Бореновић и ОЕБС: Нада да ће будући избори протећи фер и демократски

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и шеф Мисије ОЕБС у БиХ (америчка организација у Европи) Брус Бертон, разговарали су данас,у просторијама ПДП, о Општим изборима у БиХ одржаним 7. октобра.

четвртак, новембар 1, 2018 / 18:02

Бореновић је информисао Бертона о правним радњама које је ПДП предузела након објављивања резултата избора. Подсјећамо, Партија демократског прогреса је обавијестила Централну изборну комисију БиХ о бројним повредама Изборног закона, како у предизборној кампањи, тако и на сам дан избора, те упутила захтјев за поновним бројањем гласова.

„Веома смо разочарани што ЦИК БиХ не да није уважила наш захтјев за поновним бројањем гласова који смо упутили у законском року, него је у свом образложењу навела да су разматрана само два, од укупно 229 бирачких мјеста за које смо упутили приговоре. На Одлуку ЦИК-а смо поднијели жалбу Апелационом одјељењу Суда БиХ и очекујемо професионалан и частан однос судија и одлуку којом ће бити одобрено утврђивање стварне бирачке воље“, рекао је Бореновић.
Бореновић је истакао да је Партија демократског прогреса упутила свим релевантним домаћим и међународним институцијама, укључујући и ОЕБС, писмо којима их обавјештава о различитим неправилностима, грешкама и манипулацијама које су пратиле изборни процес у БиХ.

Током састанка, Бореновић и Бертон су изразили очекивање да ће сви будући избори протицати у фер и демократској атмосфери. Бореновић је нагласио да је за поштене изборе неопходно донијети нови Изборни закон којим би било омогућено скенирање гласачких листића, идентификациони спреј, видео надзор гласачких мјеста и јединствено мјесто за бројање свих гласова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *