Милан Благојевић: Да се не заборави

Из обиља примјера наше сервилности према насиљу (нео)колонијалног владања ОХР-а над БиХ као државом чланицом Уједињених нација, посебно мјесто заузима сервилност правосуђа и полицијских органа.


Милан Благојевић: Посљедице погрешних савјета

Бијаше 26. јун прошле 2023. године, у које вријеме сам био правни савјетник српског члана Предсједништва БиХ. Из тих разлога био сам пријеподне тог дана позван на састанак у 13 сати у Влади Републике Српске, који је водио Милорад Додик, а били су присутни и Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Ненад Стевандић и Милош Букејловић.


Милан Благојевић: Није блеф, него наше незнање и непоштење

Милорад Додик у изјави за "Индепт њуз" 30.12.2023. године, о тзв. бонским овлашћењима високог представника у БиХ, рече: "Жена која је предводила британску делегацију на Бонској конференцији је рекла: ‘Ово је блеф, а видјећемо да ли ће успјети’. И тај блеф овдје функционише већ 30 година".


Милан Благојевић: Дављење Републике Српске

Ово што је Кристијан Шмит 20.12.2023. године рекао о деветом јануару, је најава да ће он ускоро забранити одржавање Дана Републике, а онда ће за неизвршење те његове одлуке, а не одлуке Уставног суда БиХ, услиједити кривични прогон.Др Милан Благојевић: Какви смо ми Срби

Ако је лице издајица душе, а јесте (Vultus est index animi), онда су политичари слика народа, огледало његове душе и карактера. Какав је народ у стварности, такви су му и политичари. Нигдје се тако добро не може спознати ова истина, као на нама Србима и нашим политичарима.


Милан Благојевић: Да ли је Уставни суд РС признао Шмита за високог представника?

Какве пропусте дозвољава у свом раду Тужилаштво БиХ, а и судија за претходно саслушање Суда БиХ, може се видјети на случају предметне оптужнице Тужилаштва БиХ, број Т20 0 КТ 0024163 23 од 22.08.2023. године (објављене у неколико овдашњих медија), против Милорада Додика и Милоша Лукића.Милан Благојевић: Наше незнање нема граница

Недавно смо, они које то занима, имали прилику пратити посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој је одлучивано о вету српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.


Милан Благојевић: Фризирање ствари

Уставни суд Републике Српске је 29.11.2023. године одлучио да је у складу са Уставом Републике Српске проведен поступак доношења Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ и Закона о измјенама Закона о објављивању прописа у Службеном гласнику Републике Српске.


Милан Благојевић: О једном важном правном питању у предмету против Додика и Лукића

Никада се од стварања Уједињених нација 1945. године па до данас није догодило да појединац, уз то још и странац, некој држави чланици УН умјесто њених институција наметне своју вољу, којом каже да ако се та воља не поштује чини се кривично дјело.