Дани(ј)ел Симић

Дани(ј)ел Симић: Сврставање уз несврстане

Прије шест деценија је заснован покрет хетерогених нација, без јаке идеолошке споне. Једино истински заједничко било је да су тзв. земље у развоју и да се нијесу жељеле опредијелити ни за Варшавски уговор, ни за Сјеверноатлански пакт.

четвртак, 14 октобра, 2021 / 12:29

Данас, од свих некадашњих саставака Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, једино Србија није потпуно окупирана од стране НАТО. Као војно неутралном, Београду никад није било логичније да се у невољи сјети међународне организације која је у њему основана.

Тито – Нехру – Насер. Та три имена су у социјалистичкој Југославији била општепозната и онима који нијесу знали да су друга двојица вође многољудних и цивилизацијски славних Индије и Египта. Исто тако је и Тито био чувенији од Југославије у тим земљама.

Оснивачи покрета несврстаних су у старту били у огромној несразмјери. Али уз Азију и Африку, захваљујући Београду, несврстани су од почетка обухватали и Европу. До краја Хладног рата само је још Кипар био из Европе, али уз Јужну Америку, овај покрет је у једном тренутку чинило двије трећине чланица Уједињених народа, односно 55 одсто становништва свијета.

Мене за несврстане вежу три слике.

Прва, када сам са сестром у оквиру школског програма гледао британски историјски серијал на ТВ Београд. Након сцена пирамида у пустињи, приказали су закрчене улице модерног Каира. – Секо, па ово све наши стојадини! Повикао сам у усхићењу и невјерици, након што сам утврдио да је скоро сваки аутомобил у кадру Застава 101.

Друга, гледам камиле у Београду. Девети самит несврстаних 1989. године, угошћава као апсолутну звијезду пуковника Моамера Ел Гадафија. Са собом их је довео шест, да би пио њихово млијеко. Спавао је у шатору постављеном у дворишту Амбасаде Либије. Преко ноћи се покупио и отишао без камила, обогаћујући фауну локалног зоо врта на моје велико задовољство.

Трећа, када сам 2005. године, већ као становник Београда, крај Бранковог моста видио да су Невладинићи из ЈАЗАС-а и поред више одбијеница, навукли кондом на обелиск постављен у част оснивања Покрета несврстаних. "Ко са мном спава, не боли га глава", писало је на џиновској платненој гумици, спонзорисаној фондовима из земаља НАТО.

Данас се у Каиру не возе аутомобили из Крагујевца. Гадафија је руља подржана америчким бомбама убила као пса на цести. Ни Србија, након одцјепљења Црне Горе, више није чланица Покрета несврстаних, већ само посматрач.

Покрет несврстаних и данас има своју тежину и улогу. Без обзира што је БРИКС, као економски савез Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке; данас нека врста "несврстаног блока" управљеног против доминације САД и њених сателита у ЕУ.

Они који кажу да несврстани више немају смисла, јер више нема блоковских подјела, по правилу ни у сну не смију помислити да то исто кажу за сам НАТО. Тај метастазирани војни савез, односно мултимилијардери који га контролишу, производи већину страдања у свијету данас. Не само да су сви бивши чланови Варшавског уговора такође потписали приступницу у Бриселу, већ су то учиниле и неке земље Совјетског Савеза.

Неке, као Бјелорусија или Азербејџан, чланице су несврстаних. Отуд је разумљиво присуство Сергеја Лаврова, односно Русије у статусу посматрача, на овогодишњој конференцији у Београду. На свим мјестима у Африци, гдје је прије пада Берлинског зида била интересна зона СССР, ту геостатешку рупу је попунила Кина.

Присуство Турске, као најозбиљније стратешке удаваче и ексцентричне чланице НАТО, чини овај самит у Београду много озбиљнијим дипломатским догађајем, него што медији финансирани из САД и ЕУ желе приказати.

Државна заједница Српске и Ефбиха, позната под еуфемизмом Босна и Херцеговина, није још увијек формално чланица НАТО, искључиво због Бање Луке. Прије само 26 година пројектили са осиромашеним уранијумом су падали по нашим главама, а данас амбасадор САД у Конгресу заговара санкције. Сасвим је природно, онда, присуство Милорада Додика за истим столом са несврстанима.

И поред тешке југопатологије, Београд није главни град СФРЈ. Али од 25 чланица 1961. године, Покрет несврстаних је 2021. окупио 120. Овај самит је вјероватно најбољи и најдалекосежнији потез српске дипломатије одавно.

Кажем ја, као освједочено несврстан уз било кога, сем уз свој народ.

.

.

Фактор магазин/Фронтал.РС