Да пршти од провода: Црна Гора мотивише пензионере туристичким ваучером од сто марака

Пензионери у Црној Гори који се у јулу вакцинишу првом дозом вакцине против вируса корона добиће туристички ваучер у вриједности од 50 евра, предвиђено је новим мјерама Министарства здравља Црне Горе.

петак, 2 јула, 2021 / 10:20

Из тог министарства је саопштено да ће нове мјере важити од сутра до 16. јула.

Новим мјерама се омогућава један слободан дан након вакцинације запосленима у државним институцијама, а из Министарства су препоручили приватницима да слиједе њихов примјер.

Министарство здравља свим држављанима Црне Горе који су вакцинисани "синофарм" или "спутњик ве" вакцином омогућиће бесплатно пи-си-ар /ПЦР/ тестирање у Институту за јавно здравље, у сврху путовања у иностранство, уколико одређена држава то захтијева.

Новим мјерама повећава се дозвољени број навијача на спортским догађајима, умјесто досадашњих 10 одсто, омогућава се да број посјетилаца буде 30 одсто од укупног броја сједишта.

Продужава се термин извођења музике уживо у баштама и на терасама угоститељских објеката до 23.00 часа, музика уживо на отвореном може да се изводи од 20.00 часова до поноћи.

Мјерама се шири листа земаља чији држављани у Црну Гору могу да уђу без тестова или доказа о вакцинацији против корона вируса и од сутра у Црну Гору слободно могу да уђу држављани САД и Канаде.

Мјере важе до 16. јула, а у случају погоршања епидемиолошке ситуације, оне ће моментално бити пооштрене у складу са ситуацијом, навели су из Министарства здравља.

Министар здравља Јелена Боровинић Бојовић рекла је да је стопа вакцинације код младих доста ниска и да ће држава покушати да је повећа низом кампања, а једна од њих је и подјела бесплатних улазница за музички фестивал онима који се вакцинишу.

Она је рекла да је у мају и јуну тестирано 6.389 туриста од којих је 45 било позитивно на вирус корона.

У Црној Гори до сада је дата 291.621 доза вакцина против вируса корона. Прву дозу вакцине примило је 151.655 грађана или 24,5 одсто, а другу 139.966 особа или 22,6 одсто укупног становништва.Оставите одговор