11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Лауреати Иг Нобела су…

Пародија на Нобелову награду за мир "Иг Нобелова награда за мир" додијељена је градоначелнику литванске пријестонице Виљнуса Артуру Зуокасу који је изнервиран једним непрописно паркираним аутомобилом сјео у блиндирано возило и прегазио луксузни аутомобил марке "мерцедес". Забавно-научни часопис "Анали невјероватних истраживања" додјељује од 1991. године "Иг Нобелове награде", својеврсну пародију на праве "Нобелове награде", а […]

петак, септембар 30, 2011 / 17:10

Пародија на Нобелову награду за мир "Иг Нобелова награда за мир" додијељена је градоначелнику литванске пријестонице Виљнуса Артуру Зуокасу који је изнервиран једним непрописно паркираним аутомобилом сјео у блиндирано возило и прегазио луксузни аутомобил марке "мерцедес".

Забавно-научни часопис "Анали невјероватних истраживања" додјељује од 1991. године "Иг Нобелове награде", својеврсну пародију на праве "Нобелове награде", а лауреатима их често уручују прави Нобеловци на свечаности на америчком Универзитету Харвард.

Према правилима Иг Нобела, да би неко био награђен, треба прије свега "да насмије људе, али и да их подстакне на размишљање".

Име награде представља игру слова "игнобле" /гнусан/.

Овогодишњим "Иг Нобеловим наградама" крунисана су истраживања о сексуалним настраностима буба, зијевању корњача, о утицају уринирања на доношење одлука код људи, и друге "уврнуте" студије, преносе агенције.

Награда за биологију отишла је у руке двојици научника који су открили да мужјаци једне врсте буба покушавају да се паре са боцама пива посебног облика које се продају у Аустралији.

Тим холандских, белгијских и аустралијских истраживача освојио је награду за медицину за студију о утицају потребе за хитним уринирањем при доношењу одлуке, док је награда за психологију припала професору са Универзитета у Ослу који је истраживао "зашто људи уздишу у свакодневном животу".

Награда за физиологију додијељена је међународном тиму који се позабавио зијевањем једне врсте корњача и закључио да оне "нису склоне заразном зијевању".

Добитник награде за физику је француско-холандски тим који се бавио питањем "зашто бацачи диска осјећају вртоглавицу, али не и бацачи кугле".

Награда за хемију припала је јапанском тиму за "васаби аларм", односно за утврђивање "идеалне густине васабија (љути јапански коријен сличан рену) за буђење особа које спавају у случају пожара".

Шест академика који су током година у више наврата предвидјели смак свијета, а ипак живи и здрави дочекали да приме признање за свој труд, награђени су за математику, уз образложење да свијет од њих може да научи да се математичке формуле морају пажљивије изводити.Оставите одговор