Човић сутра разговара о формирању кантоналне власти

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић потврдио је да ће сутра доћи у Ливно да би се састао са руководством Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ ради договора о формирању нове Владе Ливањског кантона, који једини у Федерацији БиХ више од 16 мјесеци након парламентарних избора у БиХ има Владу у техничком мандату. Човић је рекао да су […]

недеља, 19 фебруара, 2012 / 13:26

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић потврдио је да ће сутра доћи у Ливно да би се састао са руководством Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ ради договора о формирању нове Владе Ливањског кантона, који једини у Федерацији БиХ више од 16 мјесеци након парламентарних избора у БиХ има Владу у техничком мандату.

Човић је рекао да су два ХДЗ-а неодговорна према Ливањском кантону и свим његовим становницима.

"Ми смо грађанима Ливањског кантона обећали да ћемо, чим буде завршена прича о формирању Савјета министара БиХ, одмах кренути са формирањем и успостављањем власти у овом кантону. Надам се да ће мојим доласком у Ливно и разговором са руководством Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ бити створени предуслови да буде успостављена нова извршна власт у Ливањском кантону на принципима које су договорила два ХДЗ-а", рекао је Човић локалним медијима.

ХДЗ БиХ у Ливањском кантону жестоко се противи да мандатар нове Владе овог кантона буде кандидат ХДЗ-а 1990 и премијер у техничком мандату Недиљко Римац, јер је ХДЗ БиХ на посљедњим општим изборима у овом кантону освојио два пута више гласова бирача и има највише заступника у кантоналној Скупштини.

Римац је прошле седмице изјавио да је створена политичка клима и оквир за формирање нове кантоналне Владе, те да ће он сигурно бити мандатар и кантонални премијер и у наредне непуне три године.

Због неформирања Владе и неусвајања буџета за 2012. годину, као и непостојања одлуке о привременом финансирању за прво тромјесечје ове године, буџетски корисници у Ливањском кантону остали су без плата, а запослени у основном образовању због тога су 8. фебруара ступили у генерални штрајк, који ће трајати до формирања извршне власти и усвајања буџета за ову годину.