Иран обуставио продају нафте Француској и Британији

Иран је обуставио продају сириве нафте британским и француским компанијама, саопштено је данас из иранског Министарства за нафту. "Извоз сирове нафте британским и француским компанијама је обустављен. Нашу нафту продаваћемо новим купцима", рекао је је портпарол Министарства нафте Алиреза Никзад. Аналитичари наводе да све указује да је у питању одговор на одлуку ЕУ донесену у […]

недеља, 19 фебруара, 2012 / 13:28

Иран је обуставио продају сириве нафте британским и француским компанијама, саопштено је данас из иранског Министарства за нафту.

"Извоз сирове нафте британским и француским компанијама је обустављен. Нашу нафту продаваћемо новим купцима", рекао је је портпарол Министарства нафте Алиреза Никзад.

Аналитичари наводе да све указује да је у питању одговор на одлуку ЕУ донесену у јануару да од 1. јула обустави увоз сирове нафте из Ирана због спорне намјене нуклеарног програма за који Запад сумња да је покриће за производњу атомског наоружања. Иран негира оптужбе.

Иранско Министарство за нафту најавило је 4. фебруара да ће Исламска Република обуставити извоз нафте у "неке" европске земље.