Maлта одбила да посредује између Либије и ЕУ

ЛА ВАЛЕТА – Малта је одбацила захтев либијске владе да посредује између Триполија и Европске уније, саопштио је данас малтешки премијер Лоренс Гонци. „Рекли смо јасно и директно Либијцима да за сада нема мјеста за посредовање. Либијске власти морају да слушају захтјеве народа”, рекао је Гонци за малтешки Тајмс. Малтешки премијер чија је земља чланица […]

петак, 11 марта, 2011 / 15:10

ЛА ВАЛЕТА – Малта је одбацила захтев либијске владе да посредује између Триполија и Европске уније, саопштио је данас малтешки премијер Лоренс Гонци.

„Рекли смо јасно и директно Либијцима да за сада нема мјеста за посредовање. Либијске власти морају да слушају захтјеве народа”, рекао је Гонци за малтешки Тајмс.

Малтешки премијер чија је земља чланица ЕУ од 2004, рекао је то Тајмсу у Бриселу након сусрета са предсједником Европске комисије Жозе Мануел Барозом.

Према Гонцију, замјеник шефа дипломатије Мохамед Тахер Сијала му је у сриједу на Малти пренио тај захтјев за посредовање.

Сијала је у сриједу разговарао и са шефом португалске дипломатије Луишом Амадом.

Либијски изасланик је јуче разговарао са државним секретаром у грчком министарству спољних послова Димитрисом Долисом. Према једном грчком дипломатском извору, Сијала је пренио „поруку Гадафијевог режима по питању изласка земље из кризе”.

Шефови држава и влада земаља ЕУ данас се састају у Бриселу како би размотрили стратегију према Либији укључујући питања признавања опозиционог Прелазног националног савјета, увођења санкција и евентуалне војне интервенције.