Чудо: Човић критикује амбасадоре земаља НАТО због утицаја на изборе

У писму упућеном амбасадорима Канаде, Француске, Њемачке, Јапана, Холандије, Шпаније, Турске, Велике Британије, САД, те ОХР-у и ОЕБС-у у БиХ, Човић је напоменуо да се у медијима појавило саопштење ових амбасада које он није добио, те да је неугодно изненађен његовим садржајем јер је као главни кривац означен ХДЗ БиХ.

уторак, 5 јуна, 2018 / 13:41

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић упутио је писмо појединим амбасадорима у БиХ, наводећи да су њихови иступи засновани на непотпуним информацијама и непотребно доприносе стварању негативне перцепције јавности, а да при томе изван свих стандарда учествују у политизацији важног унутрашњег питања у предизборној кампањи, чиме постаје дио ње, што је, апсурдно.

Човић је одбацио тврдње амбасадора да странка на чијем је челу није заинтересована за провођење одлуке Уставног суда БиХ о Закону о кривичном поступку којим би се задовољили међународни стандарди и обезбиједио ефикасан рад Тужилаштва и Суда на нивоу БиХ, те поручио да то нема „никакве везе са стварношћу“.

Лидер ХДЗ-а је навео да се процес припреме измјена Изборног закона у смислу провођења одлуке Уставног суда БиХ ни по чему не разликује од осталих сличних процеса који имају свој тачно дефинисан методолошки и институционални слијед.

Он је подсјетио да је у припреми приједлога измјена закона учествовала међуресорна радна група састављена од реномираних стручњака, представника релевантних институција с различитих нивоа, те да су током поступка прибављена сва потребна мишљења свих релевантних институција која су у цијелости позитивна.

Човић је подсјетио да је, осим радне групе, у креирању приједлога рјешења учествовао и експертни тим који је финансирала и чији рад је пратила Амбасада САД.

„Имајући у виду изузетно велико занимање дијела међународне јавности за ово питање, изненађује, међутим, да нико није реаговао, нити је имао примједбу током периода консултација, које су биле отворене чак двадесет и један дан“, наводи се у писму.

Он је истакао да се о садржајима приједлога које је креирала радна група требао изјаснити и Савјет министара, али из непознатог разлога до данашњег дана нису стављени на дневни ред.

„Дакле, приједлози који су изнесени у смислу провођења одлуке Уставног суда нису и не могу бити приједлози ниједне странке, па ни ХДЗ-а БиХ. То у суштини нису ни приједлози министра правде, будући да се тим питањем бавило посебно формирано стручно тијело, а о свим садржајима тек се требају одредити Савјет министара и Парламентарна скупштина БиХ“, појаснио је Човић.

Он сматра да, због тога, нема мјеста за слободне и произвољне процјене којима се потпуно неоправдано одговорност настоји пребацити на терен дјеловања политичких странака.

„Такав приступ је изразито тенденциозан и ничим утемељен, из напријед наведених разлога. ХДЗ БиХ је само једна од парламентарних странака, а чињеница да је њен министар на челу ресорног министарства не представља ништа, јер он заправо не креира приједлоге које налазите спорним“, поручио је Човић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *