Иако биланс пада, Њемачка у плусу као нико на свијету

Њемачки вишак у буџету у прошлој је години смањен, али је и даље увјерљиво највећи у свијету захваљујући снажном извозу, показали су подаци њемачког Института за економска истраживања (Ифо).

уторак, фебруар 19, 2019 / 17:56

Текући рачун чине робе и услуге, доходак од инвестиција и накнаде запосленима, те текући трансфери попут радничких дознака, трансфери влади и др.

Међународни монетарни фонд (ММФ) и Европска комисија (ЕК) годинама позивају Њемачку да усмјери додатне напоре у повећање домаће потражње како би повећала увоз у Њемачку и тиме подстицала раст другдје те смањила глобалне економске неравнотеже. Од преузимања дужности, амерички предсједник Доналд Трумп такође је критиковао снажан њемачки извоз.

Њемачки вишак текућег рачуна платног биланса, који је показатељ протока роба, услуга и улагања, у прошлој је години достигао 294 милијарде долара и тиме трећу годину заредом био највећи у свијету, показали су подаци Ифо-а.

С већим заостатком слиједи Јапан, са 173 милијарде долара вишка, а на трећем је мјесту Русија, с вишком од 116 милијарди долара.

Но, мјерен удјелом у бруто домаћем производу (БДП), њемачки вишак смањен је трећу годину заредом, при чему је у прошлој години склизнуо на 7,4 посто БДП-а, са 7,9 посто у години раније, показују подаци тог угледног њемачког института.

Од 2011. њемачки вишак константно премашује ниво од шест посто БДП-а, горње допуштене границе у Европској унији. Године 2015. чак је достигао рекордних 8,9 посто БДП-а.

ЕК је 2014. први пут службено утврдила макроекономске неравнотеже у Њемачкој и од тада из године у годину у препорукама понавља исте критике.

Њемачкој предлажу да буџетски вишак користи за повећање државних улагања и за стварање бољих услова за снажнији раст реалних плата. Сличне препоруке Берлину даје и ММФ.Оставите одговор