Дани(ј)ел Симић

Прије него свечаност почне

Они који су се родили у размаку 09.01.1992. – 21.11.1995. рођени су у Републици Српској. И само у њој. То им не може оспорити нико. Била је то непризната, али истински независна држава, чије границе је чувала њена народна војска.

среда, 9 јануара, 2019 / 12:00

Ови што то данас оспоравају, лажу и себе и друге да протекторат који се продаје у провидном паковању државне заједнице, има стварно неки "уставни суд". Или чак можда и устав. Докле год у том суду сједе три странца и прегласавају домороце, такве приче треба игнорисати. Њих причају само хуље или глупаџије.

Да су могли Српску оспорити као државу, дошли би тенком да нам то опечатирају. Ни ово што су изборили, да смо у насилном савезу са њима, лабавијем од конфедерације, не би постигли да није било санкција и да се у рат није отворено укључио НАТО. Као у Либији, као у Сирији, као у Ираку, као у Авганистану. Зато нашу државу посматрам као простор на којем живе побједници над најмоћнијим војним савезом на свијету.

Нијесу постигли оно што су зацртали. Српска је ту и већ одавно (ипак) највише од нас зависи колико ће бити јака и богата. Рођени у размаку од првог ратног Стевањдана до данас, не могу рећи као ја, да је Српска њихова млађа сестра. Она им је мајка. Њихов осјећај према Српској као родитељки, кључан је за њен опстанак у будућности. То је, опет, темељ за дугорочан и стабилан мир.

А шта смо дјецу научили?

Ово што се данас дешава је општа срамота. Довести се у прилику да један значајан број људи, неоспорно родољубивих начела, изговара јавно како неће да има ништа са прославом Дана Републике Српске, јер сматра да је приватизована и заробљена у корупцији; пораз је и за власт, и за опозицију. То је наша заједничка трагедија. Утолико већа, колико мање смо способни да је увидимо.

Нећу рећи да то није истина. Још мање да сматрам да је ово држава какву сам ја у рату замишљао или да подржавам неправде и безакоња која су очигледна у нашем окупираном друштву. Али! Рећи да због тога неко неће ићи на прославу Дана Српске, извјесити заставу на кућу; то ми је као да неко дјеци каже како неће славити Божић или Васкрс, јер сматра да је епископ којег је именовала СПЦ лош. Лопов, педер, педофил, удбаш, шпијун, унијат… штагод.

Били вјерник или секуларни родољуб, поређење вам је јасно. Ако вам се гаде и свезали би стерео-шамарчине оним родитељима који дјецу пуштају да гледају како се свађају, знајте да смо то ми. Дајемо лош примјер.

Празници постоје, поготово државни, да би нашли заједнички именитељ и ујединили се око неких кључних вриједности, које намјеравамо пренијети својим потомцима, да би их они знали прослиједити даље.

Треба постојати барем један дан, када ће се знати да Српска није ни ова, ни нека будућа власт, већ да је то све наше. Да се рђава управа може промијенити, ако остане чим да се управља. Да не кољемо вола, за кило меса.

Српска је велика тековина слободног човјечанства, које поштује право народа на самоопредјељење.

Ја ћу извјесити заставу и доћи на Трг Крајине

Када парада протутњи, говори утишају, народ се разиђе и живот се врати у светојануарску опијеност алкохолом и мрсном храном, можемо причати како је било и за шта је, опет, власт утрошила пола милиона марака заједничког новца, пласирајући га преко приватне агенције направљене само за ту прилику.

Можемо причати о политици. Препуцавати се на крв и на нож. Копати ровове, частити се разним етикетама, протествовати, тући се, дувати у пиштаљке, гађати се камењем… али то неће бити тако слатко радити, ако данас не будемо стајали сви заједно. Загрљени или барем изруковани. Испоштовани. Знамо-за-јадац уједињени.

И ја сам био припадник те војске која је учинила да не доживимо судбину Републике Српске Крајине. Да тада, они најхрабрији и најумнији и најчаснији у овој земљи, нијесу оставили своје размирице по страни, већ да смо се побили међу собом као Алија Изетбеговић и Фикрет Абдић, данас сигурно не би било Српске. Чак ни овакве каква јесте.

Дивна нам је и грозна застава, колико је људи за њу погинуло. Зато је поштујмо и чувајмо, барем један дан. Тако поштујемо сами себе.

Претке и потомке.20 КОМЕНТАРА

 1. Ја волим Републику Српску, имао сам част да је са осталим стварам, зато би ове младе замолио да је више воле него ми.

  Волите је и мијењајте, вама смо је и створили, врријеме је лијек за све, ако смо ми данас већином разочарани стањем у друштву, не мора да значи да не би свако од нас сутра ујутро за њу погинуо.

  Хало људи држава је то, то се мора његовати као чедо, није то сат са руке, па хајде, изгубио га, Боже здравља, купићемо нови.

  Срећана слава и дан Републике Српске, срећна слава мојим Лазаревићима и свим осталим фамилијама које данас славе крсну славу Светог архиђакона Стефана, на многа љета.

  Поздрав Никола Лазаревић

 2. Прочитао сам текст,добар је,чак врло добар осим што кажеш да ћеш извјесити заставу и доћи на трг гдје је убијен Давид,гдје Полиција у служби Лукача прије пар дана гази дјецу од 3 до 5 година.
  Чија су то дјеца,копилад коју неко има право убити да заштити најгори могући криминални систем.
  Човјек може имати луду сестру али је може и изоловати,али када неко има луду мајку онда је најебао.
  Боље да се није ни родио кад му је отац у Хагу или још горе погинуо у рату.
  Такво дијете може да зајебава,туче,силиује,искориштава па чак и да убије сваки припадник режима.
  Мени Република Српска није сестра а још мање мајка.
  Она је била највећа светиња а завршила је као највеће разочарање.
  Ко је у рату живио овдје тешко може да схвати шта су људи жртвовали и поднијели за Републику Српску.
  Млади на које се Симић позива на срећу одрастају у раљама живота креираног управо од газда насталих са Републиком Српском и баш зато је не јебу ни 2%.
  Дјеца се данас рађају паметна,виде живот и виде преко границе а ко има срећу и путује да осјети разлику између српске таме и свјетла великога свијета.
  И како ће се завршити овај дан, зомбизирани ће скинути заставе,промрзли доћи кући и шта појести.
  А чланови режимске дружбе која пљачка 24 часа 365 дана без престанка иду сатирати буџет по хотелима док им дјеца од пљачке живе по свјетским метрополама или ски центрима.

  Биједни робови окупиране колоније размишљајте о социјалдемократији.

 3. Мени је јасно шта вас боли!
  Истина и одбијање да вам се ласка.
  Шта да радим,кад је Симо мога трпити увреде безименог Ел Пресидента онда ћу и ја.
  Види се да је човјек психички сломљен,на рубу отвореног безумља,излуђен од пљачке.
  Пишите предсједавајући,сваки нови дан носи нови удар, странце и сличне последице лудила.

 4. Ови из ПзД су престали дивљат и бахатит се, шаљу умјерене поруке и почели су мирно и достојанствено тражити правду, тако треба и да наставе. СДС се распао само још Вукота глуми Софронија (пјетао из цртића). Станивуковића су спустили на земљу ови из ПзД, завршиће каријеру у ПДП-у као и остали Дроњци. ПДП-ово лицемерје вратиће их одакле су и пошли. Надам се да ће се будале примирити да оставе времена и енергије да се у коментарима посветимо Додику на деконструктиван начин. Телали са својим личним фрустрацијама да одјебу.

  1. Џасмине,на Градишку су гранате почеле падати још у августу 1991 године.Прве жртве су биле Алмаса Билић,Штефица Савић и Мара Малешевић,а рањена је била Лепа Вранић.Убила их је граната ХВ испаљена из Сл.Мачковца,гађали су Пошту,а погодили Масин фризерски салон.Видиш,погинуле су припаднице све 3 народа.Драго ми је да ти се Деспот,а тек пјесме.Како је кренуло запјеваће наш Џасмин и Спрем’те се спрем’те

 5. A preponosan sam na „despota“.Proizvod nase „sve vise drzave“(a vajlda sve manje entiteta).Sta reci,dizelas,petobrzinas.A i sve cetiri vuce.Zbilja sto neko ne izmisli tri vuce?Bilo bi idealno.

  Osnovni koncept vozila zasniva se na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

  Ovo mi malo nejasno ,ali ko skuzi neka objasni.
  Despot“ dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

  Ovo,manje vise.Takvih uslova i tako nema kod nas.

  Zivjela nasa domovina

 6. Поштовани уредници Фронтала,
  1. Уведите цензуру на објављивање коментара, забраните све хушкачке и непримјерене коментаре, ипак је коментар јавно изговорена ријеч. Пљување и простаклук појединих вам квари углед, немојте дозволити да личите на БНТВ и Кликс.
  2. Ради заштите ћирилице забраните објављивање коментара на латиничном писму, или бар преведите на ћирилицу, јесте ли једини ћирилични портал или нисте!!
  3. Све похвале за текст
  4. Живјела Република Српска!!!

  1. То што си написао показује ко си и какав си. На увреде не одговарам. Живјела ћирилица и Република Српска!

  2. Pajdo..ti si meshchini jos uvijek u komunizmu
   Sreca pa je frontal razlicit od ostalih i ne dozvoljava jednoumlje koke ti predlazes
   Na klixu i na bntv zabranjuju komentare koji su u neskladu sa uredjivackom politikom, pa ako zelis da frontal lici na pomenute portale onda svaka cast

   Jedino se slazem sa Zivjela Republika Srpska

  3. Једноумље: НЕ
   Забрана непримјереног садржаја (називање других мајмунима, фашистима, псовање, омаловажавање..) : ДА