Црна Гора спремна за обрачун са криминалом

Потпредсједник црногорске Владе Душко Марковић изјавио је у Бриселу да у Црној Гори постоји политичка воља за обрачун са организованим криминалом и корупцијом, јавио је дописник Срне. Говорећи о организованом криминалу у посљедње двије године, Марковић је навео да је у првих пет мјесеци ове године црногорска полиција извела пет међународних акција у којима је […]

петак, 30 септембра, 2011 / 17:24

Потпредсједник црногорске Владе Душко Марковић изјавио је у Бриселу да у Црној Гори постоји политичка воља за обрачун са организованим криминалом и корупцијом, јавио је дописник Срне.

Говорећи о организованом криминалу у посљедње двије године, Марковић је навео да је у првих пет мјесеци ове године црногорска полиција извела пет међународних акција у којима је заплијењено 900 килограма наркотика, од чега 370 килограма кокаина и 528 килограма сканка.

Констатовано је да је пад криминалитета у 2010. години тако значајан да се Црна Гора смјешта у ред земаља са најмањом стопом криминалитета у Европи. У односну на 2009. годину стопа криминалитета пала је за 13 процената, па сада износи 11,3 одсто. У посљедњих пет година, према подацима црногорске полиције, пала је за 27 процената.

Представљајући успјехе своје земље у борби против корупције и организованог криминала у периоду од двије године на трибини бриселске канцеларије Фондације "Конрад Аденауер", Марковић је рекао да је највећи успјех био случај великог наркобоса Дарка Шарића чију је групу црногорска полиција разбила у сарадњи са Италијом и Србијом.

Он је напоменуо да корупција у Црној Гори није "ендемска појава", али да постоји, наводећи да су њени узроци у традиционалном друштву "у коме се вјерује само породици, пријатељима и јаким људима, умјесто институцијама".

Марковић је рекао да је ситуација у Црној Гори погоршана дешавањима посљедњих декада.

"Поготово за вријеме санкција људи су научили да морају `подмазати`, ако су мислили да нешто неће функционисати како је ред", рекао је Марковић, који је и црногроски министар правде и шеф националног комитета за провођење акционог плана за борбу против корупције и организованог криминала.

Он је нагласио да данас, у 21. вијеку, Црна Гора жели да изгради модерно друштво у коме "подмазивање" неће бити потребно, односно да разбије овај амбијент свеобухватном акцијом у којој своје мјесто имају и судство, и тужилаштво и полиција.

Милош Бешић из Центра за демократију и људска права представио је своју студију о перцепцији корупције у Црној Гори.

На питање новинара о карактеру корупције на западном Балкану, Бешић је одговорио да она има регионалан карактер, пошто се развила у амбијенту великих политичких промјена, кад су институције једне државе пропале, а друге се нису развиле.

"Мене више интересује мала, свакодневна корупција, него велики случајеви. Велики случајеви су политички обрачуни. Свакако, они су важни, јер ако се осуди неко висок, онда ће се моћи судити и мањима", сматра Бешић.Оставите одговор