Вансудске нагодбе западне демократије: Амерички извиђачи плаћају 850 милиона долара због сексуалног злостављања

Удружење америчких извиђача постигло је споразум о поравнању у вриједности од 850 милиона долара са око 60.000 људи поводом навода о сексуалном злостављању.

петак, 2 јула, 2021 / 10:53

Адвокати наводе да ће ово бити највеће вансудско поравнање у историји САД, пренио је Би-Би-Си.

Удружење се извинило жртвама и поднијело захтјев за проглашавање банкорта прошле године, наводећи да ће основати фонд за исплату надокнада жртвама сексуалног злостављања.

У погледу бројева који се наводе у извјештајима, овај случај надмашује сличне тужбе поднесене против Католичке цркве у САД.

Лист "Лос Анђелес тајмс" открио је 2012. године око 5.000 фајлова са детаљима навода против водича и вођа у извиђачкој организацији, који су описани као "неприхватљиви добровољци".

Већина случајева није пријављена полицији.

Организација стара 111 година у саопштењу наводи да је најновији споразум дио "актуелних напора да се постигне глобално рјешење које ће подједнако компензовати преживјеле и осигурати будућност Удружења".

Договор треба да добије потврду суда, а могуће је да ће му се успротивити осигуравајуће куће које би морале да плате милионе долара.

Агенција АП пренијела је да се према другом споразуму, чија се потврда очекује данас, очекује да ће локални савјети Удружења америчких извиђача уплатити 600 милиона долара у фонд за поравнање.Оставите одговор