Преправљени пиштољи хит у Хрватској и остатку ЕУ

У међународној акцији усмјереној на сузбијање незаконите трговине преправљеним оружјем, на чијој мети су били лажни пиштољи, омиљени код криминалаца, заплијењена су 1.534 комада ватреног оружја, саопштила је хрватска полиција.

петак, 14 јануара, 2022 / 15:58

Током акције за сузбијање незаконите трговине преправљеним оружјем за узбињивање и сигнализацију, којом је координисао Европол, претражено је више од 260 домова у којима су пронађена 1.534 гасна пиштоља и пиштоља за узбуњивање, 17.464 комада муниције и 6.550 килограма пиротехничких средстава.

На мети операције "Конверсус", коју је водила румунска полиција, били су пиштољи који испаљују лажне метке, а постали су омиљено оружје криминалаца јер се лако могу преправити у оружје које испаљује праву муницију.

Вјерује се да је таквим ватреним оружјем у јулу прошле године у Амстердаму убијен холандски репортер црне хронике, наводе из хрватске полиције.

Полиција прецизира да је донедавно већина заплијењеног оружја које испаљује лажне метке увезена у ЕУ из Турске, која је у међувремену измијенила своје законодавство да би одговорила на ову пријетњу.

Након увоза у ЕУ, такво оружје се у правилу продаје на законитом тржишту по ниским цијенама, након чега се незаконито шаље у друге земље у којима је за набавку, увоз и посједовање таквог ватреног оружја потребна дозвола.

Румунска полиција је заједно са бугарским и македонским колегама прикупила податке о трговцима које је затим анализирао Европол како би открио купце и сумњиве трансакције, преносе хрватски медији.

У координисаној акцији учествовале су Румуније, Бугарска, Белгија, Кипар, Чешка, Њемачка, Данска, Естонија, Грчка, Шпанија, Француска, Финска, Хрватска, Мађарска, Литванија, Луксембург, Летонија, Холандија, Пољска, Португалија, Шведска, Албанија, БиХ, Швајцарска, Норвешка, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Србија, Украјина и самопроглашено Косово.

Акција је проведена од 13. до 17. децембра 2021. године, а у њу су биле укључене снаге за провођење Закона усмјереног на незакониту трговину преправљеним оружјем за узбуњивање и сигнализацију из 24 земље