Дачић званично предложио разганичење, али не зна линије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је разграничење званични приједлог Србије за разрешење косовског питања у дијалогу са албанском страном, али да још није одређено гдје би била линија разграничења.

уторак, 19 фебруара, 2019 / 18:20

Дачић је новинарима у Београду рекао да идеја о разграничењу постоји као приједлог, али да није дефинисано гдје би била линија. Албанска страна и даље ћути на тај приједлог, колико се дало закључити из одговора министра спољних послова. Албанска страна још није одговорила, с обзиром да дијалога тренутно нема.

Казао је и да је предсједник Србије Александар Вучић у начелу дао идеју о разграничењу, да је то принцип и једини реалан начин да се дође до компромиса, али да се та идеја није разрадила у дијалогу.

„Кад је он почео да прича о томе, о разграничењу, да уопште желимо тако нешто, сви су скочили и напали га. До сада су постојале само две опције: или је Косово покрајина, или је независно, ни о чему другом се није говорило“ – рекао је Дачић.

Упитан шта значи разграничење које је предлагао Вучић, Дачић је рекао да је то била само идеја која треба да дође на дневни ред и да се материјализује.

“Можда има и других идеја око којих може да се постигне компромис” – додао је Дачић.

Упитан где би било то мјесто, он је рекао: „“где се договоримо, где је прихваљиво и за једну и за другу страну“”.

Дачић је изјавио да је Сједињеним Америчким Државама највише стало да се на Косову дође до компромиса и трајног рјешења.

„Вашингтон је највише заинтересован да се настави дијалог између Београда и Приштине, више него Велика Британија и Немачка“, рекао је Дачић, уз констатацију да су САД раније имале став да Србија мора признати независност Косова.3 КОМЕНТАРА

  1. Janjevcu (katoliku) Dacicu, kao ni Dodiku ne bi smetalo, niti smeta „razgranicenje“ izmedju Srba i Siptara. I Hrvatima iz Hrvatske, pogotovo Stjepanu Mesicu ne bi smetalo to „razgranicenje“ sa Siptarima kada bi bilo na teritoriji Beograda.

Оставите одговор