком порталу западно од Дрине.

 24. КРСТО, није ово једини ћирилични портал западно од Дрине. То само они себе називају тако. Постоји Катера, можда и још неки

  ИСТИНА,
  1. да би уопште наставили полемику о ДСР реци нам која је суштинска разлика имећу комуниста и нациста.
  2. Ако искрено хоћеш полемику о рату у БиХ 92-95, реци нам ко је 5.априла ’92 убио полицајца СРБИНА (Петровић) у станици полиције Ново Сарајево и ко је 6. априла ’92 на кућном прагу у Сарајеву убио старца од 80.година (Бранко Пандуревић). Вјерујем да не знаш из прве, али ти то лако можеш сазнати, наравно ако те омерта не спречава. За првог ће ти рећи у поменутој станици, а за другог се распитај у сарајевским насељу Јарчедоли, знају то сви грађани поменутог насеља, не сумњају уопште.
  Били би ти неизмјерно захвални, да нам то овдје кажеш.

 25. Kad bih vam postavljao slicna pitanja ne znam gdje bi kraj bio. Ali ako imate volje mozete naci desetine nerazrjesenih ubistava u BiH od kraja 91. i pocetka 92. Molim vas, obratite paznju na nacionalnu strukturu ubijenih, na njivama, avlijama i sl.
  Jasno, da nije ubijen svat ne bi metak bio opaljen na Sarajevo, kao i da nije ubijen Ferdinand ne bi bilo prvog svjetskog rata?!

 26. Krsto Ti i Velimir ili ste provokatori sa druge strane koji se predstavljaju lažno, ili ste promašili cijeli fudbal. Pa se Vaš primitivizam ogleda u malodušju koje iznosite u formi praćenja ko kojim pismom piše. Ajde recite nešto vrijedno pažnje u ovim raspravama osim što gledate ko kako piše. Svejedno pozdrav i za Vas !

 27. Istina da Ti kažem koje vidio istorijsku šansu. Vi muslimani i Vaš Alija je vidio istorijsku šansu kad mu je Zimerman (Američki ambasador u Beogradu) dao mig da izignoriše Srbe i njihovo političko vođstvo u BiH, pa ste sa 44 % dogovorenih Kutilijerovim planom dobili Dejtonom 22% teritorije. I sad Vam krivi Srbi što su Vas Ameri zajebali baš. Svi ste izašli iz JNA i ubijali ih bez ikakvog povoda počev od Slovenije, preko Hrvatske i BiH, i još se ljutite što Vam nisu ostavili ljudi svo naoružanje pa da sa Hrvatima trostruko brojniji pobijete sve živo srpsko što hoda na dvije noge u Hrvatskoj i BiH. Vašu psihologiju je opisao najbolje Kusturica u jednoj rečenici kada klince starija raja nagovori da izazovu ove malo veće od sebe, a onda kad ih ovi malo veći potjeraju uleći ova starija raja da istuku ove što potjeraše klince. Samo što i Mi imamo sad ove najveće iza sebe a i ovi vaši najveći (Ameri) neće podmetati guzice više da Vas spašavaju, jer ste im nebitni. Postigli su šta su htjeli, nego će Vas u nekom globalnom dogovoru sa ovim našim najvećima pustiti niz vodu vjerovatno kao i mnoge prije Vas. Kad niste bili pametni na vrijeme više Vam ništa neće pomoći, i opet krivite za svoje promašaje Srbe. Isto tako pljujete po Hrvatima a da Vam nije bilo njih nebi jedan dan izdržali u ratu. Sve što ste dobijali od naouružanja i namirnica kao i svih drugih roba je dolazilo preko Hrvatske. Vaša nejač preko pola miliona smještena bila po hotelima na moru i sad Vi ste nešto odbranili i ostala sranja. Čak su Vam i muđahedini došli preko Hrvatske.
  I pored svega ne želim Vam ništa loše kao narodu, nek bude šta mora biti svima kako smo zaslužili !!!

 28. Хтио сам да напишем : Crni , да црњи не може бити, али сам одустао када сам видео да се он прилично упристојио када тражи да се изјасним о ономе што он заступа , а више не спомиње срање.
  Прво , слажем се у целини са његовим ставовима.
  Друго , чини ми се да није добро одговорио Istini поводом њеног навода да је у минулом рату убилачки нагон био ексклузивитет српског народа, а као супротни доказ наводи примјер генерала Стипетића, захваљујући коме није убијен ниједан од 6000 заробљених Срба.
  Овдје треба уочити суштинску разлику између тог случаја и случаја Сребренице . Муслиманска војска у Сребреници није хтела да се преда него је одлучила да се борбом пробије до Тузле .
  Крајишка војска је била у сасвим другачијој ситуацији . Она је правила и контранапад хрватској војсци и нанела јој озбиљне губитке.Њен командант се показао паметним , па уместо да одступа према БиХ уз велике губитке , одлучио се за предају под условима који гарантују безбедан одлазак своје војске у Србију и то аутопутем Загреб-Београд. У преговоре је била укључена и међународна заједница. Читао сам из хрватских извора да је генерал Стипетић изабрао за спровођење плана само оне своје јединице за које је био сигуран да неће дозволити никакве инциденте. Немам разлога да не верујем у часност тог хрватског генерала .
  Убеђен сам да је и Ратко Младић командант са највишим моралним вредностима и да никада не би дозволио убијање заробљеника . Сматрам да је тако способан командант морао и могао да предвиди могућност спровођења злочина и да то онемогући преко нижих команданата , јер је управо због њихове неодгооврности и неспособности случајем Сребренице нанета велика љага српском народу .
  Istina би морала да зна да је српска војска спасила од муслимана много Хрвата . И данас се сећам слике на ТВ како хрватска војска из средње Босне с личним наоружањем одлази преко Градишке у Хрватску.
  Кад се погледа географска карта види се да је Бихаћ Загребу под грлом и да Хрватска мора рачунати са овладавањем БиХ. Павелић се чак надао да ће Бања Лука бити престоница Хрватске. Алија Изтбеговић је покварио хрватске планове јер је открио да хоће БиХ не само без Срба, него и без Хрвата.
  Што се тиче писања Istine о српском убилачком нагону , треба да га је стид док је вијека и свијета, јер је то у два свјетска рата, а и овом задњем, био специјалитет Хрвата и муслимана.
  Један пјесник је написао књигу БОЛ у коме описује како је српска раја у Другом свј. рату отишла на клање од својих кућа од Дуџића Гаја ( близу Уне ). Једна дјевојчица Стоја је грешком гурнута у јаму пре клања, па се касније извукла из згрушане крви своје мајке, четири сестре и брата. Била је то песникова мајка. Тек пред своју смрт описала је како се то догодило. По њих је дошао само један усташа са пушком , а остало су били комшије Хрвати са ножевима , сјекирама и расађеним косама којима се коси трава.
  Прије него што је спомен подручје у Јасеновцу преуређено у нешто што личи на голф терен, био је тамо један посетилац који је видео на зиду овакав стих крвљу исписан :
  „Не коси драгане траву поред Саве, да не покосиш моје очи плаве“.
  Istino , ти ниси никаква истина него највећа лаж.

 29. Stara prica, bili su i Ivan Goran Kovacic, bio je i Skender Kolenovic, ali nikad srpski pjesnik da opjeva stradanje nesrba. Sve ekskurzije isle su u Jasenovac, ali nikad nece srpski ucenik na stratiste drugih (eventualno da se pomokri kad stane bus na pus pauzu). Sad da vam pisem o jami Cavkarica i inim drugim, takodjer muslimanskoj djevojci koju su vec vrane pocele kljucati a prezivila je zahvaljujuci srpskom pastiru koji ju je cuo pa izvukao kriomice i vidao rane. Tu srecu nije imalo pet stotina muslimana. Ti zlocini i niz drugih nisu bili u udbenicima. Tek ih je Dedijer poceo spominjati pred zadnji rat.
  Da, Stipetic je bio pravi CASNIK. Nije djaba NATO insistirao na profesionalnim brigadama, jer samo takve jedinice vezane ugovorom obezbjedile su predaju. U suprotnom, Stipetic je to i rekao, teritorijalci bi krenuli sa neselektivnom osvetom. Kao u Srebrenici, zadje medju zarobljene i puca koliko ima metaka u okvirima. Neko je dobro rekao: Hrvati su do kraja rata od falangi napravili armiju, Srbi od armije rulju.
  A to sto pricate, nemorate vjerovati, citav rat sam ispucao koliko jedan srpski vojnik senluceci za rodjendan. Jednostavno nije bilo, stedilo se. Ruku na srce, otcepilo je u drugoj polovini 95. – stid me priznati – tad sam pozelio da rat potraje, konacno smo mogli adekvatno uzvracati. Frustracija je to, i sad pomislim sta bi nasa pjesadija dala za upola manju artiljerijsku pripremu kakvu ste vi imali…
  I nemojte boga vam sad pricati ko je kome pomagao, pa znate i sami bez Srbije vi petardu ne biste smjeli baciti. Evo i u miru ni osnovne finansije bez Srbije niste u stanju zakrpiti a kamoli ratovati.
  Uglavnom, nek nema garnizona ‘narodne armije’, pa sta god bude. Skupo se koza prodaje kad se izbora nema, pa taman nek opet pukne, distribucija boli i patnje ako nista bice daleko pravicnija nego devedesetih.

 30. Далеко је истина од ове Istine. Хтјела би она да изједначи страдање православних Срба и Срба мухамеданаца. И још се Istina жали што његови нису имали адекватну артиљеријску припрему. Е па имали сте ви њу у Првом и Другом светском рату , против Срба и Руса. И пре тих ратова много су твоји гинули против Руса, па се зато побунио Хусеин капетан Градашчевић. Ако ниси знао, његова војска је пјевала идући на Косово Поље да ће осветити своје ђедове за пораз из 1389.г. И богами је потукао османску царску војску.
  У Првом свјетском рату твоји су били аустроугарска милиција која је у БиХ жарила и палила све српско. А тек како су кидисали на Србију уз најјачу артиљеријску припрему. Мој ђед је био припадник Босанске регименте и носио је фес. Али , Богу хвала , послат је на Карпате против Руса којима се предао првом приликом.
  У Другом светском рату опет су твоји били против Срба. Спомињеш неку јаму са 500 муслиманских жртава. Страшно је ако их је било и само пет , а камоли пет стотина. Мој други ђед ( по мајци ) вратио се 1942.г. из Дервенте гдје је у околини жељезничке станице видјео неку сиротињу која је избегла из Херцеговине без игдје ичега под именом мухаџери. Народ им даје да нешто једу, а чуо је како један рече да су „наши први почели“. Е, Istino , твоји су били ударна снага усташке црне легије којом је командовао злогласни Јуре Францетић. Само у Старом Броду на Дрини убијено је 6000 српске нејачи. Тек послије тога услиједила је одмазда четника из Црне Горе.
  На другом крају , у Бихаћу убијено је 42.000 Срба. Твоји су имали и министра у влади Анте Павелића, мислим да је то био Адемага Мешић из Тешња , који је држао своју војску.
  Имали сте и своју војску у виду Ханџар дивизије, у којој је ратовао и Алија Изетбеговић. Она је прешла у Срем у побила све живо у тамношњим селима укључиво псе и мачке.
  Ових дана читао сам нешто о Јасеновцу и сазнао да су међу последњима тамо доведени и побијени муслимани из Сарајева. Такође сам сазнао да у Херцеговини има православно гробље у коме су сахрањени и муслимани који су се заузели за спашавање својих комшија Срба. Жао ми је свих добрих људи муслимана , али у име будућности баш њихови најбољи људи требају да говоре истину , како се несрећа више никада не би догодила.

 31. Dobro Velimire sad smo kao dobri. OK. Na neki način me opet bockaš da nisam dobro odgovorio Istini. Ja mislim da sam odgovorio i više nego dobro indirektno. Što se tiče poređenja Oluje i Srebrenice mislim da tu nema ništa sporno i nelogično. Oluju su organizovali Amerikanci pa nisu baš dozvolili da se dešavaju preveliki ratni zločini posebno prema zarobljenim vojnicima RSK. Ali ih je opet bilo jako puno prema srpskim civilima (bombardovanje kolone izbjeglica od strane hrvatske avijacije kod Petrovca, pa preko dvije hiljade ubijenih civila uglavnom staraca koji nisu bili evakuisani iz RSK kao i oni jadnici koji su ostali u Dvoru (lica sa invaliditetom, koji Moraš biti monstrum da te jadne ljude pobiješ, ONO MORAŠ BAŠ BITI USTAŠA) ITD. U Srebrenici je bila kombinacija streljanja ratnih zarobljenika muslimana od strane VRS ( što jeste ratni zločin), pa pogibije muslimanskih boraca u proboju ka Tuzli i međusobnih ubijanja i jedan određeni broj samoubistava. Među tim ubijenima se nalaze mnogi krvnici koji su klali i ubijali u okolini Srebrenice čitav rat na čelu sa Orićem. Ubijenih preko tri i po hiljade srpskih civila, i to pazite žena, djece i staraca uglavnom. Sa druge strane se radi o vojno sposobnim vojnicima koji su stradali na strani muslimana. Bilo je da čovjek ne griješi dušu kao na onom snimku škorpiona što se vidi i jedan mali broj mladića koji nisu podlijegali vojnoj obavezi i koji su krenuli sa svojima, koje naravno nije trebalo dirati i koji nisu zaslužili nikakvu odmazdu jer nisu u nikakvim zločinima protiv srpskih civila učestvovali. Rat je prepun takvih užasnih stvari na svim stranama i niko normalan se tim ne ponosi.Pa evo pokušao sam malo dodati pojašnjenja i Istini i Velimiru.Na stranu što su većinu streljana počinili Dražen Erdemović po nacionalnosti hrvat pa onaj slovenac i musliman itd. Pa onda Erdemovića kao hvataju u Beogradu britanski obavještajci i sklapaju pogodbu da prizna i uvali najcrnje i ove druge od kojih većinu nevine. Streljao čovjek 700 muslimanskih vojnika malo se rasplakao na sudu u Hagu i hop petica zatvora i sve je OK. A ovi Srbi doživotne od kojih mnogi nevini. A Orić i kompanija ni dana presuđeni. Plus što su svojih u Srebrenici pobili i silovali masu, iživljavali se kao gospodari života i smrti.Ni u jednom ratu nije ništa crno bijelo, osim kako je prikazivano u partizanskim filmovima.

 32. Još da kažem Istini pa naravno da nas je pomagala Srbija, pa milion i kusur Srba je prije proboja koridora kroz Posavinu bilo u totalnom okruženju i izolaciji. Šta smo trebali čekati da nas Vi spasite. Ko je Vas pomagao, Hrvatska i ostatak zapadnog i Islamskog svijeta. I opet niste ništa mogli dok se nije NATO direktno uključio i Miloševič nas ostavio na cjedilu po dogovoru sa Franjom. I opet ga spakovaše u Hag. Vi gledate na to sve kao da ste Vi bili u startu podređeni a Mi gledamo da smo Mi bili podređeni. Smatram da smo se Mi samo malo organizovali imajući iskustva iz 41 pa smo malo bolje prošli a Vi malo gore. Mislim na BiH. Mislim da ste Vi bili u našoj koži da bi bili mnogo brutalniji prema nama i mnogo više iskoristili neke trenutke superiornosti u toku rata nad nama. Ali šta da pričam više ne ponovilo se nikome. A nek svako prođe kako je zaslužio i na kraju će ozaći pred Boga.

 33. За Crnog

  Мало неслагање није никакво боцкање.
  Остаје питање ћирилице . Отиђи на текст на овом порталу „Мора да је љубав …“, гдје сам одговорио извјесном Benitu из мултиетнићке Тузле, који такође сматра да је свеједно којим писмом Срби пишу. Само није свеједно за Хрвате , Бошњаке и монтенегрине који ни случајно не користе српску ћирилицу . Као што рече академик Михиз , и данас уз сваког Србина чучи по један југословен. Ја се питањем пропасти српске ћирилице бавим три деценије и учинио сам за њу највише што сам могао . Највише се држим књиге Немање Видића „Издаја српске ћирилице спроведеним увођењем хрватске латинице у српски правопис“. Многи су га овде цитирали и подржали , али исто тако многи школовани Срби би се данас тукли за „српску
  латиницу“. Иако је председник Матице српске ових дана драматично писао у часопису „Печат“ да је у својој улици у Новом Саду избројао 1,5 % ћириличких натписа фирми. Али он ништа неће учинити да се исправи грдна наведена српска правописна срамота и правопис усклади са српским Уставом у коме пише :“ У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо“. Друга је ствар што Срби у Републици Српској хоће да следе Загреб , Сарајево и Подгорицу , а не Београд.

 34. U jednom od prvih postova već vam rekoh dosta toga, ali nema veze… Tema nije za šalu naravno, ali moram priznati da me već odavno ‘zabavljaju’ petljavine srpske propagande te dosta puta imam i predloge za nove ‘scenarije’ koje vam šaljem na razmatranje. Ne gajim ja ambicije da ću vas u nečemu razuvjeriti, ali nažalost možemo/moramo se i na tužne teme makar dobro zabaviti. Šta drugo preostaje kad se isključi racionalno rasuđivanje. Već sam pomenuo predlog da se uvede u opticaj „mosque-distroyed“, specijalna muslimanska jedinica koja se tokom rata sa ruksacima exploziva provlačila kroz srpske položaje i rušila džamije, npr. Ferhadiju u B.Luci gdje nije bilo ratnih dejstava. Naravno za to su optuženi Srbi.
  Tomašicu možda tretirati kao sektaški samoubilački cin, kolektivni suicid. Još nemam ideju ko ih je zagrno, možda vi smislite nešto. Isti je problem i sa Srebrenicom, Erdemović je engleski ili ko zna čiji špijun?! Mora se nešto smisliti za one silne vozače mehanizacije od Ljubije, Bajine Bašte, Malog zvornika, da ne spominjem podrinje… složićete se, malo je neozbiljno sve ih podvesti kao saradnike stranih službi koji su učestvovali u asanaciji terena?!
  Druga stvar, da mogu, mjenjao bi sve što je NATO bacio na vas i Srbiju X 5 za ono što ste vi bacili na nas. I zaboga, nemojte uz Stipetića u istu ravan dovoditi te vaše generale. Potražite malo kad Stipetić kaže da se mogao desiti strašan zločin, bilo bi među Hrvatima istih takvih koji bi rekli da su ubijali srpske krvnike. Ustati pa pomenuti ime Petar Stipetić!
  Nemojte se čuditi što na sudovima vaš alibi redovno pada u vodu (politički sud?). Svjedočenja tipa „poznato je“, „zna se“, „već znamo“ su primjeri propagande a ne argumentovanog sudskog iskaza. Malo usaglasite te cifre, po njima ispada da su sva stradanja u podrinju djelo Nasera Orića. Jenostavno tri i po hiljade nije u suglasju sa vašom komisijom. Nije Hag savršen, ali da je ostalo na Beogradu možda bi Milan lukić bio prijavljen sudiji za prekršaje. Znate li boga vam koliko je u Srebrenici pobijeno i prije jula 95.? Pitate li se što je te godine tamo zbijeno pet puta više naroda nego što je živjelo?! Znam, sve zločinci koji su izmakli pravdi generala Ojdanića 92.?
  Slijedeći vašu logiku, Njemci bi trebali tužiti poljske jevreje za ubistva nacista prilikom pokušaja proboja iz Varšavskog geta?!
  Mrzi me ponavljati se, srpski reflex dogmatske nevinosti uvijek je superioran nad racionalnim rasuđivanjem. Nema veze, već rekoh, nemam iluzija da ću vas u bilo čemu razuvjeriti…

 35. Одговори ти Istina Велимиру Поповићу, који наводи чињенице . Да ли је неко од твојих одговарао за онај масакр приликом повлачења ЈНА из Сарајева и Тузле. Да ли је у та два масакра убијено више невиних него што их убио злочинац Лукић ? Је ли Поповић слагао да је твоја ханџар дивизија прешла у Срем и побила све живо. Је ли слагао да су твоји у Бихаћкој регији убили 42.000 Срба ? Је ли слагао за 6000 покланих на Дрини у старом Броду?
  Немаш стида па је бадава коментарисати твоје лупетање.

 36. Istina izvrces teze. Niko nije rekao da se nije desio ratni zlocina u Srebrenici, Tomasici itd. I za te zlocine je optuzeno nekoliko stotina Srba, od kojih dobar Dio nevinih samo samo sto su bili Dio nekih jedinica koje su ratovale na tom podrucju. I 200 %, su presudjeni Srbi za sve zlocine za koje su se teretili. Znas sta je problem sto Niti 2%muslimana I 70% hrvata nije osudjeno za zlocine nad srpskim civilima I vojnicima. Za Posavinu na pocetku, dobrovoljacka, tuzlanska, podrinje Oric, Sarajevski masakr Srba 92-95, Konjic, okolina Doboja Prema Jelahu, Vecici K.Varos, 95 kraj rata Vozuca, Mrkonjic, Jajce, Petrovac, zapadna hercegovina itd. Mislim da Sam nabrojao manje od Pola. Znas kako se Ti I tvoji istina postavljate kao cistunci neokaljani, a imate zlocina kao I Srbi. Pitam se kako te I Vas nije sramota da se tako nekorektno ponasate. Onda shvatim da Vi to nemate prirodno u sebi. Zato necemo moci nikada zajedno.

 37. Pa Kukanjac sve rekao, ali cim nije po vasim usmenim predanjima urnisete covjeka. Zar ne vidite da ne zelim upadati u vas standardni zrvanj licitiranja ciframa. Najlakse bi mi bilo uzeti Dedijerovu knjigu Genocid nad muslimanima gdje autor taxativno dokazao procentualno koji je narod najvise stradao 41.-45. Vas takvo stivo ne zanima, imuni ste na bol drugog, niti vas zanima sto su te stvari presucivane u udbenicima. Samo sam jednu jamu pomenuo, ali citajte ako za to imate ‘stomaka’.
  Samo se vodim zdravim razumom, nikad dogmom. Uzmite dnk analize (vec vidim da i njih dovodite u pitanje) masovnih grobnica u BiH, svih onih skeleta nerijetko zicom vezanih, gotovo stoprocentno pripadaju istom etnosu.
  Znate, svi vi se zabavljate kakve senzacionslisticke gluposti pise brogradska tabloidna stampa, ali kad iste naslovne strane pisu npr. „zna se da je u Sarajevu ubijeno 10, 15, 20… hiljada Srba“, e tad toj istoj stampi bezrezervno vjerujete. Ali kad se ode na sud sa argumentima snaznim kao naslovna strana Informera, te dokazi budu neozbiljni, tada sud dobije prefix ‘politicki’.
  PS
  Ko je rekao da cemo moci zajedno? Trpicemo se kao i do sad.

 38. Комуниста = лажов = лопов = убица

  И онда, твој (Истина) дјед се прикључи комунистичкој паравојној формацији, а ти нама овдје покушаваш представити како је то добро, јер ето није био усташама. Исто ти је то у суштини.

 39. Да, управо тако сматрам.
  Али ви се убисте „налазећи“ валидане доказе да окривите Србе за негативне појаве и негативна дјеловања усташа, партизана, комуниста, уопште Хрвата, муслимана, Бошњака, Муслимана, Турака. Горе негдје наводите отприлике овако, да је антисрпски расположење код несрпске популације између осталог изазвало деловање комита. Конкретно убили су негдје припаднике твоје фамилије.
  Како знате да комите нису одговарале и како знате да су их комшије навеле?
  Ако ишта знате о историји требало би да знате како су прошле комите због свог дјеловања након ПСР.
  Ја бих рекао да је мржња ваших предака према комшијама изазвала и сумњу у њих.
  А сад, пошто сте отишли у двадесете оног вијека, ја ћу још мало даље, па нам молим вас реците:
  Шта је Великом рату изазвало деловање шуцкора? На коју српску негативност су се они појавили?

 40. Komiti su bili samo izvrsioci radova, sad da vam ne objasnjavam ko ih je naveo. Tacno su znali u toj vuko..bini gdje doc, jos pitat kako se zove, kad upitani prav-zdrav potvrdi da jest taj i taj metak mu je u celo. Sreca da su bile repetirke, da je bilo automatsko oruzje ne bi se ni dedo ni brat mu izvukli. Trojica su ubijena. Komite kao falange tad su radili kso placene ubojice. Vjerovali ili ne, zandari nisu ni cestit zapisnik napravili.
  Ma onako vam pisem, ne da nesto mislim da ce to piti vode…
  Vec je krenulo sa suckorima, stradan cemo o janicarima itd. itd. I izgubice se moj prvobitni naum, a to je da se ne zaboravi najveci vojskovodja ratova devedesetih, a to je bez sumnje pokojni general Petar Stipetic.

 41. Не брани Истина Стипетића, него Атифа Дудаковића. Само га у цијелој причи није поменуо јер би било очигледно шта му је наум. Сваки злочин а није да их није било у операцији Олуја је намјера свести их на „инциденте“ невриједне помена а Србима приписати систематичност, самим тим и намјеру а у коначном смислу геноцид на читавој територији БиХ јер геноцид у Сребреници не задовољава апетите бошњачке политике кад су односи према постојању Републике Српске. Све док тај „геноцид“ буде ограничен само на једну општину, тиме сва халабука око постојања Републике Српске постаје сувишна. Овако би уколико се у овим преосталим поступцима који се воде у Хагу, уз невиђену хајку кроз све медије, на одређен начин извршио притисак на суд (Готовина) да и у овом општинама донесе идентичне пресуде за геноцид, е онда би и одрживост Републике Српске створене на таквим основама, постала упитна. И наравно циљ стално и у свакој ситуацији истицати страдање Бошњака иако уопште не знамо колико их је страдало у хрватско-муслиманског сукобу као и међусобном клању у Крајини. Е, ту је систематичност какве ми немамо.

 42. Шпена, све си рекао, ко хоће да „чује“. Нема се на ту бог зна шта додати, а да већ није све јасно из твог коментара. Одлично си „провалио“ намјеру „Истине“ у контексту скорашњих и актуелних дешавања.
  Међутим, ја ћу у контексту ове теме, гдје нам се Истина (чуј ИСТИНА), представља као потомак (не знам ни чега) комунопартизанских муслимана, ма шта то значило. Покушава нам нешто рећи како је његов дјед био борац у ДСР на праведној страни, тј био партизан (својом вољом и главом), те се борио за титоизам, а то је опет нешто најбоље што је до сада човјечанство остварило.
  Е, сад.
  Ево да не сумњамо у те наводе. Шта је онда спорно? Спорна је искреност. Чија? Па и Истине и вероватно његовог дједа, а сигуран сам огромне већине партизана и „комуниста“ турскојугословенског поријекла.
  Зашто ово тврдим?
  Зато што сам (а и многи су) живи свједок неискрености поменуте популације на југословенским просторима у односу на комунизам и титоизам.
  Ако је неко искрено, понављам ИСКРЕНО (искреност подразумјева истину – „Истина“) приступио партизанима, комунистима, титоистима.. подразумјева се , да се одрекао вјере, религије, самим тим ритуала и обичаја који то прате. Ишао сам у основну школу гдје је преко 90% ученика по поријеклу било турскојугословенског, ( тада су се звали Муслимани). У средњој школи их је било отприлике половина. Служио сам ЈНА, раних осамдесетих. Бавио сам се спортом од „77 до ево сада. Све то вријеме изузев периода 1992 – 2001, сам као и многи други дијелио заједничке свлачионице са припадницима других народа. Било је ту много потомака, унука особа као што је Истинин дјед, много синова високих и мање високих комунистичких функционера, партијских секретара, директора (није се могло у то доба бити директор ако ниси члан КПЈ). Нико, али баш нико, није био неосунећен.
  ТОЛИКО О ИСТИНИ, О ИСКРЕНОЈ ПРИПАДНОСТИ ТЕ ПОПУЛАЦИЈЕ ПАРТИЗАНИМА, КОМУНИЗМУ, ТИТОИЗМУ.
  СВЕ ЈЕ ЛАЖ.
  ПРЕЛАЗНИ ПЕРИОД У ОСТВАРИВАЊУ ЦИЉЕВА О СТВАРАЊУ ДРЖАВЕ ТУРСКИХ ПОТОМАКА.

 43. E jbg Paja-Raja

  Sam se otkri.Pa znaci ti ljudima samo zagledao u cune?

  Simo evo ga Lukas opet aktivan.. Onaj stzo ga „zastavnik“ ucio prepoznavanju ko je kako religije p o cunama…a zaboravio mu reci da su i zidovi obrezani

  Kakva budaletina moras biti pa tvrditi da ako je neko obrezan nemoze biti istiniti komunista…

  Allahami je tako(reko Spiric)

 44. Paja/raja, sta je vama u oku, mozda pucvala, ako je gore iznad spena?! Vi ste bas egzamplar te sirine, yu-kom, a?! Upravo je ta sirina 92. u Bijeljini utvrdjivala pravo na zivot svlacenjem hlaca do koljena zarobljenim muskarcima. Takvim postupkom da se zatekao u Bijeljini, ni Mosa Pijade ni Oskar Davico ne bi prezivjeli susret sa arkanovim tigrovima.
  Upravo ta pamet je tih godina uniformisala sav olos, davala im istorijsku misiju za istragu poturica. Onakvi kao onaj ‘malcanski berberin’ po Bosni su mogli nesmetano upraznjavati svoje sklonosti, za to biti odlikovani.
  Najexponiraniji likovi tog doba sa srpske strane:
  -ispred politicke vlasti Radovan (u Hagu)
  -ispred vojne vlasti Ratko (u Hagu)
  -ispred duhovne vlasti vladika Vasilije (bruka pricat)
  Od takvog trijumvirata ocekivat nesto dobro, tesko. Jos onom zadnjem uredno komandanti cjeluju desnicu koja danju drzi kandilo, nocu nesto drugo.
  A da pomognem Speni u oku… vjerovatno ne znate, Stipeticeva supruga je trebinjska muslimanka, mozda tu ima vise antisrpske zavjere, a?! Nikad pokojni Petar Stipetic nije bio clan hdz-a, a ispod njegovog sinjela sigurno je stanovalo vise iskrenog jugoslovenstva nego kod ovog sto je kolegama po svlacionici zagledao ‘vrsnjake’.
  Milosevic se u Beogradu nadao da ce Stipetic za zarobljenicima postupiti kao Mladic tri sedmice ranije. Time bi otisla slika u svijet o bestijalnim plemenima balkanskim gdje su svi isti. Ipak Stipetic je CASNIK, za razliku od primitivaca sto kacavendi ruku ljube.
  PS
  Nije provokacija, hipoteticki da zamjenimo uloge, da se Naser zvao npr. Nemanja, da su u Srebrenicu JNA snage sa muslimanima zbile prezivjele Srbe koji su dolinom drine prezivjeli ovo utvrdjivanje identiteta skidanjem hlaca do koljena, bili taj Nemanja (Naser) koji je sa tolikim zbijegovima prezivjelih odolijevao par godina, bi li bio najveci junak novije srpske epike?

 45. Истина, стварно имаш проблем да истином. Зар је толико тешко признати лаж. Значи, тиме што мој коментар пореди са свлачењем гаћа и још уз то покушаваш ми напаковати антисемитизам (ако су
  Давичо и Пијада након опредјељивања за комунистички идеологију упоредо уражњавали и религију, наравно да су неискрени преваранти) , неоправдава твоју НЕИСКРЕНОСТ, као и већине твојих сународњака, наводних поштовалаца комунизма и титоизма. Значи не побијаш моје наводе , јер не можеш, него се вадиш на Аркана.
  Сад ти подтављам врло јасно питање. Молим за јасан одговор, без врдања.
  Је ли твој дјед био комуниста, у правом смислу те ријечи? (комплетни безбожник)

 46. Ја не могу говорити да ли је Стипетић злочинац. Моја сазнања не иду толико далеко. Мислим да ипак није пошто је колико знам, био главни стратег саме акције а да су други као Готовоина и остали нижерангирани официри били сами извођачи акције која је у једном моменту пошла по злу за ХВ, нарочито о око Баније, а за остале Србе, већином цивиле по завршетку саме акције гдје су наступили прогони, ликвидације, паљевине (трајало 2 мјесеца) што није никаква тајна јер о томе сам ХХО доста говорио. Да не говоримо да је Готовина осуђен у првом степену. Касније, шта је било, било је, али свакако да ослобађуја пресуда не негира постојање злочина што је и сам суд утврдио.

  Не могу говорити у име васколиког Српства али сам у једно сигуран, за мене дефинитивно локални шериф и кабадахија не могу бити никакви хероји. Уосталом, то није Насер ни за велики број Бошњака.Нисам сигуран да ни ви сами вјерујете у његово херојство, али ето, дозвољам си лошу процјену. И кад говоримо о епици, она није само српска особеност. Има је и код већих народа (да балканске не спомињемо) јер је насушна потреба у пораћу.

  Мало је истинских хероја из задњег рата без обзира о којој страни говорили. И ако их је било најмање или готово никако су долазили из вишег официрског или полицијског кадра. Али то је само моје виђење.

 47. Чешњак, ако се већ позиваш на логику и њојзи слично, да ли је логично да ја оптужим Муниру за сарадњу са ВРС?
  Ако је Раде Радић којем су усташе убиле оба сина могао са њима сарађивати, по тој твојој логици може и Мунира са Младићевом војском.

 48. Naravno sino, sve je moguce, moram biti spreman da prihvatim argumente. Kada mi pokazes dokument u kojem Munira priznaje karadzicevu vlast i prihvata saradnju sa mladicevom vojskom, kada iz dokumentacije civilnih i vojnih vlasti prilozis dokaze da im je Munira prodavala drva i potvrdila ucesce u ubistvima pripadnika Arbih i kada mi pokazes njenu fotografiju gdje je nasmijana sa oficirima vojske koja je napadala Srebrenicu… meni ce preostati da priznam cinjenice, a do tada cu reci da je to samo bolesna konstrukcija

 49. Pa cijelo vrijeme vam to i govorim, iako je imao nemale gubitke na tom potezu, Stipetic je sve ucinio da ne bude osvete nad zarobljenim. A ovde hladno tvrdite u Srebrenici svi ubijeni su bili krvnici. U te 2-3 sedmice iste godine tacno ste imali karaktere vojski u ofanzivi, tako plasticno prikazane.
  Sad da odgovorim za komuniste i sl. Vi brkate vjeru i tradiciju. I sam mogu reci da sam tradicionalno musliman, vjerski ama bas nista ne znam, mozda bolje reci ne osjecam te se ne smatram vjernikom, komunistom jos manje. Fulili ste skroz, obrezivanje je u to vrijeme bilo vise tradicionalni adet nego li vjerski. Kao da pitate Staljina zasto mu je otac bio pop?!
  Ili kako je npr. normalno preko noci titovku zamjeniti kokardom…

 50. Не знам на кога се односи овај задњи Истинин одговор у вези Стипетића, али ћу претпоставити да се ради о мени. Моја претпоставка Стипетићеве невиности полази од онога што је он обављао у тој операцији али су други остали некажњени за евидентне злочине. Укупно је десетак кокошара и зликоваца осуђену за онолика убиства, паљевину и прогоне и то пред хрватским судовима. Ниједан у Хагу. Он је ту потпуно небитан као индивдуа. Да се суд држао критерија код утврђивања кривице која су важила за српске генерале и политичке руководиоце, онда би међу оптуженим и осуђеним за ту операцију, ако не за геноцид, онда свакако УЗП као и неке друге операције које су услиједиле послије тога (Мркоњић Град) било далеко више генерала ХВ а можда и бар један генерал АРБиХ (поменух га) али такво што се није десило и у том правцу иде моје виђење његове „невиности“. Нигдје нисам поменуо Сребреницу, чак ни помислио на ово што ми се приписује, наравно ако се о мени ради. И овдје завршам!

