Миодраг Зарковић: Реци, Курти!

Одгледах интервју Југослава Ћосића са Аљбином Куртијем. У новинарском смислу, разговор је срамотно вођен, а од Ћосића се, руку на срце, није ни могло очекивати да буде дорастао задатку. Али чак и такав Ћосић био је далеко мање снисходљив, подводљив и љигав него Миломир Марић када је прошле године интервјуисао Рамуша Харадинаја.

субота, 9 новембра, 2019 / 16:51

У здравој држави, обојица би до сада била у затвору, али би Ћосићева казна била бар дупло краћа него Марићева.

Једна од Куртијевих изјава коју је Ћосић пропустио као да није ни изречена, а заправо је кључна за разбијање противсрпске пропаганде, гласила је овако:

”Већ 20 година они владају овде. Шта су они урадили? Већ 20 година имамо УНМИК, имамо Еулекс, имамо Хашки трибунал… Сада имамо још један специјални суд. Доста специјалаца!”

Одговарао је на питање о специјалном суду за злочине ОВК. Нећу поставити линк, јер немам обичај да ширим непријатељску пропаганду, али ко хоће да провери, изјава се налази на 36:47 у временској равни снимка.

У Куртијевим речима садржана је истина коју у српској јавности поричу или прикривају безмало сви битнији учесници на политичкој позорници: ”Косово” није независна држава. Оно није сасвим независно ни од Србије, мада је истина да јужно од Ибра не постоји видљиво присуство српске државе (а и на северу га је све мање захваљујући Вучићевој велеиздаји), али је од покровитеља са Запада зависно у сваком могућем смислу. И то је тако већ 20 година, односно од окупације јужне покрајине. Нису КиМ окупирали терористи ОВК, него НАТО, Кфор, Унмик, Еулекс и остале службе које су под заставом УН или ЕУ умарширале тамо после бомбардовања.

На нашу срамоту, неке од њих је у покрајину пустио Београд, и то не под претњом бомбама.

Без Запада, ”Косова” једва да постоји и као јасна замисао, а камоли као остварен подухват. То је очигледно свакоме ко је икада крочио на простор КиМ, а поготову у ових 11 и по година од како је Приштина прогласила ”независност”. Али ту савршено јасну чињеницу не виде ни званични Београд ни самозвана елита Србије. Јер не желе. Јер своје набрекле политичке амбиције могу да остварују само док тргују Косовом и Метохијом.

Зато се сетите Куртијевих речи када вам нека запенушала грађанистичка будалетина следећи пут буде објашњавала да је Косово ”независно” и да је то ”реалност” и да је то ”држава” и да ми то више никада не можемо да вратимо… Нажалост, таква прилика ће вам се указати врло брзо, јер по нашим гласилима само такве појаве и добијају простор.3 КОМЕНТАРА

  1. I šta pisac htjede da kaže?Da li se obrušio na Kostića ili Marića,ili na sadašnju vlast Srbije,ili,pak,onu raniju?Ne bi nikakvog suvislog i logičnog prijedloga,mišljenja,naravoučenija,ili smo mi obični smrtnici tupi da ne razumijemo velikumlje ispričano u prazno od strane Zdravkovića.Ajde Vi sa portala odrastite i nadjite pametnije da nešto komentarišu.Možda onda budete čitaniji i zanimljiviji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *