Дане Лукајић у монтираном отимању живота

Не треба питати да ли је могуће, него зашто је могуће да 30. јуна ухапшени пуковник ВРС труне од тада у хрватском истражном затвору, да би тек данас била подигнута оптужница? Ко ће заштити овог ветерана од естрадног иживљавања новоусташлука?

среда, 14 новембра, 2018 / 09:19

На најгрубљи могући начин, након сати задржавања и малтретирања на граничном прелазу Изачић/Личко Петрово Село, припадници хрватске полиције су ухапсили Данета Лукајића, извевши га из аутобуса који је возио ходочаснике на обиљежавање страдања више од 40.000 невино убијених Срба и Јевреја у систему усташких логора смрти Јадовно – Госпић – Паг, као једне од најтрајнијих тековина Независне Државе Хрватске.

Бољу симболику нисмо ни могли тражити. Све је ту јасно. Фронтал.СРБ није усамљен у тумачењу овог чина као притиска на све оне које би Неовисна Република Хрватска могла да ухапси, уколико би на њеној територији били укључени у активности које им се не допадају. Поготово у туристичкој сезони.

Оно што је најстрашније у свему овоме, јесте чињеница како је српски народ толико утучен у мозак, заједно са његовим институцијама, да не само да се Лукајић не спомиње у јавном животу, него нема ни неких конкретних напора или притисака да се овај пензионисани старјешина ВРС врати кући својим унуцима, кад је већ из Загреба гдје је живио, протјеран 1991. године.

О овоме се све зна и мучно је причати, обзиром да осим изјаве Милорада Којића, из Републичког центра за истраживање рата, нико други од партијских поглавица или турбосрбних заштитника није осјетио потребу да се огласи, а поготово да се упути нека протестна нота или барем јавно каже на који начин Српска (али и Србија чији је такође држављанин) помаже његову породицу и саме себе као државне творевине, у скидању љаге која се баца преко једног појединца, на читав народ, па и на историјско тумачење.

У наставку, чисто обавјештења ради, пустићемо обзнану једног тамошњег медија на ову тему. Некако се то све лакше подноси у обланди новоговора који се труди сакрити да је у суштини језик преузет од Вука Стефановића Караџића.

Усташко слово

Загребачко Жупанијско државно одвјетништво подигло је оптужницу против 68-годишњег бившег капетана 1. класе војске Републике Српске Дане Лукаића, који је љетос ухићен у Хрватској, теретећи га за ратни злочин према ратним заробљеницима 1992. у логору ратних заробљеника Мањача поред Бања Луке, гдје је подређенима наредио да злостављају ратне заробљенике које је он испитивао.

Оптужницом 68-годишњег држављанина Србије и Босне и Херцеговине, загребачко тужитељство терети да је злостављања заробљеника наредио као капетан И. класе војске Републике Српске и вођу тима задуженог, уз остало, за прикупљање обавјештајних података од ратних заробљеника, извијестио је ДОРХ наводећи само његову доб.

Окривљеника се терети да је од средине липња до 16. рујна 1992. тијеком оружаног сукоба на подручју Босне и Херцеговине, у логору ратних заробљеника Мањача приликом испитивања двојице заробљених припадника ХВО-а и тројице заробљених припадника ХОС-а, у више наврата унапријед заповједио подређеним припадницима војске Републике Српске да за вријеме испитивања или након њега тјелесно злостављају, туку и озљеђују наведене заробљенике.

Њему подређени припадници војске Републике Српске су, по окривљениковим претходно изданим заповиједима, од средине липња па до краја српња 1992. приликом испитивања у његовој присутности, у више наврата палицама претукли двојицу припадника ХВО-а те у раздобљу од 8. до 16. рујна 1992. рукама, ногама и палицама претукли двојицу припадника ХОС-а.

Трећег припадника ХОС-а су, окривљенику подређени припадници војске Републике Српске по његовим заповиједима у више наврата ударали рукама, ногама, палицама и другим предметима по читавом тијелу и споловилу те му гурали палицу у анус.

Окривљеника се терети и да је особно, приликом испитивања трећег припадника ХОС-а, ударао дршком пиштоља по глави, металном столицом по леђима те му чупао нокте, а једном приликом ударао чекићем по шаци десне руке док су му припадници војске Републике Српске држали руку говорећи да то ради како овај више никад не би могао на некога пуцати.

Лукаић је ухићен 30. липња приликом уласка у Хрватску с групом која је ишла на комеморацију фашистичким жртвама у Јадовном. Након полицијског криминалистичког истраживања испитало га је и државно одвјетништво, након чега му је одређен једномјесечни истражни затвор.

Загребачко Жупанијско државно одвјетништво предложило је да се против окривљеног 68-годишњака, који се налази у истражном затвору у Загребу, продуљи истражни затвор због опасности од бијега и тешких околности почињења недјела.Оставите одговор