Црна Гора: Миловима скоро пола мандата

У Скупштини Црне Горе, која има 81 посланика, највише мандата – 39 имаће коалиција Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократске партије (СДП)и Либералне партије (ЛП), саопштио је Центар за мониторинг (ЦЕМИ), на основу узорка са око 90 одсто бирачких мјеста. Према истим подацима, опозициони Демократски фронт имаће 20, Социјалистичка народна партија девет, а новооснована Позитивна Црна […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 08:02

У Скупштини Црне Горе, која има 81 посланика, највише мандата – 39 имаће коалиција Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократске партије (СДП)и Либералне партије (ЛП), саопштио је Центар за мониторинг (ЦЕМИ), на основу узорка са око 90 одсто бирачких мјеста.

Према истим подацима, опозициони Демократски фронт имаће 20, Социјалистичка народна партија девет, а новооснована Позитивна Црна Гора седам посланичких мјеста.

Коалиција ДПС, СДП и ЛП, према садашњим подацима, неће моћи сама да формира владу, али се очекује да ће бити склопљен постизборни савез са Бошњачком странком (БС), која је добила три мандата и Хрватском грађанском иницијативом (ХГИ) и Демократском унијом Албанаца (ДУА) које су освојиле по један мандат.

Један мандат је, према досадашњим подацима, освојила и странка Форца, која , такође, представља Албанце.

Црногорске опозиционе странке различито су реаговале на резултате парламентраних избора, али су све као квалитет истакле то што владајућа коалиција Мила Ђукановића није освојила апсолутну већину па ће јој за формирање владе бити неопходне странаке мањинских народа.

Лидер Демократског фронта (ДФ) Миодраг Лекић позвао је мањинске странке да приликом формирања већине "буду на висини задатка" и најавио да ће Фронт, који је након ових избора најјача опозициона снага у парламенту, разговарати са свим "демократским снагама" у земљи о формирању "владе јединства".

"Ово је почетак краја владавине ДПС-а" , поручио је на конференцији за медије Лекић , чији је Фронт према прелиминарним подацима освојио 20 мандата.

Фронт који чине НОВА и Покрет за промене је освојио седам мандата више него што су у претходном сазиву скупштине имале заједно ове двије партије.

Лидер до избора најјаче опозиционе странке, Социјалистичке народне партије (СНП), Срђан Милић, чија је партија према прелиминарним резултатима пала са 16 на 9 мандата, није крио разочарење резултатима своје партије.

Милић је на конференцији за медије казао да је "разочаран бројем гласова" које су освојиле владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократска партија (СДП), али је указао да је квалитет избора тај што мањине одлучују о влади.

Парламентрани статус обезбиједила је уочи избора формирана Позитивна Црна Гора са седам освојених мандата.

"Позитивна Црна Гора је постала значајан политички фактор", оцијенио је политички директор те партије Срђан Перић, напомињући да је та партија уочи избора саопштила свој концепт мањинске владе.0 КОМЕНТАРА

  1. Држава која је у свијету препозната као мафијашка и која служи за примјер како то изгледа када мафија преузме државу. Углавном служи за подсмијех и збијање шала.
    И, народ поново изабере исту власт.
    Бојим се да ће и код нас тако.

  2. Једино због чега ме весели овакав резултат је то што се из њега може закључити да нисмо ми из Републике Српске нај веће будале у Европи тј.да има и горих као нпр. ове црногорске несреће.

  3. Срби су потпуно пукли, Српска слога 5000 гласова, кадићев савез 3,200, у збиру би прешли цензус, били кључан фактор. Овако срби нестају, без представника у парламенту још један мандат истопиће се и остати нато-милоски срби ко андрија мандић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *