Де Вевр: Белгија ће ускоро бити конфедерација

Националистичка фламанска партија Н-ВА однијела је убједљиву побједу на локалним изборима у Антверпену, економском средишту Белгије, а лидер те странке Барт Де Вевр поручио је да ће Белгија ускоро постати конфедерација. „Прешли смо историјску прекретницу”, изјавио је на постизборном митингу популистички вођа Н-ВА , након што је његова странка убједљиво поразила владајуће социјалисте на локалним […]

понедељак, 15 октобра, 2012 / 08:08

Националистичка фламанска партија Н-ВА однијела је убједљиву побједу на локалним изборима у Антверпену, економском средишту Белгије, а лидер те странке Барт Де Вевр поручио је да ће Белгија ускоро постати конфедерација.

„Прешли смо историјску прекретницу”, изјавио је на постизборном митингу популистички вођа Н-ВА , након што је његова странка убједљиво поразила владајуће социјалисте на локалним изборима у другом највећем граду у земљи.

Он је поручио белгијском премијеру Емилију Де Рупу да се спреми за конфедерализацију краљевине.

„Фландрија више неће плаћати савезне порезе које Фламанци не подржавају”, рекао је Де Вевр, који се отворено залаже за отцјепљење Фландрије од франкофонског дијела Белгије.

Де Веврова побједа у економски најпросперитентнијем граду у Белгији представља велики пораз за Де Рупа, франкофонског социјалисту који је прошле године с муком саставио владу лијевог центра.Оставите одговор