 51. Истина, стално обрћете ствар. И код Стаљина, као и код Пијаде, Давича, па и твог дједа. Није важно шта је неко био прије преображаја у комунисту. Био је шта је био по рођењу. Ја вас питам о дешавањима након преображења у комунисту. Је ли ваш дјед искрено прихватио начела комунизма и није ни јавно ни тајно сунетио своје синове, без обзира да ли ви то схватали као вјеру, верски обред или традицију. Је ли или није, па да завршимо?

 52. Stvarno vas ne razumijem. Ponovo vam pokusavam objasnit, evo ja ne jedem svinjetinu, ali ne sto mi vjera brani, jednostavno zato sto nisam navikao. Nikad u mojoj porodici nije bila na trpezi. Nema partizana a da su mu roditelji bili komunisti, valjda vam je to jasno. A za vecinu je diskutabilno koliko su ideologiju stvarno razumjeli. Jedino mozda Koca Popovic, ali tako obrazovanih je bilo vrlo malo.
  Stipetica uvijek pominjem iz razloga dva istovjetna slucaja sa zarobljenicima i totalno dva razlicita epiloga. Sudeci po sirini operacije i broju zrtava, da je Mladic komandovao Olujom bilo bi 100000 zrtava.

 53. Побогу си! Истино! Не трпај ми контекст, који нисам ни поменуо. Ја говорим о потомцима комуниста, о искрености комуниста који су турскојугословенског поријекла, а не о њиховим прецима.
  Је ли ти САД јасно о чему те питам?
  Питам те о дједу партизану и његовим потомцима, а не о прандједу.
  Моја питања су јасна и могу се одговорити са ДА или НЕ без икакве двосмислености.
  Значи питам вас поново:
  Јесу ли комунисти турскојугословенскобоснскобошњачкомууслиманскоМуслиманског поријекла (извињавам се на називу, мислим да је свобухавтан за тај релативно кратак историјски период) и након прихватања комнистичке идеологије упражњавати вјерске обичаје

 54. Rekao jesi, ali nisi jasno. Neiskren si kao i tvoj djed.
  Ti stalno empatiji za stradanja drugih.
  Nije problem, možemo i na tu temu, možda ja i nemam maksimalno istančano i potpuno realno saosećanje za stradanja drugih, ali to nije tema (ako hoćeš otvori je)
  Ja od tebe želim da u skladu sa temom “ ЛЕПА РАДИЋ ЈЕ И ДАЉЕ СВЕ, САМО НЕ Српкиња“ priznaš ili pobiješ moju tvrdnju da su svi „naši“ komunisti, osim većine komunista srpskog porijekla bili ustvari lažni komunisti. Znači ako je Lepa Radić, bez obzira na svoju mladost i eventualnu zavedenost samosvjesno prihvatila komunizam, pogotovo jugoslovenski odrakla se srpstva, a prihvatila se nečega, takođe samosvjesno, nečega što je spremno da u svakom smislu diskriminiše, pa čak i ubije svakog neistomišljenika i po porijeklu sunarodnika. Izvini ti Istina, ali ubjedljivo najveći broj takvih zaluđenika komunista su bili srpskog porijekla. Bili su iskreni komunisti titoisti do koske. Braću su ubijali za Tita. Ostali jugoslovenski komunisti, nesrpskog porijekla su bili daleko, daleko manje, ponavljam DALEKO MANJE, u tom smislu odani Brozu i komunizmu. Baš mene briga da li je neko osunećen.
  Tvrdim ti da 90% partizana srpskog porijekla nije kršćavalo svoju decu prihvatajući iskreno načela komunizma, a da je 90% partizana nesrpskog porijekla zavisno od porijekla, kršćavalo, sunetilo…., išlo manje više javno ili tajno u „svoje“ bogomolje. Potvrdi to ili demantuje.
  Pitanja za poštovaoce Mladena Stojanovića i Lepe Radić.
  Ko su bili, šta su radili, šta im je bio cilj borbe? Protiv koga su se borili? Jesu li se borili protiv četnika? Ako nisu zašto nisu. Jesu li htjeli da revolucijom (ubijanjem neistomišljenika) preuzmu vlast? Etc.

 55. Jedino sto sam siguran jeste da je najveci broj cetnika ocas posla 45. knjizen u partizane. Smio bi se kladit da su politbiroi Lepoj vise ispricali o spanskim borcima nego sto je ona znala o sv. Savi. Mada je i svetosavlje sustinski ideologija, ogrnuta hriscanstvom. O kakvim vi iskrenim komunistima pricate, to je vazda bio ptiprost svijet. Pa znate vi bolje, potomci takvih ‘komunista’ punili su tomasice u Prijedoru.
  Konacno, i vi sami za njihove postupke naci ce te razumjevanje, sa ili bez titovke na celu.
  PS
  I nemojte molim vas podvaljivati, to ‘cilj borbe’, kao ispade sad Mladen Stojanovic imao isti cilj kao Radovan Karadzic. To vam je isto kao ocekivati da su kojim slucajem zivi npr. Ivo Andric i Mesa Selimovic klicu Ratku Mladicu…
  Zamorna i skroz fula vam je prica… Mnogo mi iskrenije pulsiraju ti vasi neizravni tragovi mrznje koji provire iz svakog komentara…

 56. Чешњак!
  Дај извор за овај цитат
  češnjak17. јуна 2020. у 08:57
  Lepa Radić je partizanka postala u Drugom krajiškom odredu gdje ju je Mladen Stojanović obučavao da bude bolničarka.
  Mladena Stojanovića je 1. aprila 42. ranjenog ubio Rade Radić za vrijeme četničkog puča.
  9. juna Radić potpisuje sporazum o priznavanju vlasti NDH, u kojem stoji: Četničke postrojbe sa svojim predstavnicima obavezuju se u svakom pravcu pomagati državne vlasti NDH – te da će porodice četnika koji poginu u borbama sa partizanima dobiti novčanu naknadu. Draža prigovara četnicima zbog sporazuma – zato što ih nisudobro držali u tajnosti

 57. jasse10. јула 2020. у 04:31
  „E jbg Paja-Raja

  Sam se otkri.Pa znaci ti ljudima samo zagledao u cune?

  Simo evo ga Lukas opet aktivan.. Onaj stzo ga „zastavnik“ ucio prepoznavanju ko je kako religije p o cunama…a zaboravio mu reci da su i zidovi obrezani

  Kakva budaletina moras biti pa tvrditi da ako je neko obrezan nemoze biti istiniti komunista“

  Јасе, не трпај ми нешто што нисам рекао!Гдје сам ово рекао?

 58. – Arhiv VII, Ča, k. 233, reg. br. 5/8 (BH-X-512
  Sporazum Radoslava Radića, komandant četničkog odreda „Borje“ sa NDH od 9. juna 1942. godine Ovim sporazumom, četnici izražavaju lojalnost ustaškoj državi i spremnost da zajedno sa oružanim snagama NDH učestvuju u uništavanju „komunističko-boljševičkih bandi“. Pripadnicima četničkih jedinica koji se istaknu u borbama protiv partizana priznaju se prava na odlikovanje i nagradu.

  – (Iz naredbe komandanta Zapadne Bosne Slavoljub Vranešić, od 22. februara 1944. godine) – Zbornik NOR-a, tom XIV, knj. 3, Vojnoistorijski institut, Beograd 1983, 401–402.
  „Primetio sam, a imam i izveštaj da pojedini oficiri koji se nalaze po korpusima, a isto tako i četnici šetaju po B. Luci. Da li oni to čine sa odobrenjem ili ne od strane komandanta korpusa, to mi nije poznato, ali svejedno je. Jednom za svagda komandanti trebaju znati da su nam Nemci i Hrvati neprijatelji i da ne trebaju šetati po gradu, jer često puta dolazi do incidenta između četnika i Hrvata. Tako Hrvati skidaju i paraju šajkače četnicima, dobacuju pogrdne reči i.t.d. Na sve ovo jedan svestan četnik mora reagirati, a onda dolazi do neželjenih incidenata i nepotrebne rasprave.“

  – Arhiv VII, 1a, k. 91, reg. br. 23/5;
  U dokumentu se navodi se da VI armijski korpus ima pod svojom kontrolom deset do 12 hiljada četnika, dok XVIII armijski korpus kontroliše oko 5.100 četnika. General Roata je u januaru 1943. godine izvijestio generala Lera da pod svojom komandom ima 19.000 četnika. Draža Mihailović u svojoj depeši od 23. februara 1943. godine upućuje svoje komandante da se snabdijevaju hranom, oružjem i opremom od Italijana

  – NAW, T-501, Roll 255, 000969-70.
  Nacionalni arhiv u Vašingtonu: Sporazumi četničkih komandanata Nikole Kalabića Vojislava Lukačevića Mihajla Čačića Miroslava Trifunovića i Predraga Rakovića u Srbiji sa nacistima:
  – Arhiv Vojnoistorijskog instituta, NAV-T-311, r. 195, s. 725–6.
  Četnici su spremni da daju svaku garanciju da će se isporučeno naoružanje i municija upotrebiti samo protiv komunizma.“ – Izvještaj generala Felbera od 15. jula 1944. godine,

  Dakle Raja, to bi bio kratki izbor dokumenata iz različitih izvora koji potvrđuju saradnju četnika sa ustašama i nacistima. I u Bosni i u Srbiji, i pod kontrolom fašista i pod kontrolom nacista. Do sada nisam našao dokaz da je neki od tih dokumenata falsifikat, ali postoje načini da se dokaže, naprimjer, otkriješ da dokumenti u Beogradu, Vašingtonu ili Berlinu nisu jednako protokolisani ili slično. Međutim, nisam upoznat da je u proteklih 30 godina iko pokazao da je neki od dokumenata u Beogradskim arhivima lažan i neautentičan u odnosu na dokumentaciju u drugim arhivima.

  Na sve to Draža piše:
  Sporazum izmedu četnika u Bosni, Hrvatskoj i Lici i Pavelićevih vlasti je svakako neželjena posledica partizanskih nasrtaja na četnike i JVO (Jugoslovenska vojska u otadžbini) — kao takav mora se razumeti. Ono što se u tom sporazumu ne može odobriti, to je što su dotični četnici dopustili da bude formalan, zvaničan, javan, iskorišćen za ustašku propagandu. Zato ga treba dezavuisati, a u svakom slučaju smatrati učinjenim od neodgovornih, lokalnih ljudi i grupica. Ovaj sporazum ni u kojeni slučaju nije bio dopušten, jos manje naređen od strane JVO — u tom smislu objasniti ga u propagandi i napasti ustaše da su iskoristili krajnju nuždu pojedinih četničkih odreda za primirje sa njima, a zatim od toga naduvali sporazum. JVO se kategorički ograđuje od ovakvih odnosa sa ustašama i osuđuje postupak tih četnika.“

  Dakle, treba razumjeti sporazum, ali se ne može dopustiti što je formalan pa ga u propagandi treba dezavuisati i od njnega se ograditi.

  Tako što niti jednog od potpisnika tih sporazuma nije smijenio. Nego je do kraja rata nastavio klizati za njima u saradnju.

  Taj čovjek, Draža Mihailović je na kraju zbog svoje nesposobnosti smijenjen od strane vlade koju je priznavao i kralja koji ga je imenovao i njegovim jedinicama je naređeno da se prepotčine partizanskom pokretu – to je bila naredba kralja iz dinastije koja se i danas spominje u himni Srbije – Draža je odbio poslušnost i završio kao ražalovan otpadnik osramoćen saradnjom svojih komandanata i vlastitom nesposobnosti

 59. Paja14. јула 2020. у 17:28
  jasse10. јула 2020. у 04:31
  „E jbg Paja-Raja

  Sam se otkri.Pa znaci ti ljudima samo zagledao u cune?

  Јасе, не трпај ми нешто што нисам рекао!Гдје сам ово рекао?

  ато што сам (а и многи су) живи свједок неискрености поменуте популације на југословенским просторима у односу на комунизам и титоизам.
  Ако је неко искрено, понављам ИСКРЕНО (искреност подразумјева истину – „Истина“) приступио партизанима, комунистима, титоистима.. подразумјева се , да се одрекао вјере, религије, самим тим ритуала и обичаја који то прате. Ишао сам у основну школу гдје је преко 90% ученика по поријеклу било турскојугословенског, ( тада су се звали Муслимани). У средњој школи их је било отприлике половина. Служио сам ЈНА, раних осамдесетих. Бавио сам се спортом од „77 до ево сада. Све то вријеме изузев периода 1992 – 2001, сам као и многи други дијелио заједничке свлачионице са припадницима других народа. Било је ту много потомака, унука особа као што је Истинин дјед, много синова високих и мање високих комунистичких функционера, партијских секретара, директора (није се могло у то доба бити директор ако ниси члан КПЈ). Нико, али баш нико, није био неосунећен.
  ТОЛИКО О ИСТИНИ, О ИСКРЕНОЈ ПРИПАДНОСТИ ТЕ ПОПУЛАЦИЈЕ ПАРТИЗАНИМА, КОМУНИЗМУ, ТИТОИЗМУ.
  СВЕ ЈЕ ЛАЖ.
  ПРЕЛАЗНИ ПЕРИОД У ОСТВАРИВАЊУ ЦИЉЕВА О СТВАРАЊУ ДРЖАВЕ ТУРСКИХ ПОТОМАКА.

 60. Ти си Јасе вјероватно неспособан за служење ЈНА па то ниси примјетио. Покушај ти је фула да ме компромитујеш. Не пије ти воде, што ме цитирањем бјежиш од одговора. Поново си слагао, то ти је у крви, као Истини и овом мазлуму чешњаку.
  Комунолажовчине сте сва тројица, с том разликом да су је Истину и тебе комунистички очеви осунетили, а њега његов није крстио. Он јадник не увиђа тај проблем, по Србе погубан. Шта ћеш, Кумровац му испрао мозак, а вама није. Ви гурате своју причу, пре, за вријеме и послије Кумровачке идеологије. Њему је важно да се он дограбио нечијег стана у центру града, а за њега са Србима ви радите шта хоћете.
  Него, за тебе важи исто питање. Је ли твој кумунистички отац дозволио да те осунете или ти је отац био прави муслиман, а ти самосвјесно (од када си одрастао) величаш комунизам и титоизам.

 61. Istina, nisi nam odgovorio kako ste vi utvrdili etničku pripadnost milicionera Pera Petrovića, kojeg ste ubili u stanici policije Novo Sarajevo u noći 4/5 aprila 92 i starca Branka Pandurevića (80g) kojeg ste ubili u njegovoj kući 5/6 aprila 92.
  Ako ne znaš, već sam ti rekao kako ćeš saznati. Potrudi se malo. Dokaži svoju komunističke iskrenost.

 62. Ма ја од тебе тражим само мало комунизма, ништа друго. Од тебе као партизанско-комунистичког потомка. Ништа више. Мало комунистичке истине. Комунисти не смију лагати. Вјероватно познајеш некога у Сарајеву. Замоли га да ти да информације које тражим. Лако ће он то сазнати.
  У чему сам ја то острашћен?
  Да ли сам и чим повриједио вјерска и национална осјећања било кога?
  Наведи.

 63. Komunisticke istine? Ima li vece kad ‘komunista’ zapovjeda Tuci Velusice, tamo nema srpskog zivlja… tad jos s petokrakom na celu.
  Nemoj mi samo tog srpskog komunizma sto je u stanju njivu orati kraj Tomasice. Vec ti rekoh, imas do aprila 92. vise desetina nerazrijesenih ubistava, vecinom koincidiraju sa povratkom rezervista s ratista u Hrvatskoj. Malo se senluci i strada uvijek neko, na njivi „zalutali metak“.
  MOLIM TE, samo obrati paznju na nacionalnu pripadnost tih stradalih od kraja 91. do pocetka rata.
  PS
  Ne mogu tvrditi da su svi bili obrezani, vecina vjerovatno jeste.

 64. PS
  Ne mogu tvrditi da su svi bili obrezani, vecina vjerovatno jeste.

  Paja21. јула 2020. у 23:37
  Hvala ti na ovo iz PS.
  Samo sam to htio da mi potvrdiš. Ne radi tebe i tvoje etničke grupacije (vaše opredeljenje vaša stvar, sve dok ne ugrožava moju etničku grupaciju), već radi ovih, nazovi, „mojih“ „češnjaka“, koji poletiše na Titove zlatne kašike ko muve na govna.

  Meni pridajes da sam pristran, a cesnjaku ne odgovori na tako argumentovane cinjenice…A obradovao si se ko siparica kad ti neko potvrdi o obrezanim cunama…

  Sinko pa ti imas fetis.Obrezanih cundara… To je ocigledno.

 65. Last news: Vucic dolazi u B.Luku. Obici ce i gradiliste hrama cara Nikolaja, simbol srpskoruskog prijateljstva itd.
  Inace, procesiju posvecenja temelja hrama onomad je vodio onaj bijeljinski vladika sto casnom desnicom danju mase kandilom, a nocu necim drugim. Valjda se i vjerski i komunisticki ideali zagledaju u istoj ‘stvari’, jel tako Raja?!

 66. Sad bi se ja trebao tebi Jase pravdati. Aj zaboravi čune, stalno su ti u ustima. Odgovori na ovo. Jesu li djeca komunista-Muslimana nakon nastave u osnovnim školama išla na one džamijske nastave, je li biješe da se to zove mejtef?
  Kakav ti problem imaš?
  Nemam ništa protiv, niti napadam ni Turke, ni Poturice, ni Srbe muslimane, ni Muslimane, ni muslimane, ni Bosance, ni Bošnjake. Samo pitam za komuniste-m(M)uslimame, nešto tu smrdi.
  Jesi li ti Češnjakov advokat ili samo i dalje međusobno održavate toplo bratstvo i jedinstvo?

 67. Vidi drugar, niko tebe ne misli razuvjeriti (niti je to moguće) da su muslimani, sunećenje i mejtefi ‘kukavičije jaje komunizma’. Sam si postavio stvari tako da se svi dobro za..bavamo. Svašta bi ja tebi na tu temu mogao napisati, niti imam vremena, a konačno bilo bi uzalud.
  Uvijek se sjetim onog ratnog priloga Srne negdje u okolini Čajniča, početak je rata. Uglavnom, u nekoj prostoriji pobijeni su zarobljeni muslimani. Duško Kornjača daje izjavu kako su se naoružani muslimani/islamisti iz Goražda noć prije provukli i pobili ove zarobljene koji su „izrazili lojalnost srpskim vlastima“.
  Znaš, javnost koja to ‘popuši’ hladno će popušiti da su muslimani iz Bihaća se provukli sa explozivom i srušili džamije u B.Luci.
  Hajd sad da ne peglam više, ti si egzamplar ciljne grupe takvog izvještavanja. Svaka izlika koja opravdava dogmatsku prirodu ‘srpske nevinosti’, ma koliko nevjerovatna bila, dobro je došla. Tako da mejtefi i skraćivanje ćuna, turci, osmanlije… svi ti ‘dušmani komunizma’ koji su prevarili ‘naivne srbe komuniste’ krivci su za propast južnoslovenskih naroda.

 68. Какви исфрустрирани ликови овај истина и чешњак.
  Чешњак приватизовао др. Младена, а Истина направи свеца од неког папка Стипетића.
  Оба повлаче тако непримјерне аналогије и онда “бриљирају” са својим закључцима.
  Само виде шта им је око мило.
  Јели Истина примјетио Нато бомбардовање РСК, РС и саме Србије?
  Јели примјетио Истина да Хрвати као народ и Хрватска нису никада водили нити добили неки рат?! Не рачунајући јединице у Аустоугарској, Њемачкој… војскама.
  Једини рат који су добили је против дијела Срба (из РСК). Ваљда зато имају толике сношаје док се спомене Олуја.
  Човјече Срби и Србија су ратовали против Турске, Бугарске, Аустроугарске, Њемачке па и Нато-а.
  Идите на словеначке, бошњачке и шиптарске сајтове и тамо дијелите своје велике идеје.

 69. Istina, ti si stvarno iskompleksirana osoba sa jednodimenzionalnim pogledom na sve i pri tome tvrdoglav kao mazga.
  Šta pokušavaš reći ovolikim komentarima?
  Da je Hrvatska izvela veličanstvenu pobjedu u ratu protiv nadmoćnog neprijatelja? Jeli to?
  Čovjeće, pa to je tako infantilno.
  Pravo pitanje je, zašto ti toliko upinješ u tome?
  Frustracije i kompleksi su čudo.
  Pozdravljam.
  Btw lijepo je vrijeme, idi prošetaj, nađi kakvu djevojku (ili izvedi suprugu)….
  Mani se mlaćenja prazne slame domoljube.