Да ли је Хандке изгубио аустријско и прихватио српско држављанство

Подаци о томе да ли је Аустријанац Петер Хандке, овогодишњи нобеловац за књижевност, икада имао држављанство СР Југославије уништени су приликом НАТО агресије 1999. године, када је бомбардована зграда Савезног министарства унутрашњих послова, сазнаје "Политика”.

субота, 9 новембра, 2019 / 20:53

Чак и да су сачувани ти подаци, они су тајни, јер их штити Закон о заштити података о личности који важи у Србији.

Полемике око југословенског пасоша Петера Хандкеа распламсале су се ових дана у аустријским, али и у домаћим медијима, те се због новонастале ситуације спекулише и о томе која ће се држава радовати новом нобеловцу – Аустрија или Србија. У Министарству унутрашњих послова Аустрије покренули су провјеру случаја Хандкеовог пасоша, као и његовог држављанства.

Писац је реагујући на писање онлајн ревије "Интерсепт” на енглеском и португалском језику, да је 15. јуна 1999. године добио пасош СР Југославије, рекао за "Вечерње новости” да нема југословенско држављанство, и да је добио само пасош да би путовао. Портал је, између осталог навео, да је овогодишњи нобеловац за књижевност југословенски пасош добио у амбасади СРЈ у Бечу, као и да није могуће из доступних страница исправе утврдити да ли је, уз аустријско, узео и југословенско држављанство.

Пошто Аустрија законски не дозвољава двојно држављанство, изузев у изузетним случајевима, власти су покренуле поступак провјере да ли је овогодишњи нобеловац за изгубио аустријско држављанство пошто је 1999. прихватио пасош СР Југославије.

Предсједник аустријске покрајине Корушка Петер Кајзер наложио је покрајинској дирекцији да под хитно провјери чињенично стање, потврђено је аустријској агенцији АПА. Корушка је покрајина у којој је Хандке био пријављен пред пресељење у Француску, па је она надлежна за питање држављанства.

И Министарство унутрашњих послова Аустрије је саопштило да ће анализирати да ли је Хандке преузимањем пасоша СРЈ изгубио аустријско држављанство. Према важећем закону у Аустрији, свако ко добровољно стекне страно држављанство углавном губи аустријско.

Одобрење задржавања мора се извршити прије подношења захтјева за страно држављанство, у противном долази до губитка аустријског држављанства.

Задржавање аустријског држављанства одобрава се уколико је то у интересу Републике Аустрије или је оправдано неким разлогом вриједним разматрања, ако је стечено рођењем или у случају малољетних особа уколико је у најбољем интересу дјетета.

Хандке је за двојно држављанство морао добити одобрење аустријских власти, након што би, прије преузимања пасоша СРЈ, поднио писани захтјев у Корушкој. Књижевник тај захтјев, како истичу у одјељењу за држављанство корушке владе – није никада поднио.3 КОМЕНТАРА

  1. Пичке чаршијске…

   Дигле дреку по читавом свијету, скочило све од академика до ћевабџије да се буни.

   Краљевска академија дала Хандкеу награду, а Шведи им мјесец дана послије тога у шехер послали будућу краљицу.

   И шта? Пичке се полибериле, ућутиле…. Ко веле, није љутити принцезу…

   Сад све скочило против Макрона, а кад им ускоро дође неки високи француски дужносник, опет ће се пизде ућутити…

  2. “Дај, не сери у своме заносу. Твој земљак Андрић је и добио ту престижну награду на рачун описа Босанске чаршије, коју је познавао и волео“

   Па што га онда у шехеру онако мрзе, а волио је заиста Босну!?