Цвијановићка поводом задржавања и исљеђивања Симића у Хрватској: Најоштрије осуђујем овај срамни чин

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да задржавање новинара Данијела Симића на граничном прелазу у Хрватској и забрана уласка у ову земљу представља безочан удар на његова основна људска права.

четвртак, 17 августа, 2023 / 11:30

– Најоштрије осуђујем овај срамни чин. Од релевантних институција Хрватске и ЕУ захтијевамо да нам објасне да ли европске вриједности подразумијевају ограничавање слободе кретања новинарима због њихових јавно изречених ставова. Колико новинара бисмо требали да третирамо на овај начин да бисмо испунили критеријуме ЕУ – нагласила је Цвијановићева.

Она је у изјави за Срну оцијенила да "гласно одјекује ћутање свих оних организација и удружења у БиХ и изван ње које се на сва звона представљају као заштитници медијских слобода".

– Очигледно је да за њих, као и за ЕУ, слобода мисли и говора важи само за неке, а не за све новинаре – констатовала је српски члан Предсједништва БиХ.

Новинар Данијел Симић задржан је јуче на граничном прелазу Батровци, са хрватске стране, гдје је чекао три сата без икаквог образложења, затим је приведен на информативни разговор, а потом му је уручено рјешење о одбијању уласка у земљу.Оставите одговор