Дизајн као концепт: Вјекослав и Нулта тачка за дрвну индустрију

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић разговарао је данас са предсједницом Удружења грађана "Нулта тачка" Јеленом Николић о актуелном стању у дрвној индустрији на простору Републике Српске, са посебним освртом на производњу намјештаја.

понедељак, 29 јула, 2019 / 19:35

Разговарало се и о предстојећој Конференцији о интернационализацији пословања, коју организује Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у сарадњи са Развојном агенцијом Србије 7. и 8. новембра ове године у Теслићу, а у оквиру које ће "Нулта тачка" организовати Семинар "Дизајн као концепт".

Министар Петричевић је рекао да Република Српска има велики потенцијал када је у питању дрвна индустрија, те је поздравио све активности које могу допринијети развоју ове гране. Он је изразио велика очекивања од предстојеће Конференције, као и Семинара, и додао да је веома битно окупити стручњаке из области прераде дрвета и домаће дрвопрерађиваче.

"Одржавање Конференције ће омогућити произвођачима из Српске да, од регионалних стручњака, стекну нова знања и искуства и остваре контакте, што ће сигурно имати позитиван исход и на њихово пословање и за развој дрвне индустрије у Српској," рекао је Петричевић.

Предсједница Николић представила је активности Удружења, те је истакла да је веома битно да дрвопрерађивачи препознају значај дизајна, генерално потенцијале креативне индустрије, како би унаприједили своје производне активности и дошли до производа који ће бити препознатљиви и конкурентни на међународном тржишту.

Она је додала да је, у оквиру Конференције, планирано и одржавање изложбе, како би се на
најбољи начин представиле могућности и добробити кроз дизајн у производњи намјештаја.

Саговорници су се усагласили да у области дрвне индустрије има простора за унапређење, те да циљ домаћих произвођача треба да буде остварење конкурентности на домаћем, али и иностраним тржиштима, јер Република Српска има велики потенцијал да, на међународном нивоу, заузме значајно мјесто у области прераде дрвета, а посебно производње намјештаја.