Бјеснило у Сребреници (није традиционална политичка вијест из Поточара)

Након појаве бјеснила на подручју Сребренице, које је утврђено на лешу једног ловачког пса почетком јуна, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је предузело читав низ мјера на сузбијању и искорјењивању бјеснила животиња.

петак, 12 јуна, 2020 / 13:31

Након извршеног епидемиолошког извиђања проглашено је угрожено и заражено подручје пречника 10 километара од самог жаришта на подручју општине Сребереница, као и на дијелу територије која припада општини Братунац, са јасно прописаним мјерама сузбијања и искорјењивања бјеснила.

Уз наређену превентивну вакцинацију животиња, забрану промета, наређен је и појачан одстрел лисица и дивљих месождера.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић и помоћник министра за ветеринарство Драган Кнежевић, у уторак, 09.06.2020. године су обишли подручје наведених општина како би се увјерили у адекватно и правовремено спровођење наређених мјера у борби против ове нарочито опасне заразне болести.

Такође, у наредних мјесец дана биће спроведена акција оралне вакцинације лисица.

Бјеснило представља тешку заразну болест од које може обољети сваки сисар, а између осталог и човјек, тако да се ова болест убраја у зоонозе. Најчешће обољевају пси, вукови, мачке и лисице. Животиње се заразе вирусом путем пљувачке, тако да се болест шири искључиво угризом. Министарство aпелује на становништво да се придржавају наређених мјера и да имају адекватну сарадњу са надлежнима, како би спријечили ширење ове болести.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *