03:22 Рат Јерменије и Азарбејџана – уз помоћ султана Ердогана19:10 Вијетнамске власти заплијениле 345.000 кориштених кондома, који су се рецилирали и продавали као нови (ВИДЕО)08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба

МСУРС и сумрак српског језика: Када ноћ постане најт, а латиничење – старт

Пошто се за српски језик не брине нико, а поготово надлежни, Фронтал.РС ће као отпор латиничењу написати само: Гејминг најтс, Џем ит, Фортнајт, сендбокс, Тест ит, Шер ит, Мајнкрафт, Браво системс; што су све свете, непреводиве ријечи у овом саопштењу.

понедељак, 29 јула, 2019 / 16:48

Зашто старт? Прво се почиње феноменом посебних и непреводивих ријечи на српски језик и писмо, касније се „због техниче исплативости“ прелази на латиницу, а након тога је на листи за изумирање и језик сам. Послије тога, такав народ суштински више и не постоји. Тик, так…

Здружи, пробај, подијели?

Музеј савремене умјетности Републике Српске 31. јула, 1. и 2. августа биће домаћин јединственог догађаја у нашем граду: Gaming Nights @ MSURS којег организујемо за љубитеље видео-игара.

Три дана, у термину од 18 до 22 часа Музеј ће постати мјесто сусрета млађих и старијих генерација, офлaјн и онлајн свијета и кроз креативне и едукативне активности, додатно учврстити везу између умјетности и гејминга у оквиру пратећег програма изложбе Games&Politics/Игре и Политика која је резултат сарадње Гете института и Центра за умјетност и медије ЗКМ.

Jam It је назив првог догађаја који ће се одржати 31. јула . Термин „Јам“ користи се и у музици и у гејминг индустрији за заједничко стварање нових дјела, тако да је први дан резервисан за једну од најпопуларнијих игара данашњице Fortnite. Под вођством ментора из Куво ТВ екипе, учесници ће се упознати са „sandbox“ модом у игри, а тема самог Јам-а ће бити друштвено актуелна: дизајн моста у Fortnitu. Најбоље и најкреативније гејмере који ће са менторима „градити“ мост очекују и занимљиве награде.

Test It је назив другог догађаја у оквиру којег  ћемо 1. августа тестирати најинтересантније видео-игре. Куво ТВ представиће своју тренутну топ листу од 10 видео-игара и посјетиоцима дати прилику да испробају и заиграју по пет игара које на иновативан начин актуелизују важна друштвено-политичка питања или се одликују изузетним артистичким концептом, естетиком и дизајном, чиме ћемо додатно проширити основне теме изложбе. Чланови Куво ТВ екипе биће ту и да посјетиоцима дискутују о овим питањима, пруже им додатне информације, али и савјете и препоруке за улазак у креативни гејминг свијет.

Share It је завршни догађај у Музеју који ће се одржати 2. августа а привући ће она најмлађе љубитеље видео-игара, јер ћемо трећег дана у Музеју играти једну од најраспрострањенијих и најуспјешнијих видео-игара икада, популарни Minecraft.

Након Minecrafta, дијелимо утиске из претходна два дана , али и различита мишљења и ставове кроз панел дискусију: Гејминг- умјетност, забава или нова индустрија? која ће актуелизовати неколико питања: индустрија гејминга као озбиљан феномен а не само забава, видео- игре као нови вид умјетности, дигитална култура, нова генерација дигиталног друштва и усмјеравање омладине како да максимално извуку из свијета информационих техонологија.

Учесници панел дискусије: Синиша Марчић, помоћник министра науке и технологије у Влади РС Татјана Вучић, директорица Удружења ИТ компанија „Бит Алијанса“ Сергеј Слишко, Куво ТВ,  Aнабела Бркић, пројект менаџер BRAVO Systems и др Сарита Вујковић, директорица МСУРС.

Gaming Nights @ MSURS реализујемо у сарадњи са Удружењем ИТ компанија „Бит Алијанса“ , Куво ТВ јединственим регионалним гејминг пројектом који ускоро доноси нешто потпуно ново на домаћу гејминг, еспорт и медијску сцену, Гete институтом у БиХ а велику захвалност дугујемо и BRAVO Systems који су нам омогућили потребне рачунаре за овај догађаj.Оставите одговор