Богдановић: Од данас очекујем слободно кретање на Косову

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић очекује да ће од данас на сјеверу Косова кретање бити слободно и успостављен мир, што ће пружити шансу наставаку дијалога. Он је увјерен, нарочито послије разговора представника Срба са сјевера Косова с предсједником Србије Борисом Тадићем, да ће ситуација на сјеверу покрајине бити разријешена, те нагласио да је […]

уторак, 9 августа, 2011 / 06:01

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић очекује да ће од данас на сјеверу Косова кретање бити слободно и успостављен мир, што ће пружити шансу наставаку дијалога.

Он је увјерен, нарочито послије разговора представника Срба са сјевера Косова с предсједником Србије Борисом Тадићем, да ће ситуација на сјеверу покрајине бити разријешена, те нагласио да је Кфор имао врло конструктивну улогу.

Богдановић сматра да у овом тренутку нема потребе да се он и шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић враћају на Косово и Метохију, преносе београдски медији.

"Надам се да ћемо од данас имати слободу кретања на северу Косова и, што је најбитније, имати мир и пружити шансу дијалогу и решавати проблем на миран начин као што сви грађани на северу Косова и Метохије желе", рекао је Богдановић.

Он је поновио да вјерује у Србе који живе на Косову и Метохији, те да је сигуран да ће они донијети разумну одлуку и да ће од данас имати слободу кретања на сјеверу покрајине.

Богдановић је додао да је сигуран да ће међународна заједница, прије свега ЕУ, извршити притисак на Приштину да дијалог, који је већ заказан почетком септембра и отпочне.

Он је рекао да никоме на сјеверу Косова није стало до сукоба и ратовања и да зато не може да прихвати тезу да су на барикадама криминалци, да они држе народ у рукама, да плаћају људе да стоје на барикадама.

"Доле је миран народ, који зна шта хоће и жели мирним путем да реши ситуацију, који се легитимно бори за своје интересе. Све друго, сва пропаганда из Приштине и дела међународне заједнице на Косову и Метохији није истинита. Наравно, свуда у свету па и на Косову постоје криминалци, али не може држава Србија бити одговорна за то", навео је Богдановић.

Богдановић је истакао да је командант КФОР-а Ерхард Билер много помогао у смиривању ситуације, те изразио наду да ће споразум који су постигли донијети мир и стабилност и дати прилику дијалогу у Бриселу.

Он је напоменуо и да, "нажалост, Еулекса и УНМИК-а у овој кризи није нигде било".

Представници локалних власти на сјеверу Косова сутра одлучују о спровођењу споразума са Кфором.

Ситуација на Косову је напета од 26. јула када је Приштина одлучила да презуме пунктове на сјеверу Косова и на њих пошаље специјалне јединице косовске полиције Росу.