Милан Благојевић Тегелтизам

У новембру 2019. навршавају се двије године откако сам написао колумну под насловом "Тегелтизација правосуђа”. Тада сам, између осталог, указао да је Милан Тегелтија као шеф актуелног ВСТВ-а БиХ био спреман да (при)каже како наводно има подршку Удружења судија Републике Српске за лустрацију судија (коју би он водио).

субота, новембар 9, 2019 / 17:04

Али, као у оној народној "ако лаже коза, не лаже рог”, убрзо затим на сједници Грађанског одјељења Окружног суда у Бањалуци одржаној у новембру 2017. године судија Невенка Митрић нам јавно рече да је она члан Управног одбора Удружења судија РС и да тај одбор није одржао сједницу, за коју се причало да је на њој дата наводна подршка Тегелтији. Те и тој сличне девијантности натјерале су ме тада да напишем наведену колумну.

Понављао сам у неколико наврата након тога и нешто на шта је 6.11.2017. указала госпођа Александра Пандуревић, која је у емисији "Поштено” на Федералној телевизији рекла како је познато да је, кад је Тегелтија морао први пут бити изабран у ВСТВ БиХ, "хеликоптер Владе РС-а слетио у Бијељину, а у њему је био пријатељ данашњег члана ВСТВ БиХ који је дошао у Бијељину да лобира да његов пријатељ буде изабран за тог члана”. И никад послије тога нико не демантова цитиране ријечи госпође Пандуревић.

Имајући то у виду, понављао сам ово у неколико наврата, зато што претходно речено говори о изванправосудним центрима моћи који стварно управљају процесима именовања у највишу правосудну институцију. Тога су итекако свјесне судије и тужиоци у РС-у, само што то нико од њих не би јавно никада рекао. Али зато непогрешиво знају иза кога стоји наведена моћ и за кога треба да гласају, како себе не би довели у незгодан положај и евентуално угрозили своју судијску функцију и плату.

Само тиме узрокованим упорним ћутањем правосуђа у РС-у, а о ћутању Министарству правде РС-а да и не говорим, може се објаснити изостанак било какве реакције и њихово већинско аминовање свега бахатог што нам у протекле двије године долази од Милана Тегелтије и ВСТВ-а БиХ. Казах бахатог, јер је бахат човјек онај иза кога стоји одређена моћ, па само бахати могу себи приуштити да буду јачи и од закона. И да још након тога могу изаћи пред јавност и изрећи неистине, као што је Милан Тегелтија учинио 31.10.2019. године.

Према писању Независних новина, он је тог дана изјавио да се тобож "хиперпродукцијом квазиафера овај сазив ВСТС-а покушава приказати некомпетентним и неспособним за управљање системом”, те да је наводно "циљ тих активности стварање алибија за предузимање мјера које би довеле до уклањања овог сазива ВСТС-а и постављање новог сазива који би био подобан за успостављање политичке контроле над комплетним правосудним системом”.

Свако ко иоле познаје право стање ствари у нашем правосуђу и ако има зрно људског у себи, не може остати равнодушан након наведених неистина. Непријатно ми је што ово говорим по ко зна који пут, али морам, јер би Тегелтија да нас преведе жедне преко воде.

Он би да нам каже како је неистина (квазиафера) оно што смо сви видјели, а то је његово бахато и незаконито понашање када у филму "Поткивач” обећава странци да ће за њу нешто учинити у Кантоналном тужилаштву у Сарајеву, што је груба повреда закона. А онда се једнако бахато понаша актуелни сазив ВСТВ-а када, као опчињен њиме, упркос свему даје подршку Тегелтији, након чега на грубо незаконит начин, искориштавањем свог службеног положаја, ВСТВ онемогућава државног дисциплинског тужиоца да покрене дисциплински поступак против Тегелтије.

Да има владавине права, оваква бахатост би имала и свој кривични епилог, јер се кривично дјело злоупотребе службеног положаја или овлаштења (члан 220 Кривичног закона БиХ) може извршити не само ако службено лице у институцији БиХ не врши своју службену дужност или ако прекорачи границе свог овлаштења већ и ако искористи свој службени положај или овлаштења и тиме прибави другом какву корист, која не мора бити само новчана.

Није ово једини примјер бахатости Тегелтије и актуелног ВСТВ БиХ. Има их још читав низ, од којих за овај пут издвајам само један.

Недавно смо чули за случај из Основног суда Брчко дистрикта. Тамо је судија Недељко Табаковић конкурисао за предсједника тог суда, али је био искључен из процедуре без претходне одлуке ВСТВ-а. Наиме, Тегелтија је у свом акту, број 04-07-3-2458-2/2019 од 16. јула 2019. године, написао судији Табаковићу да је ВСТВ 18. јула 2019. године одржао сједницу на којој је наводно разматрао Табаковићев приговор да му није на правилан начин извршено бодовање његовог рада. Дакле, Тегелтија 16. јула као појединац зна шта ће ВСТВ као институција да уради тек на сједници 18. јула. Нажалост, како је Тегелтија рекао, тако је ВСТВ два дана касније и учинио, не разматравши ни приговор ни кандидатуру судије Табаковића за предсједника Основног суда Брчко дистрикта.

Тиме је ВСТВ као институција аминовао нешто што је два дана прије тога Тегелтија незаконито већ био написао у свом акту број 04-07-3-2458-2/2019, омогућивши тиме да се на наведену позицију именује друга особа. Елементарно знање и поштовање законитости су налагали да ВСТВ као институција размотри приговор судије Табаковића, јер им је човјек у том приговору више него јасно указао да "најозбиљнија неправилност јесте да се приговори које сам упутио прије одржавања сједнице на којој је требао да се именује предсједник Основног суда Брчко дистрикта БиХ нису нашли пред члановима ВСТВ-а, па се о њима није ни могло расправљати, иако Милан Тегелтија у допису од 16.7.2019. године тврди да се ‘на сједници одржаној 18.7.2019. године разматрало предметни приговор којом приликом је утврђено сљедеће’. Дакле, Милан Тегелтија ми два дана раније образлаже шта се расправљало два дана касније.” И овај примјер свједочи о бахатости Тегелтије и актуелног ВСТВ-а, али нам необориво доказује још нешто.

То нешто ме неодољиво подсјећа на давно казану спознају њемачког правника Рудолфа Ихеринга. Он је истинито запазио да "гдје се народни морал састоји у удварању, покорности, потчињености, у политици лукавства, подлости, притворности, ту се не може никакав карактер одгајати, такво земљиште рађа само подлаце и робове”. Вишегодишње искуство ми говори да је наше правосудно земљиште пуно (квази)морала који се састоји управо у том удварању, лукавству, притворности те потчињености и покорности.

Тим (не)карактерним особинама се, узимајући у обзир и остало што је претходно речено, једино може објаснити суштина владања овдашњим правосуђем од стране Милана Тегелтије, што заслужује и посебан појам "тегелтизам”. Наиме, очигледно је да је ријеч о истински негативној и штетној правној, политиколошкој и социолошкој појави, која заслужује да буде доведена до свог појма (и њему одговарајућег термина). То треба бити учињено, јер ако нечега нема у језику, нема га ни у стварности.

Појам "тегелтизам” остаће и кад оде Тегелтија, јер прије или касније сви морамо отићи, а означава социјално-патолошки феномен у чијој основи је первертирани систем који омогућује појединцу без одговарајућег судијског искуства да се самооствари у правосуђу, достизањем његових највиших врхова, и да онда, упркос свом очигледно незаконитом раду, остане на власти и под својом контролом (као у шаци) држи цијели правосудни систем.

(Аутор је судија Окружног суда у Бањалуци)7 КОМЕНТАРА

 1. Хвала господину Благојевићу на овим информацијама и храбрости да пише о неправилностима у правосуђу БиХ.
  Ријетко поштен и честит човјек.
  Али, шта то вриједи када његови чланци и обрачање слијепој јавности не наилазе на реакције и скоро да остају мртво слово на папиру.
  Зато имамо коментаре на разне лијеве и десне странке, четнике и партизане, разне мице трофртаљке итако далје.
  Ко нам је крив кад нисмо у стању да своју судбину узмемо у своје руке.
  Даће Бог па ће се и то промијенити.

  1. I edituj tekst nakon sto si izvrsio preslovljavanje s latinice na cirilicu, da bi nam prodao suplju da si srpche, a ne balinche.
   Aman federalci, saljite neke pametnije a ne ove pajsere

  2. Признајем да ми у брзини промакне понека грешка.
   Међутим, не могу да схватим да ми предавање држи неко ко текст и реченицу починје са „И“, ко изиграва великог Србина а пише на латиници, ко употребљава ријеч „аман“ која је типична за Српски језик, и слично.
   Дај човјече, бар престани да користиш име тако лијепе државе.

  3. Nije ovdje o meni rijec, vec o tebi malo balince
   Dajte saljite novog, k’o boga vas molim.. Cuj ga.. „tako lijepe drzave“ :-))))))
   Ovaj se izofirao nevidjeno.. I nastavlja da se pravda, ne uvidjajuci da Srbi lako provale balije
   OK, batice, posto te tvoji i dalje ne povlace, ja te od sada ignorisem, kao sto je i vecina Frontalovaca Srba vec uradila.
   Vidis kako lahko kod nas sve ide
   Jbt, pa posaljite nekog na skolovanje u Srpsku i Srbiju, i zaduzite ga da pismeno troluje po portalima… Ne moze dalje ovako, drage nase komsije

Оставите одговор