Суд наложио Предсједнику да објави уговор о прослави Дана Републике

Уговор о организацији 9. јануара мјесецима је у палати Републике скриван од јавности, све док Окружни суд у Бањој Луци није наложио Служби предсједника Републике да поступи у складу са Законом о слободи приступа информацијама.

уторак, 13 фебруара, 2018 / 20:52

Пише: Стефан Мачкић

Служба предсједника Републике Српске обично крајем године расписује јавни позив за достављање понуда за организацију Дана Републике Српске. Исто је учинила и у децембру 2016. поводом предстојећег 9. јануара, до тада најконтроверзнијег и најпомпезнијег захваљујући Уставном суду Босне и Херцеговине, који га је прогласио неуставним.

Потписник ових редова је том приликом од Службе предсједника, а на основу Закона о слободи приступа информацијама Републике Српске, тражио да му достави податке о понуђачима који су се јавили на позив и копију уговора закљученог са побједником. Међутим, умјесто тих информација стигло је једино штуро обавјештење о току те јавне набавке.

Због тога је услиједила тужба пред Окружним судом у Бањој Луци против институције предсједника Републике. Тај суд је у октобру 2017. пресудио да је Служба предсједника прекршила закон, те јој је наложио да то исправи.

Поступајући по пресуди, Служба предсједника је у новом одговору обзнанила да је понуду на јавни позив доставила само бањолучка "Ре:Публика”, коју је основала Андреа Вуковић (удато Јаглица), бивша уредница издања "Недељника” за Републику Српску. Како се наводи на њиховој веб страници, ријеч је о предузећу за "савјетовање и професионалну подршку у стратешком и кризном управљању информацијама и порукама у области корпоративног и политичког комуницирања.”

"Ре:Публика” је своје пословање започела веома успјешно. Регистрована у децембру 2015. пред Окружним привредним судом у Бањој Луци, већ мјесец дана касније побиједила је на јавном позиву за организацију Дана Републике Српске. Иако је прослава те године била доста скромнија него наредне, уговор за 2016. био је нешто скупљи од уговора за 2017 – први је грађане коштао 499.590 КМ, а други 498.280 КМ. Успјех се наставио и ове године, па је Дан Републике Српске и трећи пут организовала "Ре:Публика”, али по нешто јефтинијој цијени него раније – 494.091 КМ.

Читав уговор којег су потписали Душко Јаглица, директор "Ре:Публике”, и Синиша Каран, генерални секретар Службе предсједника, можете да прочитате у прилогу.2016 12 23 Predsjednik RS Ugovor Dan RS FR (Text)3 КОМЕНТАРА

 1. Било би занимљиво када би неко од пореске управе тражио податак колико фирми у Републици Српској има обрт између 50 и 60 милона КМ или колико фирми има добит већу од 5 милиона КМ.
  Колико свака од тих фирми храни породица.
  И на крају 500 000 КМ пореза неко сатаре на један директни споразум.
  Плачи окупирана земљо.

  1. Ovaj tekst koji svjedoci o korupciji nece imati ni 10 komentara, jer dotice kriminal vrhovnog vodje.
   Nesto zbog toga sto smo navikli na to, nesto zbog toga sto su komentatori na ovom nekada prestiznom portalu postali apologete rezima i spin majstori

   Kukala nam majka