Црни биланс великог таласа

ТОКИО – Више стотина људи изгубило је живот или је нестало у земљотресу јачине 8,9 степени Рихтера који је јутрос погодио сjевероисточне обале Јапана, изазвавши цунами висине до десет метара, преносе јапански медији. Новинска агенција Џиџи јавила је да је у Сендају, у близини Мијакија, на једној плажи пронађено 200 до 300 тела, а претпоставља […]

петак, март 11, 2011 / 15:14

ТОКИО – Више стотина људи изгубило је живот или је нестало у земљотресу јачине 8,9 степени Рихтера који је јутрос погодио сjевероисточне обале Јапана, изазвавши цунами висине до десет метара, преносе јапански медији.

Новинска агенција Џиџи јавила је да је у Сендају, у близини Мијакија, на једној плажи пронађено 200 до 300 тела, а претпоставља се да су жртве страдале у налету цунамија високог седам метара, покренутог послије земљотреса.

Медији су јавили и да је у Сендају експлодирао комплекс петрохемијске фабрике.

Државна телевизија јавила је претходно да је око 90 људи погинуло, и да је око 250 њих повређено, али подаци о жртвама стално расту.

У Мијакију је цунами однио један путнички воз, а судбина људи који су се у њему налазили за сада је непозната.

У луци Офунато у цунамију је нестало 48 људи, међу којима и 23 студента, јавили су локални медији.

Јапан је данас затражио помоћ америчке војске, која има базе у тој земљи, како би помогле у пружању помоћи и спашавању угрожених послије снажног земљотреса, пренијели су јапански медији.

Двије хиљаде становника префектуре Фукушима који живе у близини нуклеарне централе позвано је да се евакуише, саопштиле су локалне власти.

Гувернер те области позвао је становнике у мјестима на око два километра од централе Фукушима да се евакуишу, пошто је рад расхладног система доведен у питање.

За сада, међутим, није било цурења радиоактивног материјала из те централе, прецизирала је јапанска телевизија.

Упозорење од цунамија у међувремену је проширено на највећи дио приобалног подручја Тихог океана, укључујући и обале САД, Канаде и Индонезије.

Америчка савезна држава Хаваји, Филипини и Курилска острва, на која полажу право и Русија и Јапан, наредили су евакуацију људи.

Власти на Хавајима позвале су мјештане и туристе да се евакуишу са обала и организовале аутобуски превоз, а намјеравају и да отворе прихватне центре.

Сирене за узбуну оглашавају се на сваки сат пошто се за неколико сати очекује да цунамији запљусну обале тог острва, удаљеног 4.000 километара од епицентра потреса.

Влада у Манили позвала је мјештане приобалних подручја да се измјесте дубље на копно, пошто се касније током дана очекује да обале запљусну таласи виши од метра.

Русија је на Курилским острвима почела да евакуише око 11.000 мештана, пошто су мањи цунамији, висине до метар, већ погодили тај архипелаг.

У Јапану су нуклеарне централе аутоматски затворене, а агенција Кјодо је извјестила да је један од оператера у префектури Фукушима послије потреса пријавио аномалију, али није прецизирано о каквом је проблему ријеч.

Епицентар потреса био је 130 километара источно од Сендаја, на дубини од 24 километра, навео је Амерички геолошки институт. Процјењује се да је ово најјачи земљотрес у Јапану у посљедњих 20 година.Оставите одговор