Ђокић тврди да немају намјеру приватизовати Електропривреду РС

Приватизација "Електропривреде Републике Српске" /ЕРС/ није у програму Владе Републике Српске, нити постоји намјера за приватизацију било ког њеног дијела, изјавио је Срни министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

петак, јануар 14, 2022 / 16:00

Ђокић је подсјетио да постоји раније дата сагласност за емисију обвезница коју треба да изврши ЕРС.

"Питање докапитализације које је актуелно биће разматрано на наредној сједници Владе Републике Српске у контексту могућности да се изврши докапитализација хидроелектране Дабар", појаснио је Ђокић.

Он је рекао да ће докапитализација бити извршена према методу који је већ јавно објављен како би се створили сви предуслови да се обезбиједе средства као учешће ЕРС-а, односно "Хидроелектрана на Требишњици" /ХЕТ/ у изгадњи овог пројекта.

Ђокић је навео да ЕРС треба да обезбиједи дио средстава на основу уговора о финансирању који је закључен са кинеском Ексим банком.

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић поручио је јуче да нема говора о приватизацији овог предузећа, већ се тренутно врши докапитализација емисијом нових акција, јер је то најбољи начин да се инвестира у изградњу хидроелектране "Дабар".

Мишељић је подсјетио да је ХЕТ акционарско друштво у већинском власништву Републике Српске, која посједује 80 одсто акција овог предузећа, нагласивши да ће тако и остати.

Управа ХЕТ-а поручила је јуче опозиционим политичарима да теме за предизборну кампању траже на неком другом терену, а не да зарад наклоности бошњачких гласова покушавају дискредитовати овај енергетски гигант који је дуже од пола вијека стуб развоја Херцеговине, али и цијеле Републике Српске.Оставите одговор