Симићу забрањен улаз у Хрватску због извјештавања из Донбаса

Ратни репортер Дани(ј)ел Симић је данас око 12:15 задржан на граничном прелазу Батровци, са хрватске стране, гдје је чекао три сата без икаквог образложења, затим је приведен на информативни разговор, те му је потом уручено рјешење о одбијању уласка у земљу

среда, август 16, 2023 / 16:56

-Прво ме гранична полицајка са шалтера одвојила са стране. Након детаљне полицијске контроле и претреса возила, питали су за име оца, адресу становања и број телефона. Након тога ми је полицијски службеник рекао да ће "доћи колеге да обаве разговор са мном" и да сачекам мало. Али да "неће из Загреба, па ће бити брже’. То мало се растегло на два сата чекања, свједочи Симић.

Након тог времена, Симића су позвали у просторије граничног прелаза. Тамо су га у полицијској станици дочекали људи који се нису представили по имену, али су рекли да су из хрватске обавјештајне службе.

– Генерално, занимало их је откуд и како сам се ја нашао у Донбасу. Кад сам први пут дошао, ко су ми били контакти, а посебно како сам направио разговор са Вјекославом Пребегом, хрватским плаћеником. У суштини, сва питања која су ми поставили, ја сам већ одговорио јавно више пута у много наврата за медије; тако да је разлог за малтретирање и противправно задржавање искључиво моје ратно извјештавање из Донбаса и други политички ставови, што ми је неколико пута наглашено током интервјуа. Дакле, ово је чисто притисак на мене због мог рада. То најбоље илуструје колико се у ЕУ поштују људска и новинарска права, односно слободе мисли и говора, закључује Симић.

На рјешењу које је добио, није назначено да ли је Симићу трајно забрањен улаз, те је Председник Удружења новинара Републике Српске казао да ће одговор и објашњење потражити званично од Конзулата Хрватске у Бањој Луци.Оставите одговор