Петронијевић: Поновно суђење Орићу је класична ураниловка и политичка представа

Адвокат Горан Петронијевић оцијенио је да одлука Апелационог вијећа Суда БиХ, да ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу укине ослобађајућу пресуду, има политички предзнак и да је то већ виђен модел.

уторак, 5 јуна, 2018 / 13:36

Он је навео да је из Хашког трибунала у Тужилаштво БиХ дошло много предмета за период од 1991. до 1995. године, који се у 90 одсто случајева односе на Србе, те да се већ сада један дио њих пребацује Србији.

"Ово долази као равнотежа. Порука је – нисмо ми ослободили Насера /Орића/. Јесмо, али ће му се поново судити. Мени то јако личи као и много пута раније када се вршила уравниловка. Сетите се само случаја генерала Блашкића", рекао је Петронијевић гостујући на телевизији "Пинк".

Он је подсјетио да је Блашкић првостепено осуђен на 45 година, да би му казна била преиначена на девет година, од чега је издржао шест и отишао кући.

"А, Србима којим је тада изречено низ драстичних пресуда – оне су остале и то је тај модел којег се плашим. Када год ураде нешто што би требало да буде задовољење правде иза тога видим одређени политички предзнак", рекао је Петронијевић.

Он је напоменуо да, иначе, све пресуде које је донио Хашки трибунал и, како је рекао, трибуналчићи у Сарајеву, имају велики политички предзнак, јер је ријеч о политичким пресудама, које су селективне и умјерене на прогон Срба.

Петронијевић је нагласио да је Сребреница, што се муслимана тиче "манипулација мртвим главама", а да су Срби осуђивани за оно што се тамо дешавало и без иједног конкретног доказа, што су потврђивали и неки од високих чиновника Трибунала у својим изјавама.

"Најјаснији податак о стварним жртвама долази из муслиманских извора. На постројавању 28. муслиманске дивизије у Тузли десетак дана након догађаја у Сребреници Алија Изетбеговић присутне пита колико је људи страдало, а они му кажу између 3.100 и 3.300 укупно, што обухвата и оне који су, нажалост, стрељани, што треба да прихватимо, и оне који су погинули у прогону", рекао је Петронијевић.

Он је нагласио да су то најтачнији подаци и да њима треба да оперишу историчари.

"То је њихов документ. Касније се тај документ губи. На њихову жалост ми смо га пронашли и изнели пред судовима, али га нико није озбиљно узео", указао је Петронијевић.

Он је нагласио да Алија Изетбеговић није оптужен иако је оптужница била спремљена у Хагу, јер је Саудијска Арабија од 2006. до 2008. године донирала 125 милиона долара за рад Трибунала, а услов је био да Изетбеговић не буде процесуиран док је жив.

Суд БиХ изрекао је 9. октобра прошле године ослобађајућу првостепену пресуду Орићу и припаднику Армије Сабахудину Мухићу којима је суђено по оптужби за злочин против ратних заробљеника у Братунцу и Сребреници 1992. године, односно за злочине у селима Залазје, Лолићи и Куњерац.