ОХР се гаси у априлу?

Процес гашења Канцеларије високог представника могао би почети у априлу, када се очекује ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању за БиХ, сазнаје "Дневни аваз" из дипломатских извора. Извори "Аваза" тврде да ће ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ коначно моћи аплицирати за чланство у ЕУ, због чега више ништа неће […]

недеља, 19 фебруара, 2012 / 13:19

Процес гашења Канцеларије високог представника могао би почети у априлу, када се очекује ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању за БиХ, сазнаје "Дневни аваз" из дипломатских извора.

Извори "Аваза" тврде да ће ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ коначно моћи аплицирати за чланство у ЕУ, због чега више ништа неће стајати на путу гашењу ОХР-а.

Да би Споразум ступио на снагу, након недавног усвајања закона о државној помоћи и попису становништва, од БиХ се још очекује да проведе одлуку Суда у Стразбуру у случају "Сејдић и Финци".

Претходно ће бити потребно усвојити и буџет за ову годину те глобални фискални оквир за период од 2012. до 2014. године како се не би довела у питање макрофинансијска помоћ за БиХ у износу од 100 милиона евра.

С обзиром да је питање окончања супервизије за Брчко дистрикт скоро ријешено, јер се крајем маја очекује одлука о овом питању, за гашење ОХР-а биће још неопходно испунити и кључни услов за чланство у НАТО – питање непокретне војне имовине – наводи се у тексту